Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Környezeti kármentesítés az Alba Regia laktanyában
Környezeti kármentesítés az Alba Regia laktanyában Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. november 09.

ImageAz Európai Uniós elvárások az ezredfordulót követően a környezetszennyezés vonatkozásában új követelményeket állítottak térségünkben is a korábbi évtizedekben szennyezett területek mentesítése kapcsán. A KEOP pályázatok egy része ezen szennyezések felszámolását és a területek természetes állapotba való végleges visszaállítását célozza meg. Székesfehérvár város közigazgatási területén található honvédségi bázis területén több mint 50 év óta katonai létesítmény, laktanya működik. A bázis területén belül található üzemanyagkút a honvédség saját járműveinek, gépeinek kiszolgálására létesült, és működik mai napig.

 

A Fehérvári Hírekhez eljuttatott sajtóanyagból kiderül, hogy 2002-ben készült el a Honvédelmi Minisztérium megbízásából az Alba Regia laktanya talaj, és talajvíz szennyeződés tényfeltáró záró dokumentációja, valamint az ehhez kapcsolódó műszaki beavatkozási terv, és vízjogi engedélyezési terv.

 

Image
.

Ezt a dokumentációt az illetékes környezetvédelmi hatóság elfogadta, és egyben elrendelte a műszaki beavatkozás végrehajtását. Mindez azért történt, mert az évtizedekkel ezelőtt telepített régi szabvány szerinti földalatti tartályok közül kettőnél szivárgást állapítottak meg. Ennek eredményeképpen talajvíz szennyezettséget eredményezett a lefejtéskor, illetve tároláskor a talajba került „alifás és monoaromás szén-hidrogén szennyező komponensek”.

A vizsgált szennyezés felszámolását döntően a felszín alatti vízkészletek védelme teszi szükségessé. A projekt célkitűzéseinek megvalósulása eredményeként javul a vizek és a földtanit közeg minősége, csökken a szennyezettségük, jelentősen mérséklődik a hatásviselő közeg veszélyeztetettsége.

 

Image
.

A célkitűzések elérése érdekében a Honvédelmi Minisztérium Infrastrukturális Ügynöksége pályázatot nyújtott be az Európai Uniós támogatással Kohéziós Alap társfinanszírozásával megvalósuló Környezet és Energia Operatív Programra (KEOP 2.4.0). 2009 tavaszán az Ügynökség a pályázatot elnyerte, és az előkészítő szakasz elkezdődött. A projekt két szakaszból áll, az előkészítő, és a végrehajtási szakaszból. Ennek a pályázatnak az előkészítő szakasza zajlik jelenleg, és várhatóan 2010 második félévében kezdődnek el a tényleges végrehajtási munkálatok.

Az előkészítő fázis feladatai között az információk kölcsönös cseréje, a pontos tájékoztatás, a térség vélemény formálóival történő eszmecsere, valamint a tervezési munkák zajlanak. A projekt befejeztével az Alba Regia laktanya területén a korábbi szennyezést felszámolják, az üzemanyagkút folyamatos működtetése mellett.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >