Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Önök kérdeztek, Bekő Balázs válaszolt Nyomtatás E-mail
Írta: Videoton FC   
2009. december 26.

ImageA múlt héten olvashattak interjút Bekő Balázzsal, aki a pro-licences edzői képzés keretében egy hetet töltött az angol Fulham FC csapatánál. Akkor megígértük, hogy az edzőnkhöz címzett kérdésekre a héten Bekő Balázs válaszolni fog. Íme.

 

- Sokan mondták, hogy világszínvonalú a felcsúti akadémiánk. Most, hogy egy sokkal nagyobb klubnál járhattál, mint a Videoton mi a véleményed erről? Akadémia tekintetében valóban ott vagyunk az élmezőnyben?

+ Igen. A felcsúti akadémia minden tekintetben felveszi a versenyt. Az egyetlen különbség az anyagi forrásokban van, de ez egyáltalán nem érezhető itthon. A Puskás Akadémia legalább annyira jó lehetőséget biztosít a fiatalok képzésére, mint a kinti. Sőt, közösségépítés terén előnyt jelent nálunk az, hogy a gyerekek kollégiumban laknak, sokat vannak együtt és a foglalkozásokon kívül kisebb társaságokban is lejárhatnak a pályákra gyakorolni. A Fulham akadémiáján a játékosok családoknál élnek. Egy másik érdekesség, hogy azokat a fiatalokat, akik végül nem kerülnek be az élvonalba, többnyire az Egyesült Államokba küldik egyetemekre, ahol persze tovább futballozhatnak.

Image
.

 - Sok szurkoló panaszkodott az elmúlt években a marketingre. Láttál-e Angliában olyan marketing-fogásokat, amiket itt hasznosítani tudna a klub, és még több szurkolót tudna kicsábítani?

+ Azt gondolom, a nézőszám nem feltétlenül marketing kérdése. Angliában focimeccsre járni egy életérzés, nem eredményfüggő, hogy egy-egy rangadón hányan ülnek a lelátón. A sportág szeretete generációról generációra öröklődik. Nem vagyok benne biztos, hogy Magyarországon jelentősen emelkedne a nézőszám még akkor sem, ha ingyen lehetne kijárni az összecsapásokra.

- Most, hogy betekintést nyerhettél egy angliai klub hátterébe, mit gondolsz, miben kell a Vidinek, illetve a magyar labdarúgásnak előrelépnie ahhoz, hogy újra számoljon velünk a világ futballja?

+ Ez egy nagyon nehéz kérdés. Nagy igazságokat nem tudok mondani. Ott, ahol a pénz nem gond, nem probléma a nagyobb formátumú játékosok leigazolása. Nem mondok újat azzal, hogy Angliában a világ legjobb futballistáival, edzőivel dolgoznak a nagy klubok. Nehéz tehát felvenni a versenyt. A szakadék a bajnokságok között persze csökkenthető, s bízom benne, hogy ez valóban csökkenni is fog.

- Testközelből láthattad a Fulham játékosait. Mit gondolsz miben jobbak, mint a magyar focisták, vagy a Videoton játékosai? Gondolok itt erőnlétre, technikai felkészültségre, csapatjátékra. Mi az, amiben a legnagyobb a lemaradása van az NB-I-es, illetve a Vidi játékosainak?

+ Talán meglepő, de nem a játékosok kvalitásában látok különbséget, hanem a kiválasztásban, illetve a játékosok ezt követően történő „felépítésében”. A másik: közhely, de igaz, hogy a mérkőzések nagy része fejben dől el. Nos, ezen a téren van hová fejlődniük az itthoniaknak. A kinti játékosok célirányosabbak, többet használják a fejüket, s jobban meg akarnak felelni a taktikai utasításoknak, nem öncélú a játék. Ugyanakkor a fő hangsúly az egyszerűségen van.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >