Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az MSZP-kormány elprivatizálja a nyugdíjat is
Az MSZP-kormány elprivatizálja a nyugdíjat is Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. december 16.

Image"Ahogyan a Fidesz megakadályozta az egészségbiztosítás privatizációját, úgy meg fogja akadályozni a nyugdíjrendszer privatizációját is." - szögezte le sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor - "Alig két év telt el azóta, hogy az MSZP és az SZDSZ be akarta bizonyítani, hogy az egészség üzlet, az egészségbiztosítást privatizálni akarták, most pedig azt próbálják bebizonyítani, hogy a nyugdíj üzlet, és azt akarják privatizálni." - fogalmazott a Navracsics Tibor annak kapcsán, hogy az MSZP a parlamentben a kormány előterjesztésére a magánnyugdíjrendszer privatizációjáról döntött.

 

Magyarországon 2008-ban 19 magánnyugdíjpénztár működött, melyek közel 2000 milliárd forinttal gazdálkodtak, és 3 millió ember volt a tagjuk. Ebben a modellben a 3 millió ember tulajdonosként halmozhatta fel nyugdíjszerű megtakarítását, ha később úgy akarta, egy összegben ki is vehette, illetve örökíthette is. A mostani konstrukció tulajdonosból üzletfelet csinál, megszüntette az egy összegben való felvétel lehetőséget, és korlátozta az öröklést.

Míg egy tulajdonos beleszólhat saját vagyona irányításába, addig az ügyfél vagyona az azt kezelő cégtől függ. A kormány és a szocialista párt elképzelései szerint az eddigi nyugdíjszerű, magánnyugdíjpénztárban őrzött megtakarításainkat rá kell bíznunk egy olyan befektető cégre, amely lehet, hogy a jövőben elveszítheti annak egy részét - fejtette ki a Fidesz frakcióvezetője.

 

Image
Fotó: Fidesz

A politikus emlékeztetett: egy olyan konstrukció honosodik meg, amelyet két évvel korábban Gyurcsány Ferenc már megálmodott az egészségbiztosítás területén. Akkor ezt meg tudtuk akadályozni. Az idő minket igazolt, mert ha a törvény ha hatályba lépett volna, a pénzügyi válság miatt az azóta felhalmozott egészségbiztosítási megtakarítások jórészt elvesztek volna - mondta el Navracsics Tibor, felhívva a figyelmet arra, hogy Gyurcsány kedvenc ötletét ismét elővették.

A magánynyugdíjpénztárok vagyona ismeretlen kezekbe fog vándorolni, az eddigi tulajdonosokból ügyfelek lesznek, pénzügyi háttér bizonytalanná válik - fogalmazott a frakcióvezető. Ez a törvény rossz, és alkotmányellenes. A Fidesz azt szeretné, hogy a köztársasági elnök forduljon az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontroll céljából. Amennyiben ezt nem teszi meg, úgy a Fidesz fog az Alkotmánybírósághoz fordulni - jelentette be a politikus.

Ahogyan a Fidesz megakadályozta az egészségbiztosítás privatizációját, úgy meg fogja akadályozni a nyugdíjrendszer privatizációját is - szögezte le Navracsics Tibor.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >