Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Átverte a kórházakat a kormány
Átverte a kórházakat a kormány Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. december 13.

Image"A Fidesz felszólítja a kormányzatot, hogy fizesse ki a szerződésben vállalt 6 milliárd forintot a kórházaknak még decemberben." - szögezte le sajtótájékoztatóján Pesti Imre. A szocialisták az elmúlt évek során a rossz költségvetés oltárán több alkalommal is feláldozták az egészségügyet, a csőd szélére sodorták az ellátást, most pedig az életben tartáshoz szükséges forrásokat sem biztosítják. Az egészségügyi kormányzat megszegte a kórházakkal kötött szerződést, mivel nem biztosítja számukra decemberben azt a 6 milliárd forintot, amelyet korábban megígért.

 

Pesti Imre felidézte: a kórházak 25 milliárd forintot kértek, hogy működőképesek maradjanak. A kormányzat szerződésben vállalta, hogy 10 milliárd forintot visszajuttat a korábban zárolt összegből. A kormányzat novemberben 4 milliárdot kifizetett - bár nem a zárolt összegből -, de 6 milliárd forinttal továbbra is adós marad, így ez valószínűleg a 2010-es költségvetést fogja terhelni - fogalmazott a képviselő.

A várólisták napról-napra nőnek, műtétek maradnak el, a szakembereket olcsóbb, kevésbé hatékony beavatkozásra kényszerítik, korlátozzák a betegellátást, az év vége felé egyre több kórház már csak sürgősségi ellátást enged meg orvosainak, egyre több helyen tapasztalható, hogy nemcsak a beszállítóknak, de a szerződéses munkaviszonyban levő orvosoknak sem tudnak fizetnek - sorolta Pesti Imre.

 

Image
Fotó: Fidesz

A 6 milliárd forint késleltetett kifizetése tragikus helyzetet jelent, különösen akkor, amikor újabb terheket róttak a kórházakra azzal, hogy az influenza-járvány idején influenza osztályokat kell felállítaniuk egyes intézményeknek - közölte a szakpolitikus, hozzátéve: jövőre sem ígér sok jót a jelenlegi kormány 2010- költségvetése.

A 2010-es költségvetés 13 havi finanszírozása kevesebb lesz, mint a 2009-es 11 havi támogatása. A kormányzat ezzel együtt a 2010-es költségvetésből fedezi az influenzaoltásokat és a közalkalmazottak bérkiegészítését is, annak jövőre való áttolásával - fejtette ki.

A Fidesz felszólítja a kormányzatot, hogy fizesse ki a kórházaknak a szerződésben vállalt 6 milliárd forintot még decemberben.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >