Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Holnap kísérik el utolsó földi útjára Tökölyi Jenőt Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. november 12.

ImageTökölyi Jenő, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének tagja, 70 évesen, tragikus hirtelenséggel elhunyt. A halál november 4-én érte, nemzeti gyásznapunkon. Szerettei, tisztelői, a POFOSZ tagjai november 13-án (pénteken), 12 órakor vesznek tőle végső búcsút a Székesfehérvár - Kisfalud -i temetőben.

 

Sinka Jenő így búcsúzik Tökölyi Jenőtől:

Tökölyi Jenő bajtársunktól búcsúzunk. Emlékezünk hazafias életútjára, példaképül a jövő ifjúságának. – Ő is azok közé tartozott, akik az 1956- os forradalom és szabadságharc idején Pesti Srácok néven írták be nevüket a történelembe. A Baross -téri harcosok csapatában teljesített fegyveres szolgálatot. Emigrációba kényszerült, majd hazatért 1958-ban. „ Meg-úszta a megtorlást „- ahogy Ő maga írta.

A szerencsén túl egyik harcos társának is köszön-heti, aki nem volt hajlandó bármit is vallani róla a kihallgatások közepette, halálbüntetés árnyékában. Dolgos évtizedek után az 1980-as évek végén „megmozgatta” a több ezres létszámú VIDEOTON gyár alkalmazottait. A Tökölyi Híradó című újságjaival nemcsak a gyárban, hanem a városban is tekintélye lett az általa kezdeményezett mozgalmaknak. Aktív munkát vállalt a társadalmi rendszer megváltoztatásában.

Egyre több hazafias szervezetnek lett tagja, amelyek teljességgel történő felsorolására nem vállalkozhatok. Nem törekedett posztok betöltésére. Elkötelezettség nélkül is vállalt önkéntes feladatokat vagy egyáltalán csak tagságot. Mindenütt tisztesség övezte. Rendszeres résztvevője volt a Magyarok Házában szervezett találkozásoknak, ahol szabad-ságharcunk neves résztvevői, hősei tartottak dokumentum értékű vissza emlékezéseket.

Harcostársaival kialakított kapcsolatai révén egyre több történelmi anyagra tett szert, melyet megosztott másokkal is. Ezekkel az értékekkel ajándékozta meg az ifjúságot. Különös figyelmet fordított a határon túlról érkezett fiatalok érdeklődésének kielégítésére. Sikerre vitte Őket. A történelmi versenyek értékelésében Pongrátz Gergely-el együtt vett részt, aki a Corvin –közi ellenállóknak volt Főparancsnoka 1956-ban.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcban végzett nemzeti helytállása alapozta meg, hogy tagunk lehetett a Magyar Politikai Foglyok Szövetségé-ben . Köszönjük azt az önzetlen aktív munkát, amivel a történelmi dokumentumok megőrzésében tettél. Hiszen Te voltál 1992 - ben az, aki elindította POFOSZ kiadványaink megjelentetését.

A sárga címoldallal ismert KOR DOKUMENTUM hiteles gyűjtemény. Abból az újságból válogatott tudósításokat tartalmazza, amelyek 1956-ban a forradalom idején jelentek meg az ÚJ FEHÉRVÁR hasábjain.

Elmentél, jó bajtárs!

Nyugodjál békében!

                                   

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >