Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Százezer dolláros csekkből múzeum
Százezer dolláros csekkből múzeum Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. október 22.

ImageÁtadták a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságának azt az új, látogató-, információs és oktatási központját, amely az Alcoa Foundation százezer dolláros csekkje nélkül nem jöhetett volna létre. Csathó Barna kommunikációs referenstől megtudtuk, hogy Székesfehérvár belvárosában, a híres Babamúzeum épületében takaros új szárny fogadja mostantól az érdeklődőket. Dr. Demeter Zsófia megyei múzeumigazgató tájékoztatása szerint itt nemcsak a babákról és a ház két másik kiállításáról lehet majd információkat kapni, hanem a Szent István Király Múzeum egyéb tárlatairól, rendezvényeiről is.

 

Távlatilag pedig a megye minden múzeumának, kiállítóhelyének, látogatható műemlékének kínálatáról, történetéről, érdekességeiről is képet szerezhetnek az érdeklődők.

Ahogy azt Elekes Szentágotai Enikő megyei múzeumigazgató helyettes elmondta, a központ felépülését és mai funkcióit kiindulásnak tekintik csupán, a cél egy teljes mértékben látogatóbarát, korszerű interaktivitásra, sokoldalú szolgáltatásra, kutatásra, oktatásra és módszertani tapasztalatok átadására, átvételére is alkalmas komplexummá, az épület udvarával együtt amolyan kulturális agorává való fejlesztése.

 

Image
.

Ami ebből ma megvan, az a földszinti múzeumi shop, a kávézó, a fogadó és a kis bemutató tér valamint a vizes helyiségek, az emeleten pedig az információs boxok – számítógéppel felszerelve –, továbbá az ottani kiállítási terület, ahol az egyéb kulturális helyszíneket bemutató anyagok helyezhetők el, illetve időszakos kiállítások rendezhetők.

Dr. Balogh Ibolya – a fenntartó Fejér Megyei Önkormányzat elnöke – szerint külön öröm, hogy egy nagy adományozó szervezet most egy egész megyét érintő projektet ítélt támogatásra érdemesnek, a megyék ugyanis az állami forráselvonások folytán nem is igen gondolkozhatnak ilyen léptékű fejlesztéseken.

 

Image
.

Még akkor sem – tette hozzá -, ha egyébként a múzeum vezetésében és gárdájában meg is van minden képesség és energia az állandó fejlődésre.

Dr. Forgó Béla, az Alcoa Köfém Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy ez az egyösszegű, 100 000 USD nagyságú támogatás kirívóan magas az Alapítvány történetében is, de egyrészt a cég magyarországi 15 éves jubileuma, másrészt egy nagyberuházás sikeres beindítása lehetővé tette a meglépését.

Image
.

Amúgy pedig – ahogy mondta - „megszólalt a csengő” bennük, amikor a múzeum pályázati anyagát (melyet teljes egészében az intézmény munkatársai készítettek el angol nyelven) elolvasták, és teljes határozottsággal vélték úgy, hogy az ügyet támogatni kell!

A ház távlati tervei közt szerepel a tömb Piac tér, Autóbusz-állomás felőli kerítésének megnyitása és így az udvar terének köztérré átalakítása is, ami a belváros rekonstrukciós elképzeléseivel is egybecseng.

Image
.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >