Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Bevetési gyakorlat Ercsiben földön, vízen és levegőben Nyomtatás E-mail
Írta: Szűcs Gábor   
2009. szeptember 18.

ImageEz évben a Fejér megyei Ercsi adott otthont a Magyar Honvédség Bevetési Irány 2009 hadgyakorlatnak. A helyszínként a település közelében, a Duna-parti, a honvédség által használt Vízi Kiképző Bázis szolgált. A hivatalos megfogalmazás szerint a gyakorlat célja az Összhaderőnemi Parancsnokság és alárendelt egységeinek, a gyakorlat végrehajtásba bevont katonai szervezetek sajátos harci, kiszolgálói féladatainak megszervezése és vezetése egy országvédelem során.

 

S legfőképp demonstrálni a magyar honvédség meglévő katonai képességeit.

A nyilvános katonai bemutatón megnyitó beszédében Tömböl László vezérezredes, vezérkari főnök köszöntötte a megjelent közjogi méltóságokat, kormánytagokat,a városi vezetés képviselőit, majd szólt arról, hogy a Bevési Irány gyakorlatai 2001. évtől kezdődően minden évben végrehajtásra kerülnek. Az ez évi gyakorlat-sorozat ezzel a rendezvényével együtt teljesítette rendeltetését, és bemutatta a magyar honvédség felkészültségét.

A többhetes gyakorlaton 14 katonai szervezet 1400 katonája vett részt 300 haditechnikai eszközzel. A katonai mozdulatok és a kitelepített eszközpark sok száz katona összehangolt munkáját igényelte. A jelenlévő vendégek és a sajtó képviselői a számukra kijelölt „biztonsági zónában” látványos, és cselekményes katonai akciók tanúi lehettek, mintha egy háborús film közepébe kerültek volna.

 

Image
.

Az alapkoncepió szerint a gyakorlat idején nincs egyetlen járható Dunai híd sem, ezért az átjárást pontonhidak felállításával kell biztosítani, a két part között. Közben a folyó szemközti oldalán ellenséges erők jelennek meg, akik veszélyeztetik az átjutást és a környező vízbázisokat. A gyakorlat megkezdésekor a nagy sodrású folyón leúszó hadi hajókat, hangosan felbőgő, katonákat szállító tolóhajókat, majd felettük pásztázó, szállító és harci helikoptereket szemlélhettünk meg.

A földön a lombok takarásából harckocsik indultak a folyó túlpartja felé. A laikus szemlélő számára nem mindennapi látványosságot jelentett, amint a pontonszállító tehergépkocsik, farral a vízbe kúsztak, s gyakorlott mozdulattal a platójukról a hídelemeket vízre bocsátották. A folyóparton terepszínűre maszkírozott arcú deszantosok várakoztak, hogy a megfelelő időben rohamcsónakba szállva, a túlpartra átjutva elvégezzék fegyveres küldetésüket - az ellenséges zóna megtisztítását.

 

Image
.

S akik az eddigi látványelemeket megcsodálták, azokat is meglepte a légvédelmi rakétakomplexumból felsüvítő rakéták hangja, melyekkel a túlparton tanyázó „ellenséget” tették - sikeresen - ártalmatlanná. E közben szorgos utászok ponton elemeket illesztették egybe, hogy a monumentális távolságot átívelő hídon az összeköttetést biztosítsák a túlsó oldallal. Így már megindulhat a gépjármű konvoj. A modellezett harci cselekményeket időben és térben jelentősen sűrítve egy órás időkeretben mutatták be.

"Összességében úgy fogalmazhatok, hogy büszke és elégedett vagyok arra munkára, amelyet katonáink bemutattak."- fogalmazott Benkő Tibor altábornagy, a Székesfehérvári Összhaderőnemi Parancsnokság Parancsnoka, aki hozzátette, egy összehangolt tevékenységet, dinamikus feladat végrehajtását láthattuk.

 

Image
Fotó: Szűcs Gábor

Mint elmondta: azt tapasztalták, a katonák felkészültsége azon a színvonalon áll, amelyet tőlük elvárnak. Köszönet illeti mindazokat, akik ennek előkészítésében és a feladat végrehajtásában rész vettek.

Ennek szellemében Sólyom László köztársasági elnök köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy négy évi elnöksége során első alkalommal találkozhatott a honvédség gyakorlati tevékenységével. A látottak alapján azt a következtetést vonta le, hogy a jelenlegi katonai szervezet képes az ország védelmére.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >