Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Az akarat diadala
Az akarat diadala Nyomtatás E-mail
Írta: Andics Gábor   
2009. október 03.

ImageA Sapa Fehérvár AV19 csapatának játéka akkor javult fel igazán, amikor a legnagyobb szükség volt rá: így sikerült háromgólos hátrnyból felállva hosszabbítás után győzni. - Kedden nem volt játéknap az EBEL-ben, azt megelőzően pedig kétszer is idegenben mérkőzött a Sapa Fehérvár, így a Koronázóváros sportbarátai már igencsak ki voltak éhezve a hokira - ez tükröződött is a nézőszámon. A meccs kezdőbedobását Fodor Szabolcs végezte el, aki hosszú éveken át számos sikert ért el csapatunk színeiben - ám most ünnepélyesen búcsút kellett venni tőle: az idei szezonban a Vasasnál folytatja pályáfutását.

 

Aktívan kezdtek a hazaiak, Vaszjunyin bombázott mellé közelről. A lendületet Horváth kiállítása törte meg, aki egy rossz ütemű sorcserénél egyedül maradt nehéz helyzetben - sok választása nem volt. A Zágráb nem sokat vacakolt a fórban, egy perc alatt kihasználták: Ouellette lövése kijött Satosaariról, pont a hórihorgas csapatkapitány, Prpic elé, aki könyörtelenül be is vágta (0-1).

Nem sokáig tartott a vendégek öröme, két perc sem telt el, amikor Fekete lendületesen felvitte a korongot, majd Ackeströmhöz továbbított. A rutinos hátvéd csatárokat megszégyenítő testcselekkel a kapu torkáig kígyózott, majd leadta a játékszert Kovácsnak, akitől Peterdi elé került. "Pedró" nem habozott, és máris egyenlő volt az állás (1-1). Jó iramú mezőnyjáték jellemezte a folytatást, ám a kapusoknak kevés dolga akadt. A 13. percben emberelőnybe kerültünk, így felcsillant a remény a vezetés átvételére, de nem jött össze. Sőt, nem sokkal a Medvescsak kiegészülése után Alénnek a gólvonalunkról kellett tisztáznia.

A másik oldalon egy szellemes Kovács-Palkovics akció ragadtatta tapsra a nézőket, majd kisvártatva Ladányi szólóját védte bravúrral Kristan. Satosaarinak is résen kellett lennie, de amikor szükség volt rá, elővette a reflexeit. Így összességében megérdemelt döntetlennel érte a szünet a feleket. A középső felvonást Ladányi életerős lövése és Kristan bravúrja vezette be, majd rémálomszerű eseménysor következett. Egy ártalmatlan lövést Satosaari könnyedén megfogott, majd felelőtlenül, a játékhelyzet áttekintése nélkül kitette oldalra a korongot.

Éppen pont az ellenfél ütőjére. Innen már könnyű dolga volt a Zágrábnak, és máris náluk volt az előny Martin góljával (1-2). Vaszjunyin támadóharmadbeli szabálytalansága alig két és fél perc múlva a legrosszabbkor jött, pláne hogy ismét élt a létszámfölénnyel a vendégcsapat: Sandrock távoli lövésébe Guidarelli ért bele szerencsésen (1-3). Mezőnyben nem játszott rosszul a Sapa Fehérvár, lényegesen többet volt a korong a mi ütőnkön, ám a remekül védő Kristan megnehezítette a dolgunkat. Amikor pedig már ő is verve volt, kisegítette a kapuvas - mint az az egyik emberelőnyünk alatt Vas János és Alén lövésénél is történt.

Támadtunk, mentünk előre, de sajnos a 35. percben becsúszott egy védelmi hiba: Sertich kibújt Tokaji és Horváth között, és biztos kézzel értékesítette a szólót (1-4). A harmad végén Corey mehetett a büntetőpadra, a fór gólra váltása kulcsfontosságú volt. Fel is álltunk, jól járt a korong, Horváth pedig lövésre szánta el magát. A precizen helyezett bomba Kristan lábai között vágódott a kapuba (2-4). A hátralevő két percben óriási iramot diktált a Sapa Fehérvár, ez mindenképpen biztató volt a befejező húsz percre nézve.

Hatalmas elszántsággal veteték bele magukat a küzdelembe a miaink a szünet után. Az ellenfél csak másodpercekre tudott a korong birtokába férkőzni, a játék a védekezőharmadukban folyt. Egymás után alakítottuk ki a kecsegtető lövőhelyzeteket, Mihály, Kovács és Vas János is közel állt a gólhoz. Egyszer már Kristan mögé is került a korong, ám magas bottal való játék miatt Jelinek - teljes joggal - érvénytelenítette. De nem telt bele sok idő, és már semmi ok nem volt annulálni a találatot: Vas János pazar cselekkel csapta be a rátámadó hátvédet, majd elfektette Kristant is, és higgadtan beemelte a játékszert a kapuba (3-4).

Már-már az egyenlítés lebegett a közönség szeme előtt, amikor derült égből érkezett a villámcsapás. Egy ártalmatlannak tűnő kontratámadás végén Hecimovic kapásból bevarrta Ouellette középre adását (3-5). A Sapa Fehérvár AV19 azonban újfent igazolta, hogy nem lehet könnyen megroppantani. A játékosok továbbra is hittek magukban és a pontszerzésben, mentek előre rendületlenül. A 51. percben Palkovics elrobogott a jobb oldalon, tökéletes ütemben tálalt Mihály elé, aki szépen tett pontot az akció végére (4-5). Futószalagon követték egymást a fehérvári helyzetek, versenyt futottunk az idővel az egyenlítésért.

A három sorral küzdő Zágráb eközben teljesen elfáradni látszott, más céljuk nem is volt, mint kihúzni a végéig. Peregtek a másodpercek, eljött az 59. perc. Tolvanen mester időt kért egy támadóharmadbeli bulink előtt, és rizikós döntést hozott: még a bedobás előtt lehívta Satosaarit. A bulit elhoztuk, Palkovics a kapu mögött térült-fordult, majd agresszíven befordult és Kristan lábai között kiegyenlített (5-5)! Bevált tehát Tolvanen mester terve. Nehezen viselték a fordulatot a vendégek, egy durva palánkra lökés miatt a hosszabbítást emberelőnyben kezdhettük.

A ráadásban hamar felálltunk 4-3 ellen, a korong Ackeströmhöz került, aki életerős lövést eresztett meg a kék vonalról. A kapus előtt helyezkedő Mihály bravúrosan beleért, épp annyira, hogy Kristan teljesen tehetetlen legyen (6-5). Boldogan ugráltak egymás nyakába a mieink, hatalmas bravúrral fordították meg ezt az izgalmas mérkőzést. Szegény Kristan kapus dühösen csapkodta botjával a kapuvasat - megfosztotta a győzelemtől őket a harmadik harmadban kiválóan játszó Sapa Fehérvár AV19.

Mestermérleg, Jarmo Tolvanen:

A második harmadban olyan hibákat követtünk el, amilyeneket nem szoktunk, ezekből furcsa gólokat kaptunk. A jégkorong azonban egy olyan játék, amely a hibákról és az azok kezeléséről szól. Mi ma jól kezeltük a hibáinkat, hiszen nem rágódtunk rajtuk, hanem előre tekintettünk, mindent beleadtunk és nagyszerű módon megfordítottuk az állást. Ha keményen dolgozunk, bármi megtörténhet. Bár a jégkorong lényege a győzelem, azért látni kell, hogy a második harmad eléggé rosszul sikerült, így bár az első és különösen a harmadik játékrész jó játékot hozott a részünkről, a mérkőzésről a benyomásaim igencsak kettősek.

Mestermérleg, Ennio Sacilotto:

Nehéz mit mondanom egy ilyen mérkőzés után, 1-4-es vezetésünk után nyernünk kellett volna. Ahogyan képesek voltunk felépíteni az előnyt, úgy meg kellett volna tudnunk tartani is. Ugyanakkor a hazai csapat remek munkát végzett, három gólos hátrányban sem adták fel, hanem még továb fokozták a nyomást, még határozottabban letámadtak minket, és ennek meg is lett az eremdénye.

Sapa Fehérvár AV19 - Medvescsak Zágráb 6-5 (1-1, 1-3, 3-1, 1-0)
Székesfehérvár, 3000 néző, vezette: Jelinek, Neuwirth, Smeibidlo.


Sapa Fehérvár: Satosaari - Horváth, Tokaji, Palkovics, Vaszjunyin, Mihály, Ackeström, Jobb, Peterdi, Fekete, Kovács, Alén, Ondrejcik, Ladányi, Vas J., Vas M., Hegyi, Flinta, Sofron, Nagy, Benk. Vezetőedző: Jarmo Tolvanen.


Medvescsak Zágráb: Kristan - Sandrock, Brumercik, Corey, Fox, Guidarelli, Sertich, Martin, Blagus, Ouellette, Hecimovic, Powers, Trstenjak, Novak, Prpic, Zagar, Rajsar. Vezetőedző: Ennio Sacilotto.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >