Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Teremtésvédelmi Konferencia Nyomtatás E-mail
Írta: Székesfehérvári Egyházmegye   
2009. november 19.

ImagePénteken délelőtt Fejér Megye Önkormányzata szervezésében, a Székesfehérvári Egyházmegye támogatásával Teremtésvédelmi konferenciát tartanak a megye közéleti vezetői számára. A konferencia fővédnöke Spányi Antal püspök. Neves környezetvédelmi szakemberek tartanak előadást, köztük a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia képviseletében Udvardy György püspök, a teremtésvédelmi püspökkari körlevélről.

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2008 decemberében körlevelet adott ki a teremtett világ védelméről, amelynek szerkesztésével Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspököt bízták meg.

Udvardy püspök a körlevél bemutatóján hangsúlyozta:

„a dokumentum teremtett, sebezhető, ugyanakkor megváltott lényként mutatja be az embert. Életünk rengeteg sebet hordoz, az ember önzése, birtoklási vágya pedig sok kárt okoz az őt körülvevő világnak. A megváltásban azonban van lehetőség ezeknek a sebeknek az orvoslására – ezt tudja felajánlani az egyház. "

A dokumentum az élet védelmét helyezi előtérbe, ugyanakkor megjelenik benne egyfajta evangelizáló magatartás. A körlevélben azt olvassuk: Isten a mi gondjainkra bízta a teremtett világot, feladatul adta nekünk, embereknek, hogy műveljük és védelmezzük azt. Annak érdekében, hogy meg tudjunk felelni ennek a próbatételnek, mindenkinek részt kell vállalnia a teremtett világ megóvásában és az ember hivatásának megfelelő használatában.

A keresztény szemléletű gazdasági és környezeti rend igen fontos, ismernünk kell a teremtett világ védelméről szóló lelkipásztori megfontolásokat és a hívő ember ezzel kapcsolatos evangelizáló feladatait. Örömteli, hogy napjainkban számos politikai, gazdasági, társadalmi, egyházi és egyéni tevékenység célja a klíma- és környezetvédelem.

Az egyházon belül, a plébániai közösségekben és egyesületekben, az intézményekben sok értékes újítás és gyakorlati intézkedés szolgálja a teremtett világ védelmét.

 
< Előző   Következő >