Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Telik a puttony, hordják a legények
Telik a puttony, hordják a legények Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. szeptember 29.

ImageMilyen volt az idei szüret? Vajon jó minőségű lett az idei szőlő? Milyen bőséges volt a termés? – Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, amikor felkerestünk három borosgazdát. A móri Frey Szabolcsot, a csákberényi Sáfrán Andrást, és a zámolyi Takács Józsefet. Bár a tapasztalataik kicsit különböztek, azért összességében elmondható, hogy elégedettek voltak az idei szürettel.

 

Frey Szabolcs 3,5 hektáron szőlészkedik. Tőkéi között találhatunk Ezerjót, Királylánykát, Zöldveltelinit, Traminit, Irsai Olivért, Kékfrankost, Chardonnay-t is. Az Irsait augusztus 20-25 között szüretelte le. Ennek termés-mennyiségéről még nem igazán tudott mit mondani, mivel egy új telepítésű szőlőről van szó, ez volt a terület első termése, így nincsen még viszonyítási alapja. Ezen kívül a Zenitet is hamar leszedték. E közép-korai fajtát szeptember 5-én kapták le a tőkéről, s jó közepes termésük volt - ahogy várták is.

Image
.

Mint mondja: a többi fajtánál a tavalyi évhez képest alacsonyabb lett az átlagtermés: a 2008-as és 80%-a. Ennek oka nagyrészt az, hogy tavasszal (áprilisban és májusban) nagy aszály volt, ami a szőlő virágzását kedvezőtlenül befolyásolta. A fürtök száma viszonylag nagy lett, ám ritkábbak a szemek, s kisebbek, mivel kevesebb virág kötött meg. Frey Szabolcs a Chardonnay-t szeptember 20 körül szüretelte, aztán jött a Királylányka.

Minőség szempontjából vizsgálva a szőlőt: a tavalyi év rekordnak számított mennyiséget tekintve, az idei pedig minőségben nagyon jó. A móri borász szerint ezt az is mutatja, hogy a korai fajtákat két héttel előbb szüretelte, s 1,5-2 fokkal magasabb a cukorfok. Tapasztalatai szerint a savtartalom is megfelelő, mivel május után jó volt a csapadékellátottság augusztus végéig. Nem volt aszályos a nyár, ami kedvezett a savtartalomnak.

Image
.

Sáfrán Andrásnál a megfelelő érési időben volt a szüret. A 8000 tőkével rendelkező bortermelő – aki egyébként a Hegyközség elnöke - Rizlingszilvánit, Rajnai Rizlinget, Olasz Rizlinget, Ezerjót, Cserszegit és Chardonnay-t termel. Azt mondja, hogy a szőlő minősége nagyon jó, s egészségesek a szemek. Jót tett az időjárás a gyümölcsnek, s ha a következő két hétben olyan szép napsütéses idő lesz, mint most, akkor a cukorfokkal és a savtartalommal sem lesz baj.

Ő nem termel sok Rizlingszilvánit: idén csak 7 hekto bora lesz belőle 8,5 savval és 18-as cukorfokkal. A Cserszegi Fűszerest kb két héttel ezelőtt szüretelte – ebből kb. 15 hekto bora lett. „Sok fajtám van, mert mindegyikből kell egy kevés a borkóstoláshoz.” – mondta lapunknak, majd azt is kifejtette, hogy a korábbi évekhez képest nagyon jó az idei bor alapanyaga. „Az utóbbi két-három év legjobb minőségű borát készíthetjük el az idén.” – véli. No, és mi a helyzet a kisebb területtel rendelkező gazdáknál?

A Zámolyon élő Takács József fél hektáron borászkodik. A Borút Egyesület elnöke idén Királylánykát is termelt, valamint Zenitet, Szürkebarátot, Cserszegi Fűszerest, Kékfrankost, Ezerjót, Traminit. Úgy véli, az idei termése nem lesz kiugró sem minőségben, sem mennyiségben, ám az átlagosnál azért jobbra számít.

 

Image
.

„Hegedűs Gyuri már több, mint egy hónappal ezelőtt leszedte a Zengőt, s mi is korábban akartuk a Zenitet, de aztán csak úgy két héttel ezelőtt kaptuk le a Cserszegivel.” – mondja. Az Ezerjó pedig a két héttel ezelőttre maradt. Év elején még úgy gondolta, hogy hamarabb „puttonyozik” idén, mert annyira előre volt a szőlő májusban, ám nála most tolódott a szüret. Valahogy megállt a szőlő, aminek nem jött rá az okára.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >