Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Hiteltelen költségvetés
Hiteltelen költségvetés Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. december 01.

ImageBajnai Gordon sokszor hivatkozott arra, hogy éllovasok vagyunk a térségben. Egy szempontból ez valóban igaz is: a munkanélküliség tekintetében elsők vagyunk. - Navracsics Tibor reagálása Bajnai Gordon napirend előtti felszólalására: "Jelenleg Magyarországon 10,4 százalékos a munkanélküliség, és az egyik legalacsonyabb foglalkoztatási rátánk van az EU-ban, egyedül Máltát sikerült megelőznünk." - mutatott rá a Fidesz frakcióvezetője - "Emellett a szeptemberi magyar infláció volt a legmagasabb az Európai Unió államai között."

 

A politikus leszögezte: Bajnai Gordon miniszterelnökségének kezdete óta folyamatosan nőtt a nyugdíjas infláció, amely végig meghaladta az átlag inflációt. Ha valóban elveszik a 13. havi nyugdíjat - mint ahogy a költségvetésben tervezik is -, akkor a nyugdíjak reálértékének 10-12 százalékos csökkenése várható a következő évben - húzta alá Navracsics Tibor.

Ez az a létbiztonság, amiről a miniszterelnök beszél? - tette fel a kérdést a honatya. Hiteltelen költségvetés (Navracsics Tibor) A képviselő rámutatott: 2008 első félévéhez képest a pedagógusok keresetének vásárlóértéke 10,3 százalékkal, az egészségügyi dolgozóknak pedig 8,3 százalékkal fog csökkenni a költségvetés elfogadásának következtében.

Érdemes megnézni azt is - szögezte le a fideszes honatya -, hogy milyen állapotban vagyunk 2009 végén a Bajnai-kormány által sikeresnek titulált válságkezelés következtében: az államadóság idén naponta 3 milliárd forinttal nőtt, így jelenleg minden egyes magyar állampolgárra 2 millió forint államadóság jut. Ez egy négytagú család esetében 8 millió forintot jelent.

 

Image
fotó: Pelsőczy Csaba

"Önök adósították el így az országot!" - húzta alá a politikus. Még két tekintetben nagy vesztesei vagyunk a kormány válságkezelésének. A német Statisztikai Hivatal idei felméréséből kiderült, hogy a 2004-ben csatlakozott államok nemzeti összterméke hány százalékkal nőtt a csatlakozás óta. Általánosan 22,5 százalékkal gyarapodtak a vizsgált államok, Lengyelország 23 százalékkal, a Cseh Köztársaság 25,6 százalékkal, a Szlovák Köztársaság 35,8 százalékkal, Magyarország azonban csak 9,9 százalékkal.

Ez a vizsgált periódus csakis a szocialisták kormányzásának idejét fogja át - jegyezte meg a politikus. A Fidesz frakcióvezetője azt is elmondta, hogy az OECD készített egy összesítést arról, 2010-ben milyen gazdasági növekedésre számíthatnak az egyes államok. Ebből kiderült - mutatott rá Navracsics Tibor -, hogy amíg Lengyelországban 2,5 százalékos, Szlovákiában és Csehországban 2 százalékos gazdasági növekedés várható, addig a szervezet Magyarország esetében az egy százalékos csökkenést tartja valószínűnek.

Mennyire tekinthető hitelesnek a kormány által összeállított költségvetés? - tette fel a kérdést a politikus. Jól mutatja ezt a Magyar Nemzeti Bank most kiadott jelentése: a kormány által kőbevésett 3,8 százalékos költségvetési hiányt már most 4,3 százalékra korrigálja, s hozzáteszik, hogy ehhez még jön egy 2,7 százalékos adóság-konszolidációs kockázat.

Ha ezt a kettőt összeadjuk, akkor már ott tartunk a 7,5 százalékos hiánynál, amit a Fidesz eddig folyamatosan hangoztatott - zárta reagálását Navracsics Tibor.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >