Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ha a városvezetés nem kótyavetyélte volna el...
Ha a városvezetés nem kótyavetyélte volna el... Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. november 01.

ImageA közgyűlés elfogadhatalannak tartja, hogy akár a lakosság, akár a Széphő Zrt. viselje annak a faramuci helyzetnek a következményét, amely abból fakad, hogy miközben áfacsökkenésről döntött a Parlament, ez nem díjcsökkenést, hanem díjnövekedést eredményezne Székesfehérváron. Ha az MSZP-SZDSZ-es városvezetés az előző ciklusban nem kótyavetyélte volna el a Fűtőerőmű felét, akkor ma nem okozna problémát a befektetési megállapodásban szereplő árképlet.

 

Dr. Cser-Palkovics András frakcióvezető sajtótájékoztatóján két témát emelt ki azok közül, amelyeket a közgyűlés legutóbbi ülésén megtárgyalt. Az egyik a távhő áfájával kapcsolatos döntés: a közgyűlés elfogadhatalannak tartja, hogy akár a lakosság, akár a Széphő Zrt. viselje annak a faramuci helyzetnek a kockázatát, amely abból fakad, hogy miközben áfacsökkentésről döntött a Parlament, közben ez nem díjcsökkentést eredményezne Székesfehérváron, hanem díjnövekedést.

 

Image
.

Ez az elsőre igencsak érdekesnek, és érthetetlennek tűnő helyezt, ami egy rossz beruházási, befektetési megállapodásból fakad. A frakcióvezető szerint most viszont le kell végre ülni, s módosítani kell ezt az árképletet. A cél ugyanis az, hogy az áfacsökkenés jelenjen meg a fogyasztók díjcsökkenésében is.

„Sajnos most kiderült, hogy egy rossz befektetési megállapodásról van szó, amelyben ez az árképlet található.” – mondta dr. Cser-Palkovics András – „Ha az elző ciklusban, 2004-ben az MSZP-SZDSZ-es városvezetés nem kótyavetyélte volna el a Fűtőerőmű Kft. felét, akkor ma nem kellenne ezzel a problémával foglalkoznunk. Nem létezne ez az árképlet sem, és a közgyűlés egyértelmű, végleges döntést tudott volna hozni, mert nem kellene senkivel sem tárgyalnia. De a rossz privatizáció miatt sajnos előállt ez a súlyos probléma.”

 

Image
.

A másik, ami legalább ennyi embert érint, az a szennyvízcsatorna fejlesztésének a kérdése. Sajnos most erről is kiderült, hogy ugyanúgy, mint az elkerülő út esetében, úgy ezzel a fejlesztéssel kapcsolatban is komoly problémák vannak.

„Megígérték ugyan 2002 után 2006-ban is Székesfehérvárnak, hogy a városban megvalósítják a teljes csatornázottságot, de ahogy elkerülőút sem lesz 2012 előtt, úgy a csatornázási beruházással kapcsolatban is komoly problémákat látunk.” – fejtette ki a frakcióvezető – „Azt pedig különösen furcsálljuk, hogy az utolsó pillanatban, amikor úgy nézett ki, hogy a beruházással minden a legnagyobb rendben van, s a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől kezdve a brüsszeli döntéskhozókig mindenki jóváhagyta - az utolsó pillanatban kiderül egy probléma, és e probléma megoldására Oszkó Péter pénzügyminiszter azt a Deloitte Zrt.-tjavasolja „megoldásként”, ahol vezetőként dolgozott éveken át. Az emberben ez rossz érzéseket kelt. Reméljük, nem azért akasztották meg ezt a beruházást, hogy aztán ezt a közvetítő céget közbe lehessen iktatni.”

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

Dr. Cser-Palkovics András ezért különösen is örül annak, hogy a közgyűlés elfogadta azt a javaslatunkat, hogy viszgálják meg annak lehetőségét, hogy közvetlenül Brüsszellel szemben tárgyalhasson Székesfehérvár önkormányzata a helyzet tisztázása, és a szükséges lépések megtétele érekében.

„Megengedhetetlen , hogy sok ezer család most már hosszú-hosszú évek óta várjon arra, hogy a csatorna megépüljön, s reménykedjen abban, hogy Mártírok útja végre felújításra kerüljön, és autóval lehessen rajta közlekedni.” – zárta szavait a frakcióvezető – „Örülök, hogy abban legalább egyetértettünk, hogy ezekre a tárgyalásokra sort kell keríteni. De utána kell nézni annak is, hogy ki a felelős azért, hogy ez a beruházás leállt.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >