Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
A 2. és a 3. nap Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. december 09.

ImageA második napon a várakozásnak megfelelően nagy különbséggel nyert válogatottunk az elmúlt hetekben hazánkban készülő chileiek ellen – akik bár teljesen amatőrök, remekül fociznak, és hősök hazájukban. Pálfay Károly sajtóreferenstől megtudtuk, hogy öt csapat a harmadik napon kvalifikálta magát a középdöntőbe: Oroszország, Korea, Spanyolország, Norvégia és Románia helye biztos a VB legjobb 12 csapata között. Utóbbiak épp a magyarok legyőzésével vívták ki a továbbjutást.

 

2. nap:

Eredmények:

A-csoport

GER – CGO 36-23 (15-10)

SWE – BRA 26-23 (14-8)

DEN – FRA 24-16 (11-8)

B-csoport

AUT – AUS 45-10 (22-5)

ANG – UKR 28-20 (14-10)

 RUS – THA 45-8 (19-6)

C-csoport

HUN – CHI 48-14 (24-6)

NOR – TUN 36-25 (18-14)

ROM – JPN 37-28 (17-17)

D-csoport KOR – CIV 35-26 (15-13)

ESP – ARG 33-15 (14-9)

CHN – KAZ 25-13 (9-7)

Kicsi: A döntetlen is kellemes meglepetés lenne

Siti Bea a Magyarország – Chile meccsről

Azt kaptuk, amire számítottunk az előzetes erőfelmérések alapján. Sejtettük, hogy nagy különbségű győzelem lesz, tudtuk a játékrendszerüket, védekezési stílusukat. Szakmailag nehéz értékelni a mérkőzést, az embereink valószínűleg megcsinálták, amit Eszter kért tőlük, viszonylag fegyelmezetten végigjátszották a hatvan percet, ami nem könnyű. A második félidőben már voltak koncentrációs hibák, de nehéz egy játékosnak úgymond kihívás nélkül játszania. Aminek azért örülhetünk, hogy Chile nem egy ütős-vágós ellenfél.

A Dánia – Franciaország meccsről

Az első két meccs alapján úgy gondolom, hogy a franciáknál valami nem jól sikerült, a tegnapi váratlan vereségből nem tudták mára összeszedni magukat. Ezzel a két vereséggel nagy valószínűséggel eldőlt a sorsuk, számukra elszállt ez a VB. Nem számítottam rá, hogy ma is ilyen simán kikapnak! A dánok ellenben, úgy tűnik, újra fellángolnak, a négy ponttal jó a helyzetük a „halálcsoportban”. A svédek a brazilok ellen simán behúzták a győzelmet, de ebből nem gondolom, hogy túl nagy következtetést kellene levonnunk. Lehet mégsem olyan jók a brazilok, mint amilyennek tegnap tűntek; lehet inkább a franciák sokkal gyengébbek, mint hittük korábban.

Chile: Amatőrök, jól fociznak, és sporttörténelmet írnak…

Hazájában példátlan bravúrt hajtottak végre a chilei női kézilabdázók azzal, hogy kijutottak a világbajnokságra, hiszen korábban labdarúgáson kívül semmilyen csapatsportágban sem kvalifikálta magát világversenyre chilei válogatott. Ráadásul a VB-selejtezőként szolgáló, júniusi Pánamerikai Játékokon is először vett részt Alejandro Gutierrez együttese. Az argentin szakember rögtön a harmadik helyet szerezte meg a csapatával a Santiago de Chile-ben rendezett nyolccsapatos tornán.

A chileiek hihetetlen izgalmak között, kétszeri hosszabbítás után győzték le a disszidens kubaiakkal teletűzdelt Dominikai Köztársaságot a sorsdöntő mérkőzésen. A chilei női kézilabda teljesen amatőr keretek között működik. A játékosok tanulmányaik vagy munkájuk mellett járnak edzésre, és nem fizetést kapnak klubjuktól, hanem tagdíjat fizetnek. Sportteljesítményért a legnagyobb összeget – a együtt összesen mintegy 1000 eurót – akkor kapták a válogatott tagjai, amikor elindultak egy pénzdíjas női futball-tornán, ahol a chilei női labdarúgó-válogatottat is legyőzve elsők lettek!

A Kínában szereplő válogatottból egyedül Inga Feuchtmann játszott már profiként Európában – tavaly a spanyol Monóvar együttesét erősítette. A Pánamerika Játékokon kivívott harmadik helynek, valamint a tornát a közvélemény részéről övező nagy érdeklődésnek köszönhetően a chilei sportújságírók Daniela Canessa személyében női játékosnak ítélték oda az idei Év Kézilabdázója díjat.

Olga Chernoivanenko tippjei

A Lada Togliatti játékosa négy mérkőzést – köztük a magyar-románt – emelt ki a hétfői programból, és a handball123.com oldalon e találkozók esélyeit latolgatta.

„Az első két nap alapján láthatjuk, hogy Franciaország nem a legjobb napjait éli ezen a világbajnokságon. Ha továbbra is így fognak kézilabdázni, akkor holnap minden bizonnyal Svédország is nyerni fog ellenük. A német-brazil párosból nálam Németország a mérkőzés favoritja – habár Brazília eddig jó eredményeket tud felmutatni. Románia – Magyarország: Ha ezt a meccset két-három évvel ezelőtt játszanák, azt mondanám, hogy egy igazi rangadó.

Sajnos azonban a magyaroknál a legjobb játékosaik közül hiányoznak most néhányan, így véleményem szerint Romániának nem fog igazán nehéz feladatot jelenteni holnap a meggyengült magyar csapat legyőzése. Van még egy meccs, melynek feltétlenül érdemes figyelmet szentelnünk: a Korea – Kína ázsiai rangadó. Kínának amellett, hogy a VB házigazdái, kimondottan jó csapatuk van. Én mégis Korea, mint a földrész legjobb csapatának győzelmére tippelek.“

A 3. nap

Öt válogatott már a harmadik napon kvalifikálta magát a középdöntőbe: Oroszország, Korea, Spanyolország, Norvégia és Románia helye biztos a VB legjobb 12 csapata között. Utóbbiak épp a magyarok legyőzésével vívták ki a továbbjutást – Siti Bea napi kommentárjában erről a mérkőzésről és két váratlan mai eredménnyről olvashatunk.

Eredmények:

A-csoport

GER – BRA 32-30 (19-12)

DEN – CGO 37-24 (20-12)

FRA – SWE 23-21 (9-13)

B-csoport

UKR – THA 41-13 (21-8)

AUT – ANG 28-21 (16-12)

RUS – AUS 48-8 (27-3)

C-csoport

JPN – TUN 31-31 (16-14)

NOR – CHI 44-15 (21-7)

ROM – HUN 31-25 (16-7)

D-csoport

CIV – ARG 19-19 (11-10)

KOR – CHN 33-25 (17-13)

ESP – KAZ 30-12 (12-5)

Kicsi: Tartása volt a csapatunknak

Siti Bea a Magyarország – Románia meccsről

„Valamilyen szinten várható volt a történet, bár az eredmény alakulása elég érdekes volt. A kezdéskor alkalmazott nyitott védekezésünk, úgy tűnik, kissé meglepte a román lányokat, de hat-nyolc perc elteltével lereagálták a szituációt. Ott már nem lehetett tovább tartani ezt a fajta védekezést, mert középen Stanca és Lecusanu gólparádét rendezett ziccerekből. A hatosfalunk már jobban működött, sőt voltak kifejezetten jó szakaszok a meccs során, de hatvan percen keresztül nem tudott ez dominálni.

Az egyéni teljesítményekről is ezt tudom elmondani, voltak felvillanások, hosszabb-rövidebb ideig tartó jó teljesítmények – lásd Bulath Anita, Tóth Timi vagy Szabó Vali – de ez így önmagában gyakorlatilag kevésnek bizonyult. Egy ilyen súlyú válogatott ellen, mint a román, kevés az egy-egy periodikus jó teljesítmény. Nem tudtuk velük csapatszinten felvenni a versenyt. Számomra az mindenképp nagy pozitívum, hogy volt tartása a csapatnak!

Az első félidőben felsejlett, hogy itt akár megalázó vereségbe is szaladhatunk, de ezt szerencsére el tudtuk kerülni, és a második félidőt meg is nyertük. Adott szituációkban voltak ki nem kényszerített hibák, voltak szituációk, amikbe a románok tulajdonképpen belevitték a mi kevésbé rutinos játékosainkat. Talán a gólkülönbség lehetett volna valamivel kisebb, de nem mi voltunk a favoritok ma... Ami jó, hogy voltak olyan momentumok, amikből építkezni lehet!“

A hétfői játéknap meglepetései

„A VB harmadik napja általában sok válogatottnál kritikus a fizikai állapotot és a koncentrációt tekintve. Akik kevésbé vannak hozzászokva a sorozatterheléshez, azoknak ma nagyon nehéz volt jó teljesítménnyel előrukkolniuk, legalábbis hatvan percre kiterjedően.

Két váratlanabb eredményt is ennek számlájára írhatunk: A franciák állóképességben bárkivel felveszik a versenyt, talán ennek is köszönhető mai „feltámadásuk” Svédország ellen. Én örülök a győzelmüknek, bár talán már kissé későn jött nekik. Ebben a halálcsoportban Kongó-Brazzaville kivételével mindenki mindenkivel rangadót játszik. Angola teljesen szétzilálódott csapat benyomását keltette ma, az osztrákoknak Engel vezérletével meg szinte minden bejött.“

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >