Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Amerikából jöttem...
Amerikából jöttem... Nyomtatás E-mail
Írta: Pálfay Károly   
2009. szeptember 30.

ImageFucsovics Márton ugyan még csak 17 éves, de máris beírta magát a magyar teniszsport történetébe, amikor első magyarként győzelmet aratott az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A MOL Tehetségtámogató Program idei pályázatának győztese élete első Grand Slam viadalán, a US Open junior férfipárosának döntőjén aratott történelmi sikert a tajvani Cseng Peng Hszie oldalán.

 

A magyar teniszsportág az utóbbi időben számos tehetséget mutatott fel, gondoljunk csak Szávay Ágnesre, vagy a szintén junior korú Babos Tímeára. Most azonban férfi fronton is erősödik a mezőny. A magyar szakemberek olyannyira elismerik Márton teljesítményét, hogy azt jósolják, ő lehet hazánk első férfiteniszezője, aki a legjobb száz közé kerül.

Fucsovics Mártonnak egy síelés alkalmával ajánlották a teniszt, amely újdonság volt számára, hiszen senki sem teniszezett a családban. Négy és fél évesen még a hálót sem érte fel, de az eredmények aztán hamar igazolták, hogy jó döntés volt letenni a voksot e sportág mellett. 12 évesen már számos tornagyőzelmet aratott Olaszországban, Szlovákiában vagy Franciaországban, de természetesen az itthoni eredmények sem maradtak el.

A korosztályos országos bajnokságon nyolcszor állhatott a dobogó legfelső fokára, és stabil tagja lett az utánpótlás válogatottnak is (2008-ban, Csehországban például Európa-bajnoki címet szereztek csapatban). A fiatal tehetség aztán 2007 őszétől került a németországi First-Line teniszakadémiára, ahol azóta is készül a különböző viadalokra.

„Magyarországon sajnos nem lett volna esélyem arra, hogy olyan szinten készüljek, ami szükséges a nemzetközi sikerek eléréséhez, kint viszont minden feltétel adott. Erős edzőpartnerekkel és nagyon felkészült edzőkkel, különböző borítású pályákon gyakorolhatunk napi négy-öt órákat, amely elengedhetetlen a fejlődéshez. E mellett erőnléti edzéseket is végzünk, szintén a komplexumon belüli konditermekben, hiszen minden adott egy helyen. "– nyilatkozta Fucsovics Márton.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire teher vagy motiváló tényező a jövőbeli elvárás a következőket válaszolta a fiatal tehetség:

„Engem maximálisan motivál és örülök neki, hogy számítanak rám. Az esélytelenek nyugalmával mentem életem első Grand Slam tornájára és rendkívül boldog vagyok, hogy első magyar győztesként térhettem haza Amerikából. Ez igazi megtiszteltetés. Ugyanakkor helyén kezelem a dolgokat és tudom, hogy legalább 2-3 év komoly edzés és gyakorlás vár még rám, ahhoz, hogy profiként felnőtt versenyen is eredményeket érjek el. Szerencsére a menedzserem és egyben nagyon jó barátom, Joó György intézi és szervezi a mérkőzéseimet, utazásaimat, mindazt, ami eddig hosszú évekig a szüleimre hárult, így nekem csak a teniszre kell koncentrálnom."

Az első hét fokozott érdeklődése és interjúsokaságok után azonban hamar vissza kellett térni a mindennapokba, hiszen a teniszen kívül a tanulás is feladatokat állít a 17 éves magántanuló számára:

„Jelenleg a vizsgáimra készülök és tanulok, hiszen a versenyek és felkészülések között erre kevés időm marad. A párnapos pihenőt kihasználva azért találkozom a barátaimmal is. A sűrű versenyprogram miatt idén nyáron csak három hetet töltöttem az akadémián, így október 12-én már indulok is vissza Németországba, hogy megkezdjük a téli edzésprogramot."

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >