Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Összefogás az önkéntes tartalékos rendszer ügyéért
Összefogás az önkéntes tartalékos rendszer ügyéért Nyomtatás E-mail
Írta: honvedelem.hu   
2009. november 28.

ImageA Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere és a kapcsolódó kompenzációs rendszer fejlesztése címmel rendeztek konferenciát Székesfehérváron, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságán, melyre meghívták a kérdésben érintett szervezetek, minisztériumok politikai, szakmai, katonai vezetőit.

 

A konferencia megkezdése előtt Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter átadta Benkő Tibor altábornagynak, az ÖHP parancsnokának a Honvédelmi Minisztérium által elsőként odaítélt Tudományos Kutatóhely címet tanúsító oklevelet. A honvédelmi miniszter az elismerést méltató beszédében kiemelte: az évszázadok során sok olyan katona volt, aki a tudományos élet területén maradandót alkotott.

Ezek a tudósok a munkájukkal jelentős mértékben járultak hozzá a hazai és az egyetemes had-, valamint a természettudományok fejlődéséhez. "A cím, amit most megkapott a parancsnokság, a jövőre nézve kötelezettséget jelent. Tovább kell folytatni azt a tudományos tevékenységet, amit az elmúlt években itt folytattak és a hivatásos katonák körében szorgalmazni kell a tudományos fokozatok elérését", mondta a miniszter.

Benkő Tibor parancsnok megköszönte a miniszter által adományozott kitüntető címet. Megerősítette: egyre többen vannak, akik a munkájuk mellett tudományos kutatással is foglalkoznak és rendszeresen átadják ennek az eredményét a tudományos életnek. Jelenleg az ÖHP állományából 15-en rendelkeznek tudományos fokozattal és 27 katonatársuk doktori képzésen vesz részt. Van tehát utánpótlás, és azon területeket, ahol e munka folyik, a jövőben is erősíteni szeretnék.

 A tudományos konferenciát Dr. Lakatos László okleveles mérnők vezérőrnagy, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője nyitotta meg. A bevezető előadást Szekeres Imre tartotta Az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése - össznemzeti érdek címmel. A honvédelmi miniszter előadásában kifejtette: a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlésével nagyon sokat változott a honvédség helyzete.

 "A honvédelemben elsődlegesen azok vesznek részt, akik ezt önként hivatásként vállalják. Napjainkra a külföldi példákat is figyelembe véve nyilvánvalóvá vált, hogy a haza védelmébe önkéntes alapon be kell vonni az állampolgárokat, ezért szükséges az önkéntes tartalékos rendszer kialakítása. A katonatanács már 1999-ben megfogalmazta e szisztéma koncepcióját. Kimondták azt is, hogy a rendszerben szolgálatot ellátóknak jól felkészülteknek és kiképzetteknek kell lenniük.

Megfogalmazásra került az önkéntes tartalékosok feladatrendszere is, amelyben nagy hangsúlyt kapott az, hogy ennek a tartalékos rendszernek ki kell egészítenie az önkéntes haderőnemben meglévő hiányokat, segítenie kell a hivatásos katonák feladat végrehajtását", mondta a honvédelmi tárca vezetője. Szekeres Imre hangsúlyozta: az idén elfogadásra került Nemzeti Katonai Stratégiában már megfogalmazódott az, hogy szükség van egy jól funkcionáló önkéntes tartalékos rendszerre.

"A szakmai munkát ezzel a konferenciával szeretnénk beindítani. Nagyon sok területtel kell egyeztetni, a feladatrendszert el kell fogadtatni a szakmai szervezetekkel, ki kell dolgozni a jogállással kapcsolatos feladatokat, és egyeztetéseket kell végrehajtani a munkáltatói oldallal arról, hogy milyen feltételekkel biztosítható a tartalékosok munkavállalói védelme, és ezért milyen kompenzációkat kell az államnak biztosítania. Ez nem egy kis feladat, de el kell indítani a folyamatokat", mutatott rá a miniszter.

Szekeres Imre elmondta: az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy kezdjen hozzá a rendszer kidolgozásához. Mivel a honvédelem nemzeti ügy, a rendszernek lehetővé kell tennie azt, hogy aki akar, részt vállalhasson benne. Biztosítani kell azt a jogi keretet, amelyben nem sérülhet az önkéntesség elve, de a jognak ugyanakkor szem előtt kell tartania az össznemzeti és a honvédelmi érdekeket is. Tudatosítani kell, hogy ez az intézmény nem a hobbikatonáskodást célozza meg, az ide jelentkezők komoly katonai feladatot hajtanak végre.

"Nem másodrendű katona az, aki ezt vállalja, hanem a többi katonával egyenértékű feladatvégrehajtó", fogalmazott a miniszter. Beszédében kiemelte: nagyon fontos az önkéntes tartalékos rendszer társadalmi elfogadottságának erősítése.

"E nélkül nem fogunk tudni építkezni, és nem lesz, aki vállalja ezt a szolgálatot. Ehhez egy, a lakosságot célzó programot kell elindítani, amelyben el kell fogadtatni a tömegekkel a honvédelem fontosságát és az önkéntes tartalékos rendszer szükségességét, és ezt a munkát már a fiatalok között kell elkezdenünk. Ebben a munkában nagyon jelentős az, hogy egyre több középiskolában vezetik be a honvédelmi oktatást és sok olyan egyetem van, ahol a hallgatók a honvédelmi ismeretek tantárgy felvételével kreditpontokhoz juthatnak", mutatott rá Szekeres Imre.

A másik fontos kérdés az, hogy a kieső tartalékosok miatt a rendszer biztosítsa a munkáltatóknak a megfelelő kompenzációt. De a másik fél számára is biztosítékokat kell adni arra, hogy nem kerülnek hátrányba a többiekkel szemben, és a kiesések miatt nem veszthetik el munkájukat. "Mindkét érintett fél számára megnyugtató helyzetet kell teremteni", mondta a miniszter, aki kiemelte: ebben a kérdésben több minisztériumnak kell egyeztetnie és konszenzusra jutnia.

A folyamat elindult, és a szakmai munkával egy időben az Országgyűlésnek is meg kell kezdenie a törvényi feltételek kialakítását. A következőkben Csampa Zsolt képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának tagja mondta el a gondolatait az önkéntes tartalékos rendszerről. Beszédében kiemelte: a haza védelme mindenki számára fontos feladat kell, hogy legyen, ezért is szükséges az önkéntes tartalékos rendszer kialakítása és működtetése.

Az ezzel kapcsolatos törvénytervezet az Országgyűlés előtt van, és pártoktól függetlenül egyet kell érteni a rendszer felállításában. 2009. december 7. jeles nap lehet a honvédelem életében, mert a HJT-be beépítésre kerülnek azok a törvényi előírások, melyek biztosítják a rendszer kiépítését. "Az elmúlt időszakban több ország tartalékos rendszerét tanulmányoztam, és számomra a briteké volt a legszimpatikusabb. A rendszer náluk már a középkortól működik és nagy társadalmi támogatottsággal bír.

A társadalmi elismertséget fokozza például az, hogy a miniszterelnök minden évben egy alkalommal vendégül látja a tartalékosokat", mondta Csampa Zsolt. Dr. Simicskó István, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke Az önkéntes tartalékos rendszer kiépítésének szükségessége a nemzeti biztonság erősítése érdekében címmel tartott előadást. Kijelentette: az önkéntes tartalékos rendszer kiépítése szükséges a nemzetbiztonsági érdekek erősítéséhez.

"Az emberi és közösségi értékek védelméhez csak egy jól működő, erős állam tud garanciákat adni. Ebben az államban lennie kell egy védelemre feljogosított intézménynek, mely felkészíti állampolgárait a védelmi feladataik ellátására. Az adott ország katonai ereje adhat érvényesítési erőt az ország külpolitikájához is", fogalmazott a politikus, aki kiemelte: nagyon fontos kérdés az erő kialakításánál, hogy milyen az állampolgárok hozzáállása a honvédelem ügyéhez. "Azt kell az állampolgárokban tudatosítani, hogy a honvédelmi politika a nemzetpolitika része.

Ha nem tudjuk a fiatalok fejében kialakítani a honvédelmi tudatot, nem fogjuk tudni kiépíteni a tartalékos rendszert. Azt is látnia kell mindenkinek, hogy tartalék nélkül nincs hadsereg. Nekünk pedig azt kell tudni biztosítani, hogy minden cselekvőképes állampolgár részesülhessen honvédelmi nevelésben és kivehesse a részét a hon védelméből. Az önkéntes tartalékos rendszer jelentheti az igazi civil kontrollt, mert az állampolgárok közvetlenül találkozhatnak a honvédség munkájával.

Ezzel együtt szükséges a megfelelő érdekeltségi rendszer kialakítása is, mert napjainkban a pénz motiváltsága nagyon előtérbe került", mondta Simicskó István. Ezt követően katonai és polgári szakemberek mondták el a véleményüket az önkéntes tartalékos rendszer feladatairól a minősített- és békeidőszakban, a munkáltatók, munkavállalók veszteségeinek kompenzálásáról, a haderőnem konkrét feladatairól a tartalékosok felkészítésében.

A jelenlévők tájékoztatást is kaptak más országok önkéntes tartalékos rendszereinek a működtetéséről. Ezek közül a jelenlévő katonák számára érdekes volt Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége elnökének előadása, aki megerősítette az önkéntes tartalékos rendszer kiépítésének szükségességét.

Ugyanakkor megfogalmazta: egy valóban hatékony munkáltatói kompenzációs rendszert kell kiépíteni, és az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldala nevében kérte a bevonásukat a döntés előkészítésébe már a szakmai kidolgozói munka során. A konferencia délután konzultációval folytatódott.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >