Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Speciális kézvédelem a fehérvári tűzoltóknak
Speciális kézvédelem a fehérvári tűzoltóknak Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. november 06.

ImageA székesfehérvári tűzoltóság október végén több mint 120 pár tűzoltó védőkesztyűt szerzett be a készenléti állomány részére. A parancsnokságon a vonulós tűzoltóknak már régóta szükségük volt egy olyan védőkesztyűre, amelyet kizárólag a tűzoltáshoz terveztek, alakítottak ki, annak érdekében, hogy a tűzoltóknak a maximális védelmet nyújtsa, és közben a tűzoltói feladatok végrehajtását se nehezítse meg.

 

„A székesfehérvári tűzoltóság kiemelten fontosnak tartja, hogy a káresetek alkalmával a megváltozott munkakörülményekben dolgozó tűzoltók a maximális védelemmel legyenek ellátva.” – nyilatkozta honlapunknak Bisztricz Anett, a székesfehérvári tűzoltóság szóvivője – „A megfelelő egyéni védőeszközök biztosítása ugyanakkor a parancsokságnak jogszabályi kötelezettség is.

A tűzoltóság ezért az elmúlt időszakban az egyéni védőeszközök átfogó fejlesztését, megújítását tűzte ki célul, amelynek első lépéseként pályázat útján védőcsizmát és védőruhákat szerzett be a parancsnokság, majd idén megérkeztek a még 2008-ban igényelt Gallet F1SF típusú védősisakok, amelyek előnye a korábbi Auer típusú sisakokkal szemben, hogy ezek már az arc- és szemvédelmet szolgáló plexi mellett, kizárólag a műszaki mentésekhez tervezett védőszemüvegekkel is el vannak látva. A folytatásként pedig október végén a tűzoltók használatba vehették a speciális tűzoltó védőkesztyűket is.”

 

Image
Fotó: Bisztricz Anett

A HOLIK Karla tűzoltó védőkesztyű négy rétegű, membránnal van ellátva. A belső és külső rétegek NOMEX anyagúak, a különlegesen készített bőr áll ellen víznek és a dörzsölésnek, illetve a tenyéren található KEVLAR erősítés. Maximális kényelmet és érzékenységet biztosít használója számára. A tenyérnél, ujj végeknél valamint a kézfejnél szintén KEVLAR erősítés található. A KEVLAR és a NOMEX keverése, növeli az ellenállóképességet a bő víz, a dörzsölés és a vágás ellen.

A kesztyűben speciális Porelle membrán van, amely nem enged be semmilyen folyadékot (víz, vér, baktérium, vegyi anyag), véd a szél ellen, rugalmas, és mindezek mellett biztosítja a kéz megfelelő szellőzését is. A kesztyű ugyanakkor nem csak a hő és a tűz által okozott sérülések ellen nyújt védelmet, hanem speciális kialakításának köszönhetően a mechanikai hatások ellen is védi a megváltozott munkakörülmények között dolgozó tűzoltókat.

A védőkesztyű mindemellett az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság által is rendszeresített és engedélyezett egyéni védőeszköz. Bisztricz Anettől megtudtuk, hogy a tűzoltók örömmel próbálták fel az új kesztyűket, és nem sokkal később éles helyzetben is ki kellett próbálniuk, ahol bebizonyosodott, hogy ez az egyéni védőeszköz nemcsak véd, hanem komfortos a viselése is. November elsején Iszkaszentgyörgy közelében gyulladt ki egy használaton kívüli épület.

A tapasztalat szerint ez az új tűzoltó védőkesztyű valóban nem ázik át, a tenyér rész a kialakításának köszönhetően nem csúszik, a tűzoltóknak könnyű benne fogni, és ráadásul az oltási munkálatok során elkerülhetetlen égési törmelékek, kosz sem tapad meg rajta, mindemellett pedig a maximális védelmet nyújtja a kézfejnek a tűzoltási munkálatok közben.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >