Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Hogyan csináljunk közvagyonból magánvagyont? Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. szeptember 23.

ImageA Budapest Gyógyfürdő és Hévizei Zrt. - Rácfürdő-projektjével kapcsolatban történt milliárdos közvagyonvesztésről tartott sajtótájékoztatót György István, a fővárosi Fidesz frakcióvezető-helyettes és Orbán Gyöngyi felügyelő-bizottsági tag. A legfőbb ügyésznél kezdeményez vizsgálatot a fővárosi Fidesz-frakció a Rác fürdő felújításával kapcsolatosan vélelmezett jogsértések és az így létrejött önkormányzati vagyonvesztés miatt.

 

Orbán Gyöngyi szerint a főváros azért hozta létre a Budapest Gyógyfürdő és Hévizei Zrt-t, hogy az működtesse a főváros fürdőit, ennek ellenére egyre több feladatot kiszerveztek a vállalatból. A kiszervezésekkel kapcsolatosan kérte ki az ezekről szóló dokumentumokat Orbán, amit - megfogalmazása szerint - igen nehezen lehetett megkapni, pedig a felügyelő-bizottságnak joga van ehhez.

György István, a fővárosi Fidesz frakcióvezető-helyettese emlékeztetett arra, hogy annak idején 1989-90 környékén már voltak hasonló ügyek, amikor az állam vagyonát bevitték Kft-k-be és szép lassan átcsempészték magánkézbe. György ismertetése szerint: a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. - korábbi nevén Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. -, amely társaság Budapest Főváros Önkormányzatának a tulajdonában van, a szóban forgó beruházás megvalósítására létrehozta a Rác Nosztalgia Kft-t oly módon, hogy e célból társult a Rác Beruházó Kft-vel, amely társaság a társulás révén a Rác Nosztalgia Kft-ben közvetlen irányítást biztosító befolyást szerzett, így a szavazatok 75 százalékával rendelkezik.

A Rác Beruházó Kft. tulajdonosai további gazdasági társaságok, jelesül a Vale Invest Kft., amelynek tulajdonosa egy Valkó Csaba nevű magánszemély, illetve a Framor Holding Kft., amely társaság tulajdonosai szintén magánszemélyek, nevezetesen Antal Balázs és dr. Prekuta Bálint. A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (a továbbiakban: Rt. vagy Zrt.) tehát a beruházás megvalósítására olyan társaságot alapított, amely túlnyomórészt magántulajdonban van.

 

Image
fotó: Pelsőczy Csaba

A fővárosi Fidesz frakcióvezető-helyettese rámutatott: a Zrt. ezután 2002. június hó 11. napján a Rác Nosztalgia Kft-vel kötötte meg a tárgybeli beruházás alapjait és a fő irányát meghatározó szerződést, így a beruházás valós résztvevői a felületes szemlélő előtt rejtve maradhattak, a megállapodásban foglaltak pedig a Rác Beruházó Kft-t, illetve annak tagjait, azaz a projekt tényleges résztvevőit, valójában semmire sem kötelezték.

Az sem elhanyagolható - fogalmazott -, hogy a Rác Nosztalgia Kft. jegyzett tőkéje az alapításkor mindössze 3 millió forint volt, amely vagyon a beruházás százmilliókra tehető tőkeigényéhez mérten nyilvánvalóan elenyésző. Egyértelmű tehát - tette hozzá György István -, hogy a Kft. a beruházást bankhitel segítségével kívánta megvalósítani, azzal, hogy a hitelek fedezeteként a Zrt-től kapott jogosítványokat, a már meglévő, és a Zrt. tulajdonát képező fürdőingatlant, valamint az ezek segítségével elsődlegesen megszerzett idegen forrásokból megépülő, azaz a projekt elindításakor még nem létező egyéb ingatlanokat kívánta felhasználni. György továbbá kijelentette, hogy a Kft., azon belül is a Rác Beruházó Kft., a Megállapodás megkötésekor a beruházás megvalósításához szükséges anyagi eszközökkel semmilyen formában nem rendelkezett, és a beruházás kapcsán minden tekintetben a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Zrt. által a számára hozzáférhetővé tett forrásokra támaszkodott.

A Fidesz budapesti politikusa szerint a nyolcmilliárd forintos beruházás befejezési határidejét a sokadik módosítással ez év végére tolta ki a fővárosi közgyűlés gazdasági bizottsága. Az ellenzéki politikusok szerint ez ügyben az alapkérdés az, hogy miért hoztak létre egy gyakorlatilag semmilyen eszközzel és forrással nem rendelkező céget a rekonstrukcióra. Választ várunk arra is - fogalmazott György István -, hogy az általuk önmagában is aggályosnak tartott fürdőrekonstrukció miként módosulhatott úgy, hogy a főváros fürdőtársasága 25 százalékos részesedésének megtartása érdekében lemondott az eredeti Rácfürdőről.

Szeretnék tudni azt is - tette hozzá a fideszes politikus -, hogy a főváros fürdőtársasága miért mondott le mindenfajta ellentételezés nélkül olyan jogosítványairól, mint például a vízhasználati jog. György István kijelentése szerint az a konstrukció, ami így kialakult, súlyosan sérti a főváros érdekeit, mivel tulajdonképp 75 százaléknyi vagyon ment át köztulajdonból magánszemélyek birtokába. A fentiek alapján - mondta György -, fel kell szólítanunk a főváros illetékeseit, hogy harcolják ki a bevitt vagyonnak megfelelő tulajdoni jogot.

Úgy vélte továbbá a fővárosi Fidesz frakcióvezető-helyettese, hogy mivel ezt a beruházást a fővárosiak igen kevés hányada fogja igénybe venni, a 75 százaléknyi tulajdonrész ki lett csempészve a közvagyonból.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >