Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
"Nem teszem le a sípot!" Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. december 17.

ImageA Hivatásos Labdarúgók Szervezete (MLSZ) a nyáron ismét megszavaztatta azt a nyolcszáz profi játékost, akik az első- és a másodosztályban fociznak. Szerintük Arany Tamás az ország legjobb játékvezetője. Néhány nappal ezelőtt a magyarországi sportújságírók is őt kiáltották ki a legjobbnak. Az MLSZ most mégis el akarja küldeni egy hiba miatt. A Móron élő játékvezetőt meglepte e döntés, ám ígéri: bármi is történik, nem teszi le a sípot!

 

„Csak az a szép ződ gyep! Az fog hiányozni!” – tapogatta meg a Sóstói Stadion gyepét Arany Tamás, amikor e kettősségről kérdeztük.

Arany Tamás játékvezetői sorsa ugyanis most igencsak inogni látszik, holott zsinórban nyeri meg az ezzel kapcsolatos szavazásokat. A Hivatásos Labdarúgók Szervezete által megtartott szavazás alapján az első és másodosztály mintegy 800 játékosa szerint immár negyedik éve neki ítélték oda az „Év játékvezetője” kitüntetést, s a Nemzeti Sport osztályzatai szerint is harmadik éve ő az idény legjobb játékvezetője.

 

Image
.

„Azt hittem, hogy életem legjobb formájában vagyok, s most mégis beleszaladtam pályafutásom leggyengébb mérkőzésébe.” – nyilatkozta honlapunknak – „Sajnos elfogtam egy olyan szerencsétlen hiba-sorozatot a Pápa-Fradi mérkőzésen, ami sorsdöntő volt, és a mérkőzés kimenetelét befolyásolhatta. Ki kellett volna állítanom egy játékost, aki később gólt szerzett, és az 1:0-s hazai vereség helyett lehetett volna akár 1:0-s győzelem is. Az egész szezonban nem követtem el annyi hibát, mint ezen a mérkőzésen. De aki vezetett már meccset, az tudja, hogy teljesen mást lát az ember ott, a helyszínen, és mást az ötszörös lassítások után, a televízió képernyőjén.”

Arany Tamás elismeri, hogy e meccsen sokat hibázott, de ne felejtsük, ez volt a 185. NB1-es vezetése! Idén 25 mérkőzést vezetett – ebből 14 élvonalbeli volt, amelyek nagyon jól sikerültek! Az átlaga 8,3 volt, ami nagyon jónak számít (1-10-ig osztályozzák a játékvezetőket – a szerk.), így igencsak meglepődött, amikor a vezérkar behivatta, és átnézve a meccset feltették neki a kérdést: Szépen szeretne búcsúzni, vagy csúnyán? Ha szépen, akkor kap egy meccset, amely után be kell jelentenie, hogy visszavonul.

 

Image
.

Pár nap gondolkodás után azt válaszolta, hogy furcsán hangozna ez a szájából, hiszen a játékvezetői korhatár 45 év, ő 43 éves, és nemrég azt nyilatkozta, hogy érez még magában annyi lendületet és energiát, hogy két évig vezesse a mérkőzéseket.

„Akkor hírstop tavaszig.” – mondták neki, ám nemsokára a mobiltelefonjára érkező sporthírek között mit olvasott? Azt, hogy „Arany Tamást örökre eltiltják a játékvezetéstől.”

„Majdnem kiesett a kezemből a telefon. 15 éves NB1-es pályafutás után nem ilyen búcsúról álmodtam.” – árulta el a Fehérvári Híreknek – „A sípot pedig nem teszem le! Szerencsére sokfelé hívnak különböző rendezvényekre, ahol a gyerekeknek szükségük van arra, hogy beszélgethessenek egy NB1-es játékvezetővel, s tanácsokat kérjenek tőle.”

És, ha ő azt mondja, hogy nem vonul vissza, akkor bizony nem is fog! Eddigi pályafutása ugyanis azt bizonyítja, hogy ő olyan ember, aki nem adja fel! A labdarúgással fiatalon ismerkedett meg, a megyei I. osztályban rúgta a labdát. A tizenharmadik felnőtt mérkőzésén (1985. augusztusában, a Mór–Magyaralmás találkozón) jobbhátvédet játszott: a 13. percben vezette fel a labdát, amikor egy rossz ütemű becsúszás nyomán fél év kihagyásra kényszerült. A lába meggyógyult, ám futballozni már csak kedvtelésből akart, hivatalos bajnokságban nem.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

Ezt követően beiratkozott egy játékvezetői tanfolyamra: 1985-ben letette a vizsgát, ezt követően a megyei labdarúgó osztályokban tevékenykedve szerezte meg a szükséges gyakorlatot, tapasztalatokat. Egyre feljebb került: A nemzeti első osztályban 1994-ben, a BVSC–Zalaegerszeg (3:0) bajnoki mérkőzés vezetésével mutatkozott be.

No, és most vissza a beszélgetéshez, amely során Arany Tamás elmondta: ő, mint a Fejér Megyei Labdarúgó-szövetség Játékvezetői Bizottságának elnöke hasonló esetben nem így döntött volna. A szankció ugyanis ilyen esetben azt szokott lenni, hogy az illető kap egy néhány hetes pihenőt, aztán alacsonyabb osztályban vezethet, majd javíthat.

Angliában, ha egy játékvezető súlyos hibát követ el, egy hét múlva javítási lehetőséget kap. Neki – úgy látszik – ez, még eddigi érdemei ellenére sem járt….

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >