Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Hová tűntek a kvótaértékesítésből származó milliárdok?
Hová tűntek a kvótaértékesítésből származó milliárdok? Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. november 27.

Image"130 milliárd forintot bukott el Magyarország, mert nem tudtak elindulni a kvótaeladási szerződésekben vállalt pályázatok, ez derült ki a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának jelentéséből." - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő. Bencsik János kijelentette: interpellációkkal próbálták rávenni a kormányt, hogy számoljon el a kvótaértékesítésből származó milliárdok felhasználásáról, de mint kiderült a kormány törvénysértő módon, szabálytalanul, a költségvetési lyukak "tömködésére" használta fel az első kvótakereskedésből származó 29 milliárd forintot.

 

Bencsik szerint a kormány felelőtlenül és hanyagul gazdálkodik a magyar emberek vagyonával. A honatya rámutatott: több európai országgal és Japánnal is megállapodást kötött szándéknyilatkozat formájában Magyarország arról, hogy a kvótakereskedés keretében hazánktól vásárolják meg azt a kvótát, amely a saját gazdaságuk működőképességéhez nélkülözhetetlen.

Összességében több mint 130 milliárd forintot bukott el Magyarország a kvótaértékesítésen, amelyet energiahatékonysági beruházásokra lehetett volna fordítani - fogalmazott a fideszes politikus. Rámutatott továbbá Bencsik, hogy Magyarország hitelességének elvesztése miatt Japán elállt attól, hogy a kvótakereskedés keretében hazánktól vásárolják meg azt a kvótát, amely a saját gazdaságuk működőképességéhez fontos, hozzátette: Csehországtól vette meg így végül Japán a szükséges szén-dioxid kvótákat 110 milliárdért.

 

Image
Fotó: Fidesz

Bencsik úgy vélte, hogy összesen több mint 130 milliárdot vesztett Magyarország a kvótaértékesítésen, amelyet energiahatékonysági beruházásokra lehetett volna fordítani, ugyanis ebből a pénzből 238 ezer lakás felújítását lehetett volna támogatni, vagy 400 milliárd forintnyi megrendelést lehetett volna biztosítani a hazai építőipar számára, és mintegy 35 ezer építőipari munkahelyet lehetett volna létrehozni.

Kifejtette továbbá: ha az építőipari beruházások megvalósultak volna, 100 milliárd forintos bevételre tehetett volna szert a költségvetés. Magyarország néhány évvel ezelőtt még a lehetőségek országa volt, ma már a kormányzati tehetetlenség országa - zárta sajtótájékoztatóját a fideszes honatya.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >