Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow "To speak or not to speak? That is the question."
"To speak or not to speak? That is the question." Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. október 09.

ImageA két tannyelvű oktatásban résztvevő diákok után kiegészítő támogatást kaptak az intézményfenntartók: 2008-ban 74 ezer forintot, idén 68 ezret. A jövő év elejétől a tervek szerint tovább csökken ez az összeg 64ezer forintra, míg 2010 szeptemberétől teljesen elmarad. Magyarországon ma mintegy 30 ezer tanuló részesül az először 1987-ben bevezetett képzésben. A kormányzati megvonás elsősorban azokat a tanulókat érinti hátrányosan, akik az idei tanév végén érettségizni szeretnének két tannyelven.

- hangzott el Vargha Tamás tanácsnok és Orosz István, a Fidesz városi elnökének sajtótájékoztatóján. Ennek során a sajtó képviselői megtudták, hogy május 8-án ülésezett Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a testület döntött arról, hogy a II. Rákóczi Ferenc általános Iskolában és a Gróf Széchenyi István műszaki szakközépiskola egy-egy angol- magyar kéttannyelvű osztály indulhat. A II. Rákóczi Ferenc általános iskolában 1975 óta folyik angolnyelvoktatás.

Az első csoportos nyelvvizsgán 1989-ben vettek először részt, azóta közel 100 diák szerzett alap (vagy középfokú) nyelvtudást igazoló bizonyítványt. Az 1.b osztályban a kisdiákok heti 5 órában, csoportbontásban ismerkednek az angol nyelvvel, sőt az ének, a rajz és a testnevelés órák nagy része is angolul zajlik. A munkát idegen nyelvi lektor is segíti: Mrs. Robinson személyében.

 

Image
.

„Veszélyben a két tannyelvű tanítás - a költségvetésben nem lesz forrás a finanszírozásra. Megszűnne a következő tanévtől a két tanítási nyelvű képzések támogatása a költségvetés tervezete szerint. Az iskolák szerint nem lehet menet közben kihúzni a talajt a diákok lába alól. Megszűnik a két tanítási nyelvű oktatási programok finanszírozása a következő tanévtől: a költségvetési törvény tervezetében már nem szerepel támogatási összeg erre a célra.

Vargha Tamás igencsak cinikusnak tartja Tatai-Tóth András, az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetőjének kijelentését, amely szerint a két tannyelvű oktatás nem számít oktatási alapfeladatnak. Nem akarják beszüntetni a két tannyelvű képzést, de a finanszírozására máshonnan kell forrást találni - az önkormányzatnak vagy a szülőknek kell állniuk a költségeket.

Magyarországon 22 éve folyik két tannyelvű képzés: az első angol nyelvű oktatás 1987-ben indult el a budapesti Karinthy Frigyes Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban és Sárospatakon. Ma több mint száz iskolában működnek két tanítási nyelvű osztályok. Ezekben úgy 30 ezer diák tanul, akik általában öt tárgyat idegen nyelven tanulnak, és idegen nyelven is érettségiznek. Mivel ez csoportbontásokat igényel, több pedagógusra van szükség, ezért drágább ez az oktatási forma. Az idejárók után kiegészítő támogatást is kaptak a fenntartók. Ennek összege az előző tanévben 74 ezer forint volt, az idén 68 ezer, januártól a tervek szerint 64 ezer forintra csökken az összeg - 2010. szeptemberétől pedig teljesen megszűnik.

Image
Fotó: Temesvári Márta
 

Bognár Anikó, a Karinthy Gimnázium igazgatóhelyettese szerint egy működő rendszer alól nem lehet egyetlen tollvonással kihúzni a finanszírozást. A támogatás megszüntetése ugyanis az oktatásban megszokott felmenő rendszer helyett (vagyis amikor a változtatások csupán a kezdő évfolyamokat érintik, így a diákok már tisztában vannak tanulmányaik megkezdése előtt azzal, hogy mire számíthatnak) minden évfolyamot érint.

Ezt egy érettségi előtt állóval nem lehet megtenni: aki angol nyelven készült az érettségire, az nem tanulhatja a tárgyat tovább angolul? Milyen nyelven érettségizik? - A magyar és az angol nyelvű vizsga nem ugyanazt a felkészülést igényli, az egyes szakkifejezéseket például biztosabban tudják a diákok azon a nyelven, amelyen éveken át tanulták - mutatott rá. A szülők többnyire nem tudják majd fizetni a költségeket, az önkormányzatok pedig már amúgy is megfeszülnek az elvonások miatt.

Bognár Anikó úgy fogalmazott: szakmailag átgondolatlan és pedagógiailag elhibázott épp az erős nyelvi képzés támogatásának megvonása egy olyan országban, ahol a felsőoktatási hallgatók 30 százaléka nyelvvizsga hiányában nem kaphat diplomát. Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke felháborítónak tartja, hogy előzetes értesítés nélkül meg akarják szüntetni a két tannyelvű programok finanszírozását. Szerinte az állam ezt nem tehetné meg, a szülők beperelhetik, és meg is nyernék a pert.

Rámutatott: legföljebb a következő tanévben induló évfolyamok esetében lehetne bevezetni egy ilyen változtatást, de a már a képzésre járó diákok "alól" nem lehet teljes egészében kirántani a finanszírozást. Megjegyezte: az önkormányzatok az oktatásért nem is kérhetnek pénzt a szülőktől.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >