Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
A másik örömének való öröm a boldogság forrása Nyomtatás E-mail
Írta: Székesfehérvári Egyházmegye   
2009. december 06.

ImageSzombaton délelőtt a Barátok templomában tartott szentmisét Spányi Antal megyés püspök a házasságban élők adventi lelkinapján. Homíliájában emlékeztetett az adventi időre, amelyben járunk. A világ arra késztet, hogy egyre gyorsabban rohanjunk, ne adjunk időt egymásnak, szeretetünket tárgyiasítsuk akár ajándékokra, de ne önmagunkat adjuk. Az advent a csöndkeresés, az elmélyülés, a kérdések föltevésének és az azokra adott válaszok keresésének az időszaka. Amikor karácsonyra készülünk akkor létünket, életünket nagyobb távlatba kell helyeznünk.

 

Nem elégséges a pillanatnak élni. Isten maga a Szeretet. A szeretet a létezőt boldoggá teszi. Isten is boldog Isten: azt akarja, ha bárkit is a nemlétből a létbe hív, az boldog legyen. Boldog életre teremti az Isten az embert és az örök boldogságba várja. A cél közös, az út oda más és más. Egy hegy csúcsára sokféle úton juthatunk fel, de a cél felé már leszűkül a lehetőségek és járható utak száma.

A keresztény ember Istent keresi: az út sokféle lehet, de biztosan csak Krisztust követve járható. A papság, szerzetesség, valamint a házasság is ilyen különféle utak. Egyik sem könnyebb vagy nehezebb a másiknál; mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai. A különbözőségek mélyén azonban a lényeg ugyanaz: visszavonhatatlan módon tudjuk odaajándékozni önmagunkat Istennek, házastársnak, a ránkbízottaknak.

Ez az odaadottság hordozza magában a békét és az örömet, mely nem különleges élmény, hanem a hétköznapokban jelen lévő Isten megtapasztalása. A családban való életben ez az öröm, amit meg kell találnunk és közösen kell megélnünk: az egymásra figyelés öröme.

A szentmise után „A családegyház, mint az egyház alapja” címmel tartott előadást a megyés püspök.

A székesfehérvári MÉCS közösségek szervezésében tartott rendezvényre szeretettel várták a keresztény házasságban élő párokat.

 
< Előző   Következő >