Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Politikai bosszú a vasútvonalak bezárása Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. november 03.

Image"Ma már szinte vonalszakaszonként bizonyítható, hogy a kormány politikai alapon zárta, zárja be a vasútvonalakat." - hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatóján Fónagy János. A Bajnai-kormány 40 milliárd forintot venne el a közösségi közlekedésből. Az elvonás mögé kíván szakmai érveket felsorakoztatni. A mellékvonalak megszüntetése nemcsak egy előkészítetlen, rossz döntés, hanem kifejezetten politikai lépés, amikor egyes térségeket büntetnek, politikai bosszút állnak az ott élő embereken, ugyanakkor más térségekben lehetőséget adnak a helyi szocialista vezetés számára, hogy a "vasút megőrzésének bajnokaként" tüntessék fel magukat.

 

Ma már szinte vonalszakaszonként bizonyítható, hogy a kormány politikai alapon zárta, zárja be a vasútvonalakat. Fónagy János példaként említette a Putnok-Szilvásvárad-Eger vonalat, ahol a szocialista politikai érdekeltségbe tartozó Szilvásvárad-Eger szakasz megmarad, az ország egyik legnehezebb gazdasági helyzetében levő Putnok és Szilvásvárad között azonban bezárnák a vasútvonalat.

A Siófok-Karád-Tab-Kaposvár vonalon a szocialista politikai érdekeltségbe tartozó Balaton-környéki részt, a Siófok-Karád vonalat jelenleg megtartanák, a Karád-Kaposvár közti vonalon viszont felszámolnák a személyforgalmat. A politikai döntésre további példaként említette, hogy az anyagokban még szerepelt a Tapolca-Ukk vonal bezárása is, de azután, hogy Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője szót emelt a szakaszért, a jelenlegi anyagokban már nem szerepel a bezárásra ítélt vasútvonalak között.

 

Image
Fotó: Fidesz

Fónagy János arra is felhívta a figyelmet, hogy a vidéki vasútvonalak bezárása nem takarít meg költségeket, hanem többletkiadásokat jelent, ráadásul a kormány komoly károkat okoz, és a vidéken élő százezrek, milliók életét nehezíti meg. A közösségi közlekedés több mint 80 ezer embernek ad közvetlenül munkát, 150 milliárd forint személyi jövedelemadót, egészségügyi járulékot, egyéb közterhet fizetnek be.

Ha ez a létszám jelentős mértékben csökken, akkor a társadalom által eltartottak száma növekszik - figyelmeztetett a Fidesz szakpolitikusa. Mivel az intézkedéseknek nincs gazdasági eredménye, azt kell mondani, hogy a vasútvonalak bezárásánál a politikai bosszú vezényelte, vezényli a szocialista kormányt - szögezte le Fónagy János.

A jelenlegi kormány és elődei bezárták a kistelepüléseken az iskolákat, gyógyszertárakat, postákat, most pedig a vasútvonalakat akarják elvenni. Ellenkezőjét teszik, ami Európában zajlik, nem tönkretenni, hanem fejleszteni kell a vasútvonalakat - jegyezte meg a képviselő.

A Fidesz ismételten arra kéri a kormányt, hogy a kapkodó, előkészítetlen, anyagi előnyt nem hozó, politikavezérelt, a vidéki emberek mindennapjait nehezebbé tevő, vasúttal kapcsolatos intézkedéseit ne lépje meg, tegyen le a mellékvonalak bezárásának szándékáról.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >