Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Elkészült a büdzsét bíráló közgazdászok kiadványa Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. december 26.

Image"Húsz olyan "költségvetési trükköt" tartalmaz a jövő évi költségvetést bíráló közgazdászok által készített kiadvány, amelyek szerintük befolyásolják a hiány mértékét." - derült ki a keddi sajtótájékoztatón közreadott dokumentumból. A budapesti megbeszélés után bemutatták azt a kiadványt, amelynek összeállítására Orbán Viktor Fidesz-elnök kérte a közgazdászokat, hogy kiderüljön: mit jelentenek a "trükkök százai", "hogyan veri át a Gyurcsány-Bajnai-kormány" az embereket, a külföldi befektetőket, a nemzetközi szervezeteket.

 

A 29 közgazdász, akik még november végén felszólították a parlamenti képviselőket: ne szavazzák meg a 2010-es költségvetést, kedden a Hotel Marriottban ültek tárgyalóasztalhoz a Fidesz képviselőivel. A találkozó után tartott sajtótájékoztatón Járai Zsigmond volt jegybankelnök - a füzetben foglaltakra utalva - azt mondta: a jövő évi büdzsében a GDP-csökkenés alul, az adóbevételek pedig túl vannak tervezve, az idei kiadásokból néhány tételt áttoltak jövőre, és az állami vállalatok veszteségei egyáltalán nem szerepelnek benne.

Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere úgy fogalmazott: a kormány "akciója" hasonlít a 2005-2006-os költségvetés előkészítésére, amikor "részben hasonló technikák alkalmazásával" tervezte alul a hiányt az akkori kabinet. Járai Zsigmond kiemelte, nagy feladat fog várni a következő kormányra, mert nem 3,8 százalékos GDP-arányos hiányt kell majd levinnie az euró bevezetéséhez szükséges 3 százalék alá, annál ugyanis jóval magasabb lesz az induló szint.

 

Image
fotó: Pelsőczy Csaba

A tájékoztatón Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa közölte: pártja gazdaságpolitikai célkitűzései az alacsony államháztartási deficit, a gyors euró-csatlakozás, a foglalkoztatás-bővítés és a növekedés. Az ellenzéki országgyűlési képviselő szerint Magyarország olyan lefelé menő spirálban van a gazdasági növekedést illetően, amely nem jelenik meg a jövő évi költségvetésben. A hibahatár közeli, 0,6 százalékos visszaesés, amelyre a büdzsé épül, "köszönőviszonyban" sincs azzal, amit a többi gazdasági szám mutat - tette hozzá.

Matolcsy György hangsúlyozta: a Fidesz nem fogad el egy 7-8 százalék körüli költségvetési hiányt, de azt sem, hogy a növekedésnek nincsenek forrásai. "Mi nem szeretnénk magas költségvetési hiányt, mert mi eurót szeretnénk", az euróhoz vezető út pedig a költségvetési hiány csökkentésével van kikövezve - mondta. Megjegyezte, a legfontosabb feladat a jövő év közepén az lesz - bárki is alakít kormányt -, hogy hogyan lehet Magyarország növekedését az új feltételek között beindítani. Kérdésre válaszolva közölte: célszámot a költségvetési hiányra nem tud mondani, mert "nagyon sok idő van még hátra", és vannak még kockázatok.

Járai Zsigmond ezzel kapcsolatban megjegyezte, az sem biztos, hogy jövőre 7-8 százalék körül megáll a hiány. Matolcsy György rámutatott, minden olyan tételt felül kell vizsgálnia egy következő kormánynak, amely hátráltatja a növekedést, és felesleges állami kiadást okoz. Példaként említette a bürokrácia csökkentését, valamint a vállalkozásokat terhelő adminisztrációt. Vezető fideszes politikusok - köztük Orbán Viktor pártelnök - december 4-én konzultáltak először a jövő évi költségvetést bíráló közgazdászokkal.

Az ismert közgazdászok, köztük az Orbán-kormány időszakának több magas rangú állami vezetője november 28-án nyílt levélben szólították fel az országgyűlési képviselőket arra, hogy ne szavazzák meg a 2010-es költségvetési javaslatot, "ne sodorják újabb veszélybe az országot". A jövő évi büdzsét azonban november 30-án 201 igen és 179 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül elfogadta a parlament.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >