Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Két csapat , egy edző - avagy Csank János a Ferencvárosról és a Videotonról
Két csapat , egy edző - avagy Csank János a Ferencvárosról és a Videotonról Nyomtatás E-mail
Írta: Videoton FC   
2009. szeptember 25.

ImageA mai Ferencváros – Videoton mérkőzéssel kapcsolatban keresve sem találhattunk volna hitelesebb kívülálló szakembert Csank Jánosnál, aki rövid idő leforgása alatt megfordult mindkét csapat kispadján, sőt miután 2000-ben korábban sosem látott – és azóta is megismételhetetlen – eredményességgel nyerte meg a Vidivel a másodosztályú bajnokságot, 2001-ben már az Üllői úton a Fradi edzőjeként ünnepelhetett NB I-es bajnoki címet.

 

- Nagy kihívást jelentett önnek akkoriban leülni a másodosztályú Videoton kispadjára azok után, hogy a Váccal korábban NB I-es bajnoki címet is nyert, illetve sikeres szövetségi kapitány is volt?

+ Korábban, még a nyolcvanas évek közepén, kétszer is feljutottam a legmagasabb osztályba az Eger edzőjeként. Szép és izgalmas feladatnak találtam, hogy nekem kell visszavezetnem az első osztályba a Videotont. Akkoriban 20 csapatos volt a másodosztály, ott kellett a legjobbnak lenni. Illetve ha jól emlékszem a második helyezett még feljutott, talán a Róth Antal által irányított Sopron lett az ezüstérmes. Óriási menetelés volt, több mint 100 pont és 100 rúgott gól, ez azt hiszem megismételhetetlen teljesítmény. Nagyon jó emlékeim vannak erről az időszakról. A keddi Videoton-ZTE Ligakupa mérkőzés másnapján az edzésen épp Szalai Tamás mellett kocogtam, aki játékosom volt a feljutó Videotonban, és szóba került az az 1999-2000-es Videoton is.

- Ahogy Ön is fogalmazott „megismételhetetlen teljesítménnyel” juttatta vissza a Vidit a legmagasabb osztályba. A következő szezonban azonban már az Üllői úton tartott edzéseket a Ferencváros játékosainak. Nem lett volna kíváncsi arra, hogy mit tudott volna kihozni az akkori Vidiből az első osztályban?

+ Azt tudni kell, hogy a Ferencvárost ezt megelőzően már többször is visszautasítottam, de akkor valamiért úgy éreztem, hogy el kell fogadnom az ajánlatot. Bevallom, akkor ezt rizikós döntésnek éreztem, de ez jellemző rám, hogy szeretem a kihívásokat. Végül az idő engem igazolt, hiszen bajnoki címet ünnepelhettünk a szezon végén.

- Érezhető a különbség, ha egy vidéki csapat kispadjára vagy a Fradi kispadjára ül le az ember vezetőedzőként?

+ Persze, szinte össze sem hasonlítható. Úgy gondolom, talán még az Újpest kispadján lehet hasonló érzés ülni azzal a különbséggel, hogy ott általában kevesebb szurkoló jár a meccsekre. A Ferencvárosnál állandó nyomás nehezedik a játékosokra és a szakmai stábra. Az Üllői úton a Fradinak minden mérkőzésen kötelező a győzelem. Vannak ennek a népszerűségnek előnyös és hátrányos oldalai is. Szakmai szempontból például hátrányos az a nagy érdeklődés, ami a Fradit körülveszi, ugyanis a csapat állandóan az újságok címlapján szerepel, szinte minden mérkőzésüket közvetíti a tv, így a többi csapat könnyebben ki tudja elemezni a Fradi meccseit, egyszóval naprakészek a Ferencvárosból.

- A Ferencváros után Siófokon volt vezetőedző, majd 2003-ban visszatért Székesfehérvárra. Az eltelt évek alatt sokat változott a csapat, sokat változtak a körülmények?

+ Tulajdonképpen a „konténervárosba” jöttem vissza, akkor építették át a stadiont. A körülmények egyáltalán nem voltak ideálisak, de nem csak az építkezés miatt, hanem mert nem volt pénz a csapatnál. Ennek megfelelően nem sikerült nagy eredményt elérni, ha jól emlékszem talán a 8. helyen végeztünk a bajnokságban. Pedig, nem volt az a csapat olyan rossz. Ha kicsit ideálisabb lett volna a klub anyagi háttere, akkor előrébb tudtunk volna végezni. Öt fordulóval a bajnokság vége előtt még arról cikkeztek az újságok, hogy a Videoton odaérhet akár a dobogóra is.

- Mi a véleménye, mennyire reális a két csapat mostani helyezése? A ZTE már játszott a Fradival és a Vidivel is, tőlük kikaptak, minket megvertek.

+ Ha nem is a teljes valóságot tükrözi jelenleg a tabella – hiszen például a DVSC még nem az NB I-re koncentrál főleg – azért az leszögezhető, hogy a Videoton nem véletlenül áll az első helyen. Olykor tényleg látványos, bátor támadó focit játszik a csapat, míg a Ferencváros még keresi igazi önmagát. Biztos, hogy a 9. helynél erősebb csapat a zöld-fehér együttes, de például a jelenlegi formájukat figyelembe véve a dobogót már nem tartom reálisnak számukra. A Videoton sem biztos, hogy ma a legjobb magyar csapat, de az biztos, hogy a legjobbak között van. Ahogy hallom, látom rendezettek a klub körüli viszonyok, a játékosoknak tényleg csak a labdarúgásra kell koncentrálniuk.

- Mit vár a mérkőzéstől?

+ A nagy nyomás a hazai csapaton lesz, hiszen hiába a listavezető érkezik, a Ferencvárosnak hazai pályán mindig mindenki ellen győzni kell. A Videoton pedig egy neves csapat otthonában mutathatja meg, hogy nem véletlenül áll jelenleg a tabella élén.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >