Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Diadal hősies harcban
Diadal hősies harcban Nyomtatás E-mail
Írta: Andics Gábor   
2009. december 14.

ImageA Sapa Fehérvár AV19 óriási szívvel küzdve, szenzációs védekezéssel és helyzetkihasználással itthon tartotta a két pontot atz EBEL listavezetője, a bombaerős Graz 99ers ellen. A csapat kitett magáért, emlékezetes mérkőzés volt. - Ismét nem volt könnyű dolga a Sapa Fehérvár AV19 szakmai stábjának a kezdőcsapat összeállításakor, hiszen sem Juha Alén, sem Kovács Csaba nem tudta vállalni a játékot. Sőt, Tommi Satosaari vállát is balszerencsésen találta el egy korong a bemelegítés alatt, de a kapus végül el tudta foglalni a helyét a kapuvasak között.

 

Nagy elánnal kezdett a Graz, ám a mieink sem tétlenkedtek. Az első igazán veszélyes akciónkat a 3. percben vezettük, a korong a kék vonalon álló Horváthhoz került, akinek lövésébe Sofron kitűnően ért bele a kapu torkában (1-0). Ez ám a kezdés! És a folytatás is hasonlóképpen jól alakult. Az 5. percben emberelőnybe kerültünk, fel is álltunk. Ladányi szánta el magát lövésre távolról, jócskán mellé ment volna, ám olyan szerencsésen pattant meg Mihályon és egy osztrák védőn, hogy Charpentier mögött kötött ki a pakk (2-0).

Kicsit megfogta az osztrákokat a gyorsan bekapott két találat, egy látványos Palkovics-Vas János kontra után kis híján háromra nőtt a különbség. Azért Satosaarinak is akadt tennivalója, de remekül őrizte a kapuját. Aztán munkába állhatott a grazi emberlőnyös sor is. Az első fórjukat még ki tudtuk védekezni, ám a hamar érkező második előnyüket már nem hagyták kihasználatlanul: Oraze tüzelt a kékről, Satosaari nem védhette (2-1). A szünetig már nem változott az állás, így a folytatásban is izgalmasnak ígérkezett a csata. A pihenő alatt Gilligan mester mondhatott egyet-mást, óriási lendülettel vetette bele magát a küzdelembe a Graz.

A nagy előre rohanásra megint majdnem ráfizettek, Fekete próbálkozása elzúgott a kapu melett, de pont az érkező Mihály elé pattant, aki a megzavarodott Charpentierrel állt csak szemben, de fölé bombázott. Ekkortájt viszonylag kiegyenlített volt a játék, sőt egy 4-4 elleni játékhelyzetnél fel is tudtunk állni a támadóharmadban. Aztán Healey tört kapura szólóban, de Satosaari kitett magáért. Ez a jelenet meghozta a vendégek harci kedvét, egyre nagyobb mezőnyfölénybe kerültek. Ahogy az lenni szokott, a védekezésre kényszerített csapat részéről jöttek a szabálytalanságok. Többször is emberhátrányba kerültünk, de határtalan harcossággal védtük az eredményt.

Helyenként szerencsénk is volt, de még a legmelegebb pillanatokban is odaért egy-egy fehérvári ütő, így átvészeltük ezt az időszakot. A csattanó pedig a játékrész végén érkezett: Palkovics óriási lendülettel kilépett a határozatlan osztrák hátvédek között, és higgadt köténygóllal fejezte be az akciót (3-1). Pár másodperc múlva Martz tüzelt alig fölé, ez is hatalmas helyzet volt. Mindenesetre kiváló védekezésünknek és hatékony támadásainkak köszönhetően megérdemelten vezettünk két góllal. Sejthető volt, hogy nem lesz sétagalopp a záró húsz perc, és ezt a várakozást igazolta is a Graz. Alig kezdődött el a harmad, Woger a kapunk mögött cselezgetett, majd észrevette az érkező Herzogot, aki kapásból nagy erővel a léc alá küldte a játékszert (3-2).

Vérszemet kapott a Graz, a védő Klimbacherben is feltámadt a küldetéstudat: egyedül végigszáguldott a pályán, de Satosaari nagy bravúrral védett. Hatalmas nyomás alá helyezte a Sapa Fehérvárt a fekete-narancssárga vendégcsapat, nem egyszer 5-5 ellen is felálltak. Mihály szigorúan megítélt kiállítása nagyon rosszkor jött, de pompás védőmunkával kihúztuk a két percet. Csatárunk a büntetőpadról visszatérve szép cselekkel a kapuig jutott, fonák emelését azonban lekapta Charpentier. Egy perc múlva azonban már ő is csak szemlélődő volt, amikor Sofron megiramodott a jobb oldalon, egy csellel becsapta a rá támadó védőt, majd a felső sarokba húzta a korongot (4-2) Micsoda rendkívüli egyéni teljesítmény! Sok volt még azonban hátra, és ez a sok hamarosan rengetegnek kezdett tűnni.

Az 54. percben ugyanis Mihály túlzottan magasra emelte az ütőjét, amelynek következtében ellenfele sérülést szenvedett. Az addig különösebb hiba nélkül bíráskodó Dostal ennek a játékhelyzetnek a megítélésénél tévedett, szándékosnak minősítette támadónk mozdulatát, és az ezért járó 5 perc + automatikus végleges fegyelmi büntetst szabta ki. Kritikus időszak következett, hiszen a nagybüntetés nem jár le kapott gólnál, így pokoli hajrá várt a felekre. A Sapa Fehérvár AV19 játékosai a lelkes közönség buzítása közepette fantasztikusat nyújtottak, tanítanivalóan védekezett az egész csapat, minden egyes jégen levő játékos.

Így ha csigalassúsággal is, de letelt az öt perc. A végén még lehívta kapusát Gilligan mester, de nem tudott ezzel fordítani az események menetén. A Sapa Fehérvár AV19 nagyszerű mérkőzést játszott, hihetetlen elszántsággal küzdve, a győzelmet nagyon akarva két vállra tudta fektetni a liga egyik legjobb csapatát, a Grazot. Csodás hokieste volt!

Mestermérleg, Jarmo Tolvanen:

Nagyon boldog vagyok, az egész csapat kiemelkedően védekezett ma este. Tudtuk, hogy nagyon kell figyelni a védőmunkánkra és a kontrák befejezésére, és a csapat ezt maradéktalanul meg is valósította. És ez egy edzőnek mindig örömet okoz. Fiatal csatárunk, Sofron két gólja is örömteli, egész este nagy energiával és lendülettel játszott. Ezért tettem egy sorba Mihály Árpáddal és Nagy Gergővel, amikor a harmadik harmad közepén átálltunk három sorra. Bár a kiállítás miatt alig tudtak így együtt bent lenni, az egyik cseréből gólt tudott szerezni. Összességében az egész csapat nagyszerűen teljesített, bízom abban, hogy, a siker további önbizalmat ad a folytatáshoz. Már a salzburgi fordításnál is azt éreztem a fiúkon, hogy megérezték és elhitték: ha keményen küzdenek, bármi lehetséges. A mai este is ennek szellemében játszottunk, és remélem, maradunk ezen a végányon.

Mestermérleg, Bill Gilligan:

Nagyon jól játszottunk, rengeteg helyzetet alakítottunk ki, ennyivel meg lehetett volna nyerni a meccset. A Sapa Fehérvár azonban jobban használta ki a lehetőségeit, így tudott nyenri.

Sapa Fehérvár AV19 - Moser Medical Graz 99ers 4-2 (2-1, 1-0, 1-1)
Székesfehérvár, 3000 néző, vezette: Dostal, Kaspar, Riener.


Sapa Fehérvár: Satosaari - Horváth, Tokaji, Palkovics, Martz, Vas J., Ackeström, Jobb, Mihály, Fekete, Vaszjunyin, Bornhammar, Ondrejcik, Ladányi, Vas M., Benk, Maklári, Peterdi, Sofron, Nagy, Kóger. Vezetőedző: Jarmo Tolvanen.


Graz: Charpentier - Klimbacher, Cullen, Norris, Day, Healey, Oraze, P. Harand, Peintner, Paré, C. Harand, Lindgren, Kuiper, Moderer, Schwab, Dinhopel, Woger, Lange, Herzog. Vezetőedző: Bill Gilligan.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >