Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Közös kedvezményes belépőjegy a kiállításokra Nyomtatás E-mail
Írta: Székesfehérvári Egyházmegye   
2009. október 19.

ImageMindennapjainkban érezhetően egyre nehezedő terhet jelent a megélhetés. Számlák kifizetése, ruházkodás, gyógyszerek, étkezés és az élethez szükséges egyéb fontos dolgok beszerzése mellett kultúrára egyre kevesebbet áldozhatunk. Ezt a helyzetet felismerve a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum fenntartója Spányi Antal megyés püspök és Derecskei Andrea a Szinyei és a hazai táj kiállítás főszervezője több kedvezményes lehetőséget biztosítva próbálják elérhetővé tenni minél több látogató számára a kiállításokon bemutatott kulturális kincseket.

 

Erről sajtótájékoztató keretében számolt be Brájer Éva, Székesfehérvár MJV Önkormányzata Kulturális Bizottsága elnöke, Szűcs Erzsébet, a Városi Képtár igazgatója valamint Mózessy Gergely a Székesfehérvári Egyházmegyei Gyűjtemény gyűjteményigazgatója részvételével. Az összefogás önmagában erőt jelent széthúzó világunkban, már azzal a helyes utat mutatjuk, ha közös értékek mentén együtt tudunk gondolkodni, s cselekedni.

Az egyház a hit őrzésén, a tanítás továbbadásán, a szentmise bemutatásán kívül az élet számos területén az oktatásban, a karitatív-segítő szervezetekben, a kultúra világában jelenik meg a társadalomban. Minden területen keresi az együttműködés lehetőségét az ott tevékenykedő intézményekkel, így a kultúra területén is. Kultúra nélkül persze lehet élni, de a világ szépségeinek felfedezése, a művészet lelket emelő és elgondolkodtató alkotásainak megismerése nélkül életünk minősége romlik.

A jelen kihívásaira válaszolva az egyháznak meg kell ragadni minden rendelkezésre álló eszközt, hogy az evangélium tanításából eredő tágabban értelmezett hivatását betöltse a társadalomban. Ennek egyik módja a két kulturális intézmény, immár hagyományos kedvezményes belépőjegye, melyet idén további kedvezmény egészít ki. Minden hónap páratlan péntekjein az közös jeggyel rendelkezők egy belépővel ketten látogathatják meg a Városi Képtár Szinyei és a hazai táj valamint a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Az üdvösség történetei című kiállításait. Ez a kedvezményes jegyhez viszonyítva is 50 %-os engedményt jelent.

A közös jegy nem kötelez azonnal felhasználásra, de egy jeggyel páros belépésre havonta két alkalom kínálkozik. A Szinyei és a hazai táj című kiállításon a magyar tájképfestészet 19. századi megújítója, Szinyei Merse Pál és Fejér megyei kötődésű kortársai Mészöly Géza valamint Spányi Béla munkásságának keresztmetszetét tekinthetik meg a látogatók a székesfehérvári Városi Képtárban. Az üdvösség történetei című kiállítás a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum gyűjteményének legjelesebb darabjait mutatja be bibliai történetekbe ágyazva, s itt tekinthető meg újra múzeumi környezetben Szent István fejereklyetartója is. Mindkét kiállításhoz gondosan kidolgozott múzeumpedagógiai programok kapcsolódnak.

 A fehérvári diákok a tárlatokat Székesfehérvár Kulturális Bizottsága jóvoltából ingyenesen tekinthetik meg, előzetes bejelentkezés után. A sajtótájékoztatón Spányi Antal megyés püspök bemutatta Spányi Béla festőművész első ismert alkotását, – a család féltve őrzött kincsét – egy tájképben gyermekeket ábrázoló apró táblaképet.

A püspök édesapjának keresztapja volt Spányi Béla, aki mint a nagyapja unokatestvére áll rokonságba vele. Így, – talán nem véletlenül – a kulturális kapcsolatokat a családi kötődés is erősíti.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >