Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Dr. Horváth Lajos juttatta tovább a Vidit Prágában Nyomtatás E-mail
Írta: Videoton FC   
2009. október 02.

ImageMa huszonöt éve, hogy a Videoton SC, Prágában, gólnélküli mérkőzésen kiharcolta a továbbjutást az UEFA Kupa 1984-85-ös kiírásában. A Székesfehérváron szerzett egygólos előnyt sikerült megőrizni, és ebben főszerepet kapott a kapuja előtt a „redőnyt lehúzó" Koszta János. Pedig, a főpróba nem sikerült jól, a Vidi 4-1-re kikapott Békéscsabán. Prágában, a zuhogó esőben azután szinte üres lelátók - "csak" 3000 néző - várták a két csapatot.

 

 Idegesek voltak a fiúk, ilyenkor a szokásosnál is több a zrika, mindenki igyekszik valamilyen babonába kapaszkodni. Az „alany" Horváth doktor, a csapat orvosa lett, aki „komoly" feladatot kapott az öltözőben.

„Főorvos Úr, ha hármat dekázik fejjel a labdával, továbbjutunk!" - dobta be valamelyik játékos, és dr. Horváth Lajos az elmúlt három évtizedben bármikor, bármit megtett volna a csapatért. Kapható volt a próbára is, és, ha nem is elsőre, de sikerült három érintéssel a levegőben tartania a labdát.

Májer Lajosé volt a meccs legnagyobb Vid-helyzete, Novath is gólt rúghatott volna, de nem vitás, a Dukla Európa-klasszis támadói előtt jóval több lehetőség adódott. Koszta Jánosnak, a tartalékból hőssé váló kapusnak azonban nem lehetett gólt rúgni. Ahogy Sóstón, Prágában is a hajrában tornázott hatalmasat: Pelc lövését tenyerelte szögletre, majd a beívelésnél Danek labdáját „szemmel verte".

 

Image
.

„A mérkőzés előtt általában ideges vagyok" - nyilatkozta Koszta a mérkőzés után Sipos Józsefnek. „Kovács Ferenc azonban nyugtatott, bíztatott, ez sem lesz más meccs, mint az otthoni volt. A társak is bíztattak, sőt Csuhay Józsi még le is tolt. A második félidő közepe táján Luhovy stoplija felszakította a combomat. Rám szólt, csak ne ápoltassam magam! Igaza volt. Pedig, még most is fáj, de kit érdekel. Két kupameccsen nem kaptam gólt a nagyhírű Duklától, és a csapat továbbjutott. Ez számít!"

A Vidi 1-0-s összesítéssel jutott tovább, és a következő fordulóra ismét európai nagycsapatot kapott: a Paris Saint-Germaint. A franciák több játékosa, néhány hónappal korábban, Európa-bajnok lett a Michel Platini fémjelezte válogatottal...

UEFA-kupa 1984-85,

1. forduló, visszavágó Dukla Praha - Videoton SC 0-0 Prága, 3000 néző. Vezette: Bo Helen (svéd).

Videoton SC: Koszta - Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth G. - Burcsa (Vaszil, 89.), Csongrádi, Vadász - Májer (Palkovics, 57.), Szabó, Novath.

Dukla Praha: Stromsik - Bazant, Fiala, Kluczky - Pelc, Dana, Korejcik, Dana - Vizek, Kríz, Vána (Luhovy, 65.).

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >