Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Beszélgetések a földönkívüliekről - földlakóknak
Beszélgetések a földönkívüliekről - földlakóknak Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. november 03.

Image2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve, és a csillagászattal kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdés: léteznek-e hozzánk hasonló lények a Világegyetemben? „Őket” keresi a fél évszázaddal ezelőtt indult tudományos eszközökkel és módszerekkel dolgozó kutatási program, a SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence). Az első tudományos cikk ebben a témában éppen fél évszázaddal ezelőtt jelent meg a Nature-ben.

 

Ez adja annak a rendezvénynek az aktualitását, amelyet november 14-én, 10 órától rendeznek meg A Szabadművelődés Házában. Trupka Zoltántól, a Ház népművelőjétől megtudtuk, hogy immár XV. alkalommal kerül sor ehelyütt a Szkeptikusok Országos Konferenciájára.

„A földönkívüli élet keresése a legklasszikusabb szkeptikus témák egyike.” – mondta Trupka Zoltán – „Számos tévhit, sőt rémhír kering ugyanis idegen lények látogatásával vagy jeleinek felfedezésével kapcsolatban. A köztudatban gyakran keveredik a tudomány a sci-fi-vel, a fantáziával, néha az álmokkal és vágyakkal, és persze az áltudományos félrevezetéssel. A határok néha elmosódnak ugyan, de a rendezvényünkkel a tisztánlátást szeretnénk elősegíteni. Ez indokolja, hogy ez az összejövetel része legyen a szkeptikus konferenciák sorozatának.”

Hazánkban is dolgoznak olyan kutatócsoportok, ahol asztrobiológiával és SETI-vel foglalkoznak. Működésük nem annyira közismert, így ők is bemutatkoznak a programban. A fantázia tudományos alapon is működhet, erről szól a konferencia harmadik része. Ma már a földönkívüli élet keresése – legyen az mikroorganizmusok keresése, vagy az élet (néhai) nyomainak kutatása más égitesten, vagy akár az értelmes lények rádiójeleinek keresése olyan tudományterületté nőtte ki magát, amely számos más diszciplina eredményeit, eszközeit, módszereit használja, sőt gyakran segíti azok fejlődését.

A rendezvény célja, hogy bemutassa, hol tart a tudomány ezen a téren, mit jelent a különböző területek összefogása, hogyan (és kik) végzik a kutatásokat itthon és a nagyvilágban, milyen tudományos és (ebből később) gyakorlati haszna lesz ezeknek a kutatásoknak.

 Kapcsolódó cikkeink:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2499&Itemid=31

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1856&Itemid=31

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >