Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow "Világverő tehetség"
"Világverő tehetség" Nyomtatás E-mail
Írta: Pálfay Károly   
2009. november 13.

ImageDancsecs Bojána, a MOL tehetségtámogató pályázat egyik idei győztese 19 éves kora ellenére klasszis sikereket arat a kick-boksz mindkét szabályrendszerében. A legutóbb Villachban megrendezett felnőtt light-contact világbajnokságon a dobogó legmagasabb fokára állhatott, most hétvégén pedig toronymagasan verte a mezőnyt a semi-contact OB-n. Bojána amennyiben az Olaszországban november végén megrendezendő semi-contact Vb-n is aranyérmet szerez, a sportág első olyan felnőtt női versenyzője lehet, aki 19 évesen mindkét szabályrendszerben világversenyen diadalmaskodik.

 

Zsúfolásig megtelt csarnok és izgalmas mérkőzések sora jellemezte a kick-boksz semi-contact OB döntőjét. Egyetlen versenyzőn azonban nem látszott az izgalom és kétség szemernyi jele sem, az újdonsült vb aranyérmes Dancsecs Bojánán. A Castrum Sec-Dinamica SE válogatott versenyzője most is magabiztosan állt a tatamira, és mind az elődöntőben, mind pedig a döntőben toronymagasan verte ellenfeleit, újabb országos bajnoki címet zsebelve be ezzel a 65 kg-osok mezőnyében.

 

Image
.

Egyáltalán nem látszott rajtad, hogy izgulnál a mérkőzések miatt, sőt, még bemelegíteni sem láttalak igazán. Mégis könnyedén győztél. Mindig ilyen hidegvérrel állsz ki?

Igazából ez egy folyamat eredménye. Régebben, már két héttel a verseny előtt nem tudtam aludni a gyomorgörcsöktől, de ez aztán folyamatosan megszűnt. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem koncentrálok a mérkőzésre. A bemelegítésre az edzőm, Andorka Imre mindig mondja, hogy kevés, de rám bízza, ahogy én érzem. Amíg az eredmények jönnek, szerintem nincs baj. Ha már az eredményeknél tartunk, két héttel ezelőtt felnőtt világbajnok lettél light-contact szabályrendszerben.

Számítottál erre a kiutazáskor?

Őszintén megvallom, hogy nem. A profi full-contact világbajnokkal, Nicole Trimmellel kerültem össze a döntőben, de szerencsére rá tudtam erőltetni a stílusomat, és az utolsó másodpercekben megfordítottam az eredményt. Nem nagyon tudtam felkészülni, és részt venni az edzőtáborban, így mondhatni meglepetés volt a győzelem. Nagyon boldog vagyok, és remélem lignano-i vb-n is sikerül jól teljesítenem, hiszen az 1-3 helyezett automatikusan részt vehet a pekingi küzdősportok olimpiáján.

Image
.

Hogyan kerültél kapcsolatba a sportággal?

6-7 évesen kezdtem a bátyám hatására kick-box edzésekre járni. Szerencsére jó eredményeket értem el, és junior kategóriában megszereztem minden vb, Eb, világkupa érmet, több ízben is. Ugyanez a célom a felnőtt kategóriában is. 2008-ban felnőtt Európa-bajnok lettem, idén felnőtt világbajnok, és remélem innentől egyre több érem lesz mindegyikből. Talán egyszer egy olimpiai bajnoki címre is lesz esélyem.

Van esetleg hobbid, amelyet szabadidődben űzöl?

Szabadidőmben a barátaimmal vagyok, és szinte mindegy mit csinálunk, ha együtt vagyunk. Illetve lovagolni szoktam, de elég kevés az időm rá. A barátommal pedig szeretünk motorozni, és úgy kirándulni, hogy minél többet lássunk.

Image
.

Jelenleg hol tanulsz, és melyek a sporton kívüli terveid?

Nyelvi előkészítőre járok Grazba, mert szeretnék felvételizni az orvosi egyetemre. Sportorvos akarok lenni, mert úgy gondolom, jobban tudok segíteni, ha megértem a sportolókat, és átérzem megszállottságukat. Abból a szempontból nehéz, hogy Ausztriában nincs jelenleg edzési lehetőségem. Nem tudom még, ezt hogy oldom meg, az is lehet, keresek kint egy klubot edzés céljából. Biztosan megoldást találok, mert a kick-boxot semmi esetre sem hagyom abba.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >