Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
2010 fenyegetései Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2009. december 16.

ImageL.Simon László, a megyei közgyűlés képviselője, valamint Tóth István gárdonyi és Somogyi Balázs perkátai polgármester a 2010-es költségvetés hatásaival foglalkozó sajtótájékoztatót tartott. - Somogyi Balázs azzal kezdte a tájékoztatót, hogy közölte: meggyőződése szerint L.Simon László személyében választókerületében (Fejér 4. sz.) a Fidesz megfelelő politikai tapasztalattal rendelkező, kiváló emberi tulajdonságokkal rendelkező jelöltet indít az országgyűlési választásokon.

 

Az a körülbelül hetvenezer ember, aki voksolhat rá, megválasztása esetén megfelelő képviselethez juthat majd a parlamentben.

Ezt követően L. Simon László elmondta, jelölése a Fidesznek azt a szándékát is jelzi, hogy a művészetek és a kultúra megfelelően legyen jelen a képviselői testületben is. Ő - bár nem párttag - szintén kötődik a jelölő párt értékrendjéhez, és független képviselőként is képviselni fogja majd azokat, ahogy körzete településeiét is. Morális és gazdasági válságba sodorta az országot a regnáló kormánypárt tevékenysége - folytatta -, ebből kell majd kihúznia azt az új parlamentnek.

 

Image
.

A 2010-es költségvetés hamis, komolytalan és teljesíthetetlen, a 3,8 %-os hiánycél jó esetben 6-7 %-ra teljesíthető - tette hozzá. Olyan nyilvánvaló kötelezettségeket kell majd teljesíteni - Kósa Lajos debreceni polgármester levele szerint -, amelyek szükségessé teszik majd a számok korrigálását. De az már a tervből is látszik - mondta -, hogy a kormány szerint nincsen szükség ennyi iskolára, kulturális intézményre, szociális ellátó helyre, hiszen különben biztosítaná működési feltételeiket.

De a már ma is látható elvonások egyszerűen kigazdálkodhatatlanok! Példaként említette azt, hogy míg korábban az állami, közművelődési-sport-közigazgatási normatívák külön-külön számolva, de együttesen 510 forintot tettek ki, ma ez összevonva már csak 392 forint. Ilyen elvonások mellett arcpirító a feladatellátásban az önkormányzatokon bármit is számon kérni! - fejezte be.

Gárdony vezető testülete nem túl büszke azokra az intézkedésekre, amelyeket meg kellett hoznia a takarékoskodás jegyében - folytatta Tóth István. Ma az iskola az évekkel ezelőtti költségvetésének körülbelül a hetven százalékát kapja csak, és jövőre az ideinél is körülbelül 40 millióval kevesebbel számolhat pénzügyi terveiben a város. Az igeneforgalmi 1+2 forintos rendszer 1+1 forintra változtatása - azaz, minden beszedett idegenforgalmi forinthoz nem kettőt, hanem csak egyet tesz hozzá az állam - 16 milliót vesz ki a település zsebéből, a többi 20-24 millió a normatíva összevonásokból jön ki.

 

Image
.

Ezzel egyidőben hanyatlik a gazdaság, csökkennek az adók, sőt befizetési könnyítéseket kérnek a vállalkozók, amit meg kell adni, ha a munkahelyeket is féltik a városvezetők. Mert a korábbi 3 %-ról 8-9 %-ra nőtt ez is a városban. A körzeti központi szolgáltatások - építés- és gyámügy meg a hasonlók - költségeinek is csupán negyedét fedezi az állam, ez évente 60-70 millió többletterhet ró a településre. Nehéz megértetni az emberekkel, hogy a pénztelenség, a szolgáltatások esetleges leromlása nem a hozzá nem értő városvezetésnek vagy a rossz döntéseknek lesz köszönhető, hanem az egyszerű és objektív pénztelenségnek, amit a nagypolitika, a kormányzat idéz elő!

Ideje lenne, hogy Obamához hasonlóan a mi vezetőink is nagyobb áldozatvállalásra bíztassák a hazai bankokat is - amelyeket egyáltalán nem rázott meg különösebben a válság, köszönhetően az állami beavatkozásoknak - fejezte be.

Perkáta is nagyjából 12 %-os forráscsökkenéssel számol 2010-es terveiben - mondta Somogyi Balázs - és ezt még a kistérségi feladatellátásból és így a magasabb normatívákból adódó növekmények sem ellensúlyozhatják. Pedig a további racionalizálásokra egyszerűen nincs mód, a törvényben meghatározott szolgáltatási színvonal alá nem lehet menni. A gyerekek közül így is legalább 20 % jár a jobb lehetőségeket kínáló városi iskolákba tanulni, pedig hát épp a lokálpatrióta szemléletet kellene erősíteni bennük a kistelepülések továbbélése érdekében.

 

Image
.

Lassan nem lesz sok helyen a minimális fejlesztésekhez, beruházásokhoz igényelhető támogatásokhoz sem megfelelő önrész, az önkormányzatok minden pénzüket, tartalékukat felélik. Sajnálatos - tette hozzá a polgármester -, hogy Dorkota Lajos, listán bejutott képviselőnek kellett tíz olyan javaslatot is beterjesztenie az országgyűlés elé, amelyek a velencei és az attól délre eső térség településeinek javát szolgálták volna, köztük útberuházásokkal, oktatási intézmények felújításával, védművek korszerűsítésével és egyebekkel, évek vagy évtizedek óta halogatott ígéretekkel.

A körzet egyéni képviselője - Ecsődi László - nem tett ilyen gesztust választói felé, hiába keresték azt hozzászólásaiban, indítványaiban - mondta Somogyi Balázs. A szavazáskor is csak hat javaslatot támogatott, vélhetően azokat is azért csupán, mert voksától függetlenül biztos volt az elutasítás.

A 2010-es költségvetés kriminális helyzetbe sodorja az önkormányzatokat - zárta le a tájékoztatót L. Simon László -, és ezen az új kormány leghamarabb a 2011-es költségvetés megírásánál tud segíteni. Addig maradnak az egyéb eszközök, például a gazdaságélénkítés, hogy általa extra bevételekhez juthasson az állam.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >