Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow A Vidi és Fehérvár sikere
A Vidi és Fehérvár sikere Nyomtatás E-mail
Írta: Videoton FC   
2009. december 14.

ImageSzombaton volt két éve annak, hogy Garancsi István lett a többségi tulajdonosa az akkor még FC Fehérvár, ma Videoton FC néven szereplő sikeres csapatnak. Az évfordulóra médiapartnerünkkel, a Fejér Megyei Hírlappal közösen emlékezünk. Két év a sportklubok történetében általában rövid epizód, de a Videoton FC elmúlt két éve hosszú távon meghatározza a klub jövőjét. Mi is történt ebben az időszakban? 

 

A klub ügyvezetője, Berzi Sándor erről így vélekedett:

+ Az indulás jól ismert. Az MLSZ visszavonta az NB I-es licencet, a rendőrség a korábbi évek kifogásolható ügyeit vizsgálta, a kifizetetlen számlák hiteltelenné tették a klubot Székesfehérváron és Fejér megyében, a játékosok sztrájk szervezésével, a klub elhagyásával foglalkoztak, mert elegük lett az örök ígérgetésekből. A klub megszűnése karnyújtásnyira került. Az új tulajdonos, Garancsi István azonnal cselekedett. Első és legfontosabb feladat a negatív irányú folyamatok megállítása, majd helyes pályára terelése volt.

A munkához jó érzékkel megnyerte Mezey Györgyöt, aki azonnal nekilátott a játékoskeret kialakításának. Erkölcsi és szakmai tőkéjének köszönhetően a játékosok hittek benne, így a tárgyalások eredményeként a labdarúgók újra elkötelezték magukat a piros-kék színeknek. Párhuzamos feladat volt a háttérmunkák biztosítása, a gazdasági egyensúly megteremtése, a partneri bizalom visszaszerzése. Nehéz volt, mert a többéves kedvezőtlen tapasztalatok súlyos bélyeget tettek a klub megítélésére.

- Rögös volt az útjuk…

+ Régi igazság: a bajban mutatkozik meg, hogy kire lehet számítani. Fényesen bizonyítja ezt Székesfehérvár önkormányzata, amely az indulástól az új tulajdonos mellé állt, erkölcsi és anyagi támogatása a legnehezebb időszakban jelentett pótolhatatlan segítséget. Az eredmények rövid idő után jelentkeztek, annak ellenére, hogy voltak olyanok is, akiknek ez nem tetszett. Perek sorába kényszerült a klub, ami ugyan megnehezítette, de meggátolni nem tudta a stabilitást.

A klub célja világos: a csapat az első évben a 4-5., a másodikban pedig az 1-3. helyezésért játsszon, a harmadik évre pedig reális esélye legyen a bajnokság megnyerésére. Mindez természetesen a második év végére már nemzetközi szereplést is jelentsen. Az eredményességi célok mellett további elvárás egy európai szintű klub felépítése, eredményes utánpótlás-nevelés kialakítása, a szurkolók, a város és a megye polgárainak, vállalkozóinak és intézményeinek a megnyerése volt.

- Mit sikerült megvalósítani mindezekből?

+ Csapatunk az első évben egy árnyalattal elmaradt a célkitűzéstől, de a második évben ezt megalapozott reményeink szerint elfeledteti. A játékoskeret folyamatos erősítése jótékony hatással van a csapat eredményességére. Jó érzés azt tapasztalni, hogy a Vidi vonzó a játékosok számára, tudják, hogy szakmai fejlődésük és életvitelük feltételei itt biztosítottak. A két év elegendő volt a magyar klubok között legszélesebb bázisú utánpótlás-nevelési rendszer létrehozására is. A megye gyermekei a VUK programon keresztül csatlakoznak hozzánk.

A városi gyermekek az irányításunkkal működő Videoton Labdarúgó Közalapítvány és szerződött partnerünk, a Főnix Futball Kft. keretében ismerkednek a sportággal. Kiemelkedő jelentőségű a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával kötött hosszú távú szerződésünk, amely a legtehetségesebbek akadémiai képzését biztosítja, de kiváló felkészülési feltételeket biztosít a felnőttek számára is. A tulajdonosváltás egyben új szellemet is hozott a magyar futballkultúrába.

Az általa hozott szakembergárda tevékenységét jellemzi a kiváló gazdasági munka, az, hogy a Videoton FC a második évben már a legelsők között kapta meg a licencet, MLSZ dicsérettel. Fejlődtek kapcsolataink a város vállalkozóival, egyre többen érzik azt, hogy a klub támogatásra érdemes. Ezt visszaigazolja az a megállapodás is, amelynek alapján, mindannyiunk örömeként, a klub ismét igazi nevén, Videoton FC-ként működhet. Öröm, hogy a mérkőzéseinkre látogatók között egyre több neves vállalkozót, politikamentes politikust találunk.

- Sikerült elfogadtatniuk magukat a közéletben?

+ Úgy érzem, igen. Sokat tett a klub a társadalmi szerepvállalás terén. Hálásak vagyunk a Máltai Szeretetszolgálatnak, mindenekelőtt Kozma Imre atyának, hogy segítségükkel elindulhattunk azon az úton, amelyet a Székesfehérvári Esélyek Házával, a Széna Egyesület a Nagycsaládosokért, a gyermekotthonokkal és iskolákkal való együttműködésünk jellemez. Öröm, hogy ebben játékosaink a részvételükkel aktívan részt vesznek. A tizenkettedik játékos a szurkoló. Ez a mi esetünkben is igaz. Igyekeztünk szurkolói kapcsolatainkat szorossá fűzni.

Ebben voltak sikereink, de vannak elmaradásaink is. Az RBD minden dicséretet megérdemel. Lelkesedésük, a csapat folyamatos támogatása az otthoni és idegenbeli mérkőzéseken példamutató. Szervezőkészségük sokat jelent a klub számára, elég a sikeres szurkolói estekre, a budapesti hadjáratra vagy a gyönyörű koreográfiákra gondolnunk. A szurkolók többi részének mozgósítása kívánni valót hagyott maga után, ezen a területen sajnos elmaradásunk van.

- A közeljövő tervei?

+ Szakmailag egyértelmű az út: Mezey György irányításával folytatni kell a megkezdett munkát, tovább erősíteni az első csapatot, minél több tehetséges fiatalt felnevelni a sikeres jövő biztosítására. Fel kell készülnünk arra is, hogy belekóstolhatunk a nemzetközi vérkeringésbe. Bár a lehetőségek végesek, bizonyos munkák elvégzése a stadion fejlesztésében az önkormányzat, a városgondnokság elkötelezettségének köszönhetően megvalósul. Megújul a honlapunk és szurkolói klubot szervezünk, valamint megnyitjuk a Vidi shopot és a múzeumot.

Ezek után Garancsi István tulajdonosé a végszó:

"Hajrá Vidi! Igen, valahogy így kezdődött a futballbefektetésem két éve. Hajrá Vidi volt akkor is, amikor FC Fehérvárnak hívták, amikor két éve „ráment” a Karácsony és a Szilveszter a licenc visszaszerzésére. A semmiből való építkezésre. A szedett vetett csapat összeszedésére. Az első igazolásokra. A játékosokkal való tárgyalásokra. A perek garmadájára. Emlékszem, hányan rótták fel nekem akkor, hogy ilyen gyenge, szervezetlen csapatot még nem láttak. Hányan adtak tanácsot, hogy szálljak inkább ki a fociból, mert úgysem érek el semmit! És az első hazai meccsre, melyen megvertük az őszi első MTK-t.

Jött a tavasz, amelyen a Vidi önmagához képest kimagaslóan teljesített, csak egy csapat ért el jobb eredményt, mint a miénk. Megszületett a szerződés tervezet a Puskás Akadémiával, majd létrejött az együttműködés. Valami nagy, komoly dolog alapjainak a lerakásában vehettem rész. A nyár, a szerződés a Máltai Szeretetszolgálattal A felkészülés, az őszi kezdés Siófokon. A gyatra rajt, 0-1. Jaj, de rossz volt onnan hazajönni az István, a királyra! Jaj de rossz volt! Az első edző válság, a Kecskemét elleni 1-2, a Disztl-Varga csere

De, jött az újabb pofon, az MTK elleni 0-2. Ez, mind mind, a foci. Mint, ahogy az volt a Győr kétszeri legyőzése is. Alves leszerződtetése. Vujovics mesterhármasa az MTK ellen. Az utánpótlás csapataink sikere. A VUK-program hallatlan népszerűsége. Az Újpest megverése. Végigszenvedtem az edzők és a csapat bántását, gúnyolását a tavaszi szezonban. Nem értem ma sem, hogy ez hogyan történhetett Jött a nyár, a Matthäus-ügy. A felkapott sajtóhadjárat. Túléltük. Jött a névváltoztatás. Jött a Mester.

És elkezdődött valami más, amit ma sem értek, hogy miért akkor és ott. Miért nem korábban, vagy később. Azt hiszem, itt értettem meg a foci lényegét. És azt, hogy másfél éve jól döntöttem, amikor három évet adtam az első etapra. Most a Vidiről beszélnek. Példaként hozzák fel, sokan, sok helyen. És ez büszkeséggel tölt el. Valamit másképp csinálunk, mint eddig. Hiszem, hogy a Vidi sikere Fehérvár sikere.

Mindenkinek Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!"

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >