Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Értelmetlen a költségvetés, újra kellene gondolni!
Értelmetlen a költségvetés, újra kellene gondolni! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. október 02.

Image„Öszöd után vagyunk, de ugyanaz a helyzet, mint Öszödnél.” – mondta sajtótájékoztatóján Dr. Gógl Árpád, majd kifejtette: A kormányzat olyan költségvetést szeretne megvalósítani, amely teljesen értelmetlen, s drasztikus megszorításokat tartalmaz. Ilyen például a tömegközlekedési támogatás 40%-kal, a gázártámogatás 60 %-kal történő csökkentése, valamint az önkormányzatoktól való 120 milliárd forint elvonása.

 

„Beterjesztették a Parlamentbe a költségvetést.” – kezdte sajtótájékoztatóját az országgyűlési képviselő – „Ennek előzménye az adótörvények megszavazása volt az elmúlt ciklus végén.”

Ez az utolsó költségvetés, amit a Gyucsány-Bajnai MSZP-SZDSZ –es kormányzat beterjeszt. Így tehát egy ciklust lezáró költségvetésről beszélhetünk. Gógl Árpád szerint a kormány az említett időszak kezdetén, 2002-ben igen jó lehetőséggel vághatott neki a munkának: rendezett volt az államháztartási hiány (sőt, csökkenő értékeket mutatott), a hitelállomány 60 % alatt volt, s a költségvetés tartalékokkal is rendelkezett. Ebből alakult ki a mai helyzet, amit a világválságra fognak.

 

Image
.

Az országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország hitelkezelése a GDP 4 %-a, ami a környező országokban a GDP 1-1,5 %-a! Tehát háromszor nagyobb a hitelkezelési költségünk, mint máshol. Magyarország egykoron a térség vezető országa volt, Székesfehérvár pedig a világ tíz (!) legdinamikusabb térsége közé tartozott.

És most mi a helyzet? Válságrégióként emlegetik Székesfehérvárt (foglalkoztatottság, értékteremtés tekintetében, hozzávéve a kórház ellehetetlenített helyzetét…). A költségvetésünk nominálisan sem jó, főösszegeiben és célkitűzéseiben is rossznak mondható.

„De akkor mit is csinálunk most?” – tette fel a költői kérdést Dr. Gógl Árpád – „Hogyan tudunk majd így kilábalni a válságból? Öszöd után vagyunk, de ugyanaz a helyzet, mint Öszödnél.”

A költségvetés hiánya 2006-ban 6 % volt, majd 11 %-ra nőtt. Az idei adatok sem felelnek meg az előre prognosztizáltnak. Idén júniusban a Pénzügyminisztérium kijelentette, hogy a jövőben késleltetett információ-közlést adnak negyedéves blokkokba szedve. Tehát a gazdaságunk valós helyzetét titkolni fogják! (Ahogy eddig is jelentős ferdítésekkel találkozhattunk.)

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

„Jobb lenne, ha a kormányzat elfelejtené ezt a költségvetést!” – mondta a képviselő, majd kiemelt néhány példát a tervekből: a tömegközlekedési támogatást 40 %-kal akarják csökkenteni, a gázártámogatást pedig 60 %-kal. És akkor még nem beszéltünk az önkormányzatoktól való 120 milliárd forintos elvonásról.

„Hazánk regionális vezető pozíciójából sereghajtó lett.” – összegezte Dr. Gógl Árpád – „A költségvetés értelmetlen, s újra kellene gondolni. Ideje lenne elindulni végre a helyes úton, mert minél később indulunk el, annál később érünk a célba.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >