Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A közművagyonnak önkormányzati tulajdonban kell maradniuk!
A közművagyonnak önkormányzati tulajdonban kell maradniuk! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 01.

ImageDr. Cser-Palkovics András városi elnök és Vargha Tamás programalkotásért felelős alelnök sajtótájékoztatót tartott a Fejérvíz Zrt. előtt. A helyszín pedig már sejtette a témát, amely ezúttal az önkormányzati cégek köztulajdonban maradásáról szólt.

A tájékoztatón Vargha Tamás röviden vázolta a Fidesz székesfehérvári programalkotásának lépéseit, amely a választásokra való felkészülést szolgálja. Elmondta, hogy párbeszédet kívánnak folytatni a székesfehérvári intézményekkel, civil szervezetekkel, egyházakkal, s magánszemélyekkel. Konzultációkat és kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek, mert kíváncsiak arra, hogy kinek mi a véleménye meghatározott várospolitikai kérdésekkel kapcsolatban. Egy kerekasztal-beszélgetést már lefolytattak, több céghez is ellátogattak, néhány perccel ezelőtt pedig a Fejérvíz Zrt. vezetőségével konzultáltak.

„Végig szeretnénk látogatni az önkormányzati cégeket, hiszen azt gondoljuk, hogy egy város legnagyobb értékét a közművagyon jelenti, amit az önkormányzati cégeken keresztül tulajdonol a város.” – nyilatkozta Cser-Palkovics András – „Ezzel a közművagyonnal úgy kell gazdálkodni, hogy egyrészt ez jelenti a legnagyobb bevételt az önkormányzat számára, másrészt pedig a közműdijakat féken kell tartani. Legalább egy részüket az önkormányzatnak át kell vállalnia az emberektől. Főleg egy olyan időszakban, ami most, 2008-ra jellemző Magyarországon: a gazdasági-szociális válság idején.”

Majd elmondta, hogy a következő hetekben megkeresik az említett cégeket, hiszen azok egy olyan hatalmas vagyon felett gazdálkodnak, amelyek egy nagyon komoly biztonságot teremthetnek Székesfehérvár önkormányzatának, és az itt élőknek is.

Az alaptézisek pedig, amelyekből a Polgári Frakció nem fog engedni: se a múltban, se a jövőben nem kíván a Fidesz semmilyen közműprivatizációhoz hozzájárulni. Az önkormányzati cégeknek két csoportja van. Az egyik csoport az, ahol valamilyen fajta mértékben beengedték a magántőkét. Nagyon fontos, hogy ezekben a cégekben az önkormányzat megőrizze többségi tulajdonát. Ha már rossz döntés eredménye volt az, hogy értékesítésre kerültek ezek a tulajdonrészek, legalább ne halmozza a hibát a város azzal, hogy további üzletrész-hányadokat értékesít.

Image
Fotó: Temesvári Márta

A másik szelete az önkormányzati cégeknek az, ahol ilyen rossz döntések nem születtek a múltban, tehát 100 %, vagy ahhoz nagyon közeli az önkormányzat tulajdoni részesedése. A Fidesz úgy gondolja, ki kell mondani, hogy ezek a cégek nem eladók, nem privatizálhatók! A fejlesztéseket az önkormányzat a saját erejéből valósítsa meg az itt élők, és az önkormányzat biztonságának megteremtése, megőrzése és a közműdíjak normális mértékű megtartása érdekében.

Cser-Palkovics András kifejtette: Az az önkormányzat, amelynek nincsen tulajdonában közműcég, az kiszolgáltatott. Ezt kell Székesfehérvár önkormányzatának elkerülnie a jövőben. Ahol a rossz döntések megszülettek, ott arra kell vigyázni, hogy a fejlesztések úgy valósuljanak meg, hogy az önkormányzat tulajdoni részesedése lehetőség szerint ne csökkenjen a többségi tulajdonú részesedés alá. Ahol pedig ilyen nem történt, senkinek ne is legyen privatizációs szándéka.

A Fidesz ismertetett programalkotás ahhoz szükséges, hogy olyan szempontokat is megismerjenek, amelyek lehetővé teszik a hatékonyabb együttműködést, s hozzásegítik az önkormányzati cégeket ahhoz, hogy maguktól meg tudják oldani az áremelkedés problémáit, és ne kelljen mindent átterhelni a fogyasztókra. (Legyen szó ipari vállalkozókról vagy magánszemélyekről.)

„Azt kell megbeszélniük az önkormányzati cégvezetőknek és a városvezetőknek, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésükre ahhoz, hogy ezeket a célokat el lehessen érni.” – zárta le a sajtótájékoztatót Cser-Palkovics András.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >