Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A pályaválasztók fele még nem döntött Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. november 18.

ImageA nyolcadik osztályosok közel fele még nem tudja, hol akar továbbtanulni - derült ki a Fejér Megyei Szakképzés-szervezési Társulás (Fejér TISZK) kérdőíves kutatásából, amelyet a hónap elején rendezett székesfehérvári és dunaújvárosi Pályaválasztási Kiállítások érdeklődői körében végzett. A november első napjaiban, Székesfehérvárott és Dunaújvárosban rendezett Pályaválasztási Kiállításokon első alkalommal volt jelen önálló standdal a tavaly létrehozott, tizenegy, szakképzéssel foglalkozó megyei középiskolát integráló Fejér TISZK.

 

A TISZK szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményéből kiderül, hogy a szervezet a kiállítást nemcsak a tagintézmények kínálatának bemutatására, de a pályaválasztás előtt álló diákok elvárásainak kutatására is felhasználta.

- A pályaválasztás előtt álló nyolcadikos diákok válaszaiból kiderült, hogy három-három és fél hónappal a jelentkezési lapok beadásának végső határideje előtt, szinte minden második gyermek még nem tudja, melyik intézményben szeretne továbbtanulni - számolt be a kutatás eredményeiről Csányiné Pergel Andrea, a Fejér Megyei Szakképzés-szervezési Társulás munkaszervezet vezetője. - Ez számunkra azt az üzenetet hordozza, hogy a következő hetekben, hónapokban minden segítséget meg kell adnunk a diákoknak, a szüleiknek és osztályfőnökeiknek, hogy a megfelelő döntést meghozhassák.

A kutatásból ugyanis az is kiderült, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok legfontosabb információforrásai e témában a szüleik, illetve általános iskolai osztályfőnökeik. A továbbtanulás lehetőségeiről sokkal inkább szerzik a felnőttektől az információikat, mint az internet, a pályaválasztási események vagy a barátok révén.

- A két helyszínen, három nap alatt rögzített kérdőívek feldolgozásából az is kiderült, hogy a végzős diákok körében a szakközépiskolai képzés a legnépszerűbb, hiszen arra a kérdésünkre, hogy milyen iskolatípust szeretnél választani, a megkérdezettek 59,5%-a ezt az opciót jelölte meg - tette hozzá a Fejér TISZK vezetője.

- Az is érdekes volt számunkra, hogy a megkérdezett diákok körében a szakmák népszerűségi versenyében a szakács, a cukrász és a fodrász végzett a képzeletbeli dobogó első három fokán.

A november elején rendezett Pályaválasztási Kiállításokon a Fejér Megyei Szakképzés-szervezési Társulás kérdezői a megye településeinek mintegy kétharmadának valamelyikéről érkező diákokkal találkoztak, de Veszprém, Tolna és Bács-Kiskun megyékből is voltak látogatók. A diákok mellett felnőttek - szülők, pedagógusok, érdeklődők - is válaszoltak a Fejér TISZK kérdéseire.

Ezekből kiderült, hogy a gyerekek pályaválasztását segítők a középiskolákról szóló információikat elsősorban az intézmények honlapjairól, ismerőseiktől és az iskolák kiadványaiból szerzik.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >