Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Milyenek a finnek?
Milyenek a finnek? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. november 11.

ImageA magyar-finn államközi egyezményekbe foglalt hagyományoknak megfelelően 2010-ben ismét sor kerül az egymás jobb megismerését célzó finn hét megrendezésére a magyar iskolákban. Ennek kezdete: 2010 január, vége pedig február 28, „a Kalevala és a finn kultúra napja”. Az előkészítést már 2009 őszén elkezdik az iskolák, így a felkészülésre, az ötletek csereberéjére, megvalósítására kellő idő áll rendelkezésre.

 

"Finn hetet rendezni nem kötelező, de tanárnak és tanulónak egyaránt kedves és főleg tanulságos, okulásul szolgáló feladat." - áll a közleményben, amelyet a Magyar-Finn Társaság juttatott el szerkesztőségünkhöz - "Változatos formái lehetnek: a finnekről, Finnországról szóló tantárgyi órák, műsoros estek, előadók meghívása, szavalóversenyek, ismerkedés a finn konyha rejtelmeivel, filmeket, videókat nézni a csodálatos finn tájakról és a finnországi életről, múzeumi tanóra, zöld kirándulás finn módra, szörfözés az interneten - az ötletbörze folytatását a gyerekekre bízhatjuk, ők nem szűkölködnek ötletekben."

A cél az, hogy megismerkedjünk a finnekkel, eltanuljuk tőlük mindazt a hasznosat, szépet és jót, amellyel önmagukat és az emberiséget gazdagították.

Gróf Széchenyi István nem ok nélkül tartotta feljegyzésre méltónak Metternich bécsi kancellár megjegyzését, miszerint a magyarokban sok az eszesség, de kevés a gyakorlati tudás. Nos, igencsak van mit eltanulnunk e tekintetben a finnektől! Mesterei annak, hogyan lehet a hátrányokból előnyt kovácsolni, beszéd helyett cselekedni, cselekedeteink következményeit elő-re látni, a legjobb megoldási módot megtalálni.

A MagyarFinn Társaság e-mailen elérhető az elnök címén: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

A Magyar-Finn Társaság rajzpályázatai a 2010-es iskolai finn hét alkalmából

A pályázatokon bárki részt vehet az első osztályostól az érettségizőig. Csak azokat a pályaműveket értékelik, amelyek:

- az iskola e-mail-címéről érkeztek a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címre

- az internetes Paint rajzolóprogrammal készültek

 - minden képen ún. élőlábként látható a pályázó neve, születési éve, hónapja, napja, iskolája, bármely tanára neve a következő módon: O… P… tanuló 850315 ….. Iskola ... oszt. XY… tanár

- mindez 9-es méretben

- akármelyik magyar Kalevala-fordítás alapján készültek az alábbi témakörökben

1) a Kalevala állatvilága - 3 rajz (akár 1 állatról 3, akár 3 állatról 1-1)

2) a Kalevala ún. Kullervo-énekei közül az alább megjelölt két ének egyikét szabadon választva - vagy illusztráció-sorozat 6 képben szöveg nélkül - vagy képregény buborékos szöveggel 10 képben a 31. ének (Kullervo születéséről és neveltetéséről) a 32. ének (Kullervo bosszúja, Ilmarinen feleségének halála)

3) a Kalevala-beli szampo - 1 kép szöveg nélkül

Határidő: 2010. január 20. Cím: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

A jutalmak Finnországból várhatók, átadásuk 2010. febr. 28. a Kalevala és a finn kultúra napján. Sok sikeres pályamű esetén a jutalmakat sorsolják, a jutalmazottak névsorát a Magyar-Finn Társaság honlapján (www.magyarfinntarsasag.hu) közzéteszik.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >