Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ma 25 éve kezdődött az UEFA Kupa-menetelés Nyomtatás E-mail
Írta: Videoton FC   
2009. szeptember 18.

ImageA nyolcvanas évek közepének csendesen szürke napján semmi nem utalt arra, hogy nagy dolgok vannak készülőben. Már nem volt 40 fillér a kifli és a siófoki kikötőben, a Matrózban is több mint két forintot kellett adni egy korsó sörért, de azért a világ még a nagy változások előtti tespedtség medrében csordogált. Már nem volt divat a répanadrág, de még nem vált általánossá a farmerhez az edzőcipő. Izraelben nagykoalíció alakult a Likud és a Munkapárt részvételével, miközben itthon maximum a Hazafias Népfront léphetett volna koalícióra az állampárttal.

 

Meghalt Máté Péter, a világszínvonalú hangjából igazából csak holtában értékelt énekes, Cseh Tamás a hatvanas években tetőző ifjúsági problémáról, Bródy János filléres emlékeiről, a Neoton a Santa Mariáról énekelt. A 15 ezer forintos valutakerettel már a korábbinál egyszerűbben lehetett kijutni Bécsbe eredeti Persil mosóporért, vagy Gorenjéért, de azért egy bizonyos Pécsi Zoltán nevű „társadalmi megbízott" reggel még jelentést írt tartótisztjének a BM III/III-4-b alosztályra, a Tábori Gábortól kapott információk alapján, a Halász családról. 1984. szeptember 18-a volt.

Székesfehérváron UEFA Kupa-mérkőzésre készülődött a legutóbbi bajnokság 3. helyezettje, a Videoton. Nem mondhatjuk, hogy a Dukla Praha elleni meccs különösebben felkorbácsolta az érdeklődés hullámait - „mindössze" 8000 szurkoló készült a Sóstóra, ez akkor szemet bántóan kevésnek számított. Pedig sem az ellenfél, a cseh válogatottakkal telerakott prágai katonacsapat, sem a Vidi nem készült rossz futballistákkal.

 Kovács Ferenc csapata számára kifejezetten bíztatóan alakultak az elmúlt hónapok nemzetközi meccsei: a Videoton veretlenül nyerte meg csoportját az Intertotó-kupában,és győzni tudott Spanyolországban, a rangos santanderi tornán is. De, azért az első fordulóban nem kellett volna mindjárt a Vízekkel, Fialával, Radával, Stromsikkkal és a többi, jegyzett klasszissal érkező Duklát húzni...

 

Image
.

Szegény Májer Lajos, mondta is, még a sorsolás után, hogy „legalább hét-nyolc csapat volt a mezőnyben, amelyik ellen tutira mehetnénk, miért kellett pont a cseheket kapni?"

„Még mindig jobban jártunk, mint a Rába ETO, amely a Manchester Unitedet húzta" - replikázott Szabó József, akiről akkor még senki sem gondolta, milyen „kishitű". Jó hírnek számított viszont, hogy a Videoton legerősebb csapatával készült a Dukla Praha ellen. Kovács Ferenc azt a tíz mezőnyjátékost (Végh Tibor, Disztl László, Csuhay József, Horváth Gábor, Burcsa Győző, Csongrádi Ferenc, Vadász Imre, Májer Lajos, Szabó József, Novath György) jelölhette a kezdőbe, akik később az UEFA Kupában, alapcsapatnak számítottak, sőt felépült sérüléséből az ország legjobb kapusának számító Disztl Péter is - igaz a Mester, ennek ellenére a gyakorlatilag újonc Koszta Jánost állította a kapuba.

A Dukla sem igazán tudta kalibrálni a Videoton játékerejét, talán ez magyarázza, hogy a csehek bunkertaktikát választottak Székesfehérvárra. Nem adták fel teljesen a támadások lehetőségét, de csak kontratámadásokra hagyatkoztak. Rada és Fiala bástyaként állt a védelem tengelyében, hamar kiderült, a levegőben nehéz lesz megverni őket. Ha a levegőben nem lehet, akkor majd a földön! - gondolhatta Csongrádi Feri, aki a 37. percben a tizenhatos előterében rávitte a védőkre a labdát, majd üres területre, Szabó elé passzolt.

Jóska jobbra mozogva, elrúgta a hosszú oldalra a labdát, Stromsik igyekezett lábbal védeni, de csak beljebb kotorta a labdát. Vezetünk! A Videoton szervezett játékát dicséri, hogy az előnyt akkor is sikerült megőrizni, amikor a csehek már kénytelenek voltak feladni a bunkertaktikát, kimerészkedtek a kapu elől. Sőt, a hajrában Ladislav Vizek előtt óriási helyzet adódott!

A csehek legmagasabbra taksált támadójának lövésébe Koszta Jani elképesztő bravúrral kapaszkodott bele, de a kipattanó labdánál a földön fekve, ő is verve volt. Hál' Istennek, Vána három lépésről nem találta el az üres kaput, a kapufát találta telibe. Maradt az 1-0, a Videoton előnnyel utazhatott Prágába.

Videoton - Dukla Praha 1-0 (1-0) Székesfehérvár, 8000 néző. Vezette: Namoglu (török).

Gólszerző: Szabó J. (37.)

Videoton SC: Koszta - Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth G. - Burcsa, Csongrádi, Vadász - Májer, Szabó, Novath.

Dukla Praha: Stromsik - Bazant, Rada, Fiala, Kluczky - Viger, Pelc (Urban, 71.), Vizek, Belák (Kríz, 80.) - Korejcik, Vána.

Az UEFA Kupa-menetelést ünneplő 1984-85-ös szezonban klubunk azzal is köszönti az egykori hősöket, hogy hazai mérkőzéseinken őket kérjük fel a kezdőrúgás elvégzésére. Szombaton, a Paks elleni mérkőzésen, a Dukla elleni gólt lövő Szabó József nyitja a sort.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >