Kezdőlap arrow Kultúra arrow 17-es székesfehérvári honvédek a Doberdón
17-es székesfehérvári honvédek a Doberdón Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. június 19.

ImageRózsafi János és Stencinger Norbert hadirégészek „17-es székesfehérvári honvédek a Doberdón” című könyvének bemutatóját tartották tegnap délután a Helyőrségi Klubban. A programon részt vett városunk több közéleti-politikai szereplője, valamint Tömböl László, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is.

A könyvbemutatón elhangzott: 80 évvel ezelőtt székesfehérvári katonák tízezrei estek áldozatául a háborúnak, s talán nincs is olyan magyar család, amely ne gyászolna valakit ősei közül, aki a hazáért ontotta vérét. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör ezért elhatározta , hogy emléket állít e hősöknek, s bejárja Isonzótól Doberdóig azokat a területeket, ahol a hősi harcok folytak.

Felkutatták az emlékeket, s a kutatásokat felhasználva megszületett a könyv, amelyben múltunk egy szelete rögzítésre került. Ha ugyanis tisztában vagyunk a múltunkkal, biztosítva lesz a folytonosság is, hiszen Székesfehérvár mindig is szorosan kötődött a honvédséghez.

A könyvbemutatón jelen volt Cser-Palkovics András is, aki elmondta, hogy székesfehérvári lakóként különösképpen fontosnak tartja e könyv létrejöttét, hiszen olyan hősöket mutat be, akikre városunk büszke lehet, és büszkén is kell emlékeznünk az ő hősies tetteikre. Ez a kiadvány lehetővé tette, hogy a tárgyi emlékek ne vesszenek el. Sőt: egyetlen kötetbe foglalva örökítették meg a dokumentumokat, s nagyon érdekes feldolgozásban, mert egy katona életén keresztül ábrázolják az eseményeket. Cser-Palkovics András ezért minden fehérvári figyelmébe ajánlja a művet.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >