Kezdőlap
Visegrádi Négyek szlovákiai talákozója Nyomtatás E-mail
Írta: Vakler Lajos   
2008. május 01.

Szlovákiában találkoztak a Visegrádi Négyek tagországai. A felvidéki Lőcsén, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország agrárkamaráinak képviselői mellett, megfigyelőként részt vett az ukrán Agrárkamara is.

A V-4 konferenciájának középpontjában az az üzenet szerepelt, hogy az uniós árak mesterséges visszafogása tovább gerjeszti az alapvető élelmiszerek árnövekedését. A tanácskozáson elhangzott, hogy miközben a régió kénytelen visszafogni termelését, az olcsó Dél – Amerikai kukorica és búza elárasztotta az európai piacot.

Dr Bódizs Tamás a Magyar Agrárkamara alelnöke szerint, bár a szaktárca mindent megtesz a termelés szintentartásáért, az unió agrárpolitikája továbbra is ellenérdekelt. A szakember tart attól, hogy az eddig is jelentős áremelkedéseket a termelők és a kereskedők áthárítják a vásárlókra. Az elmúlt esztendőben a kukorica és a búza ára átlagosan 66 illetve 75%-al emelkedett és rövidesen elérheti a 101, 37 eurós intervenciós ár háromszorosát is. Az üzemanyag árak növekedése pedig kihat a mezőgazdasági termékek árszínvonalára.

Dr. Bódizs Tamás elmondta, az állattenyésztési ágazat is nagy bajban van. A takarmányozásban – fehérje tartalma amiatt – alapvető szója ára, 2007-hez képest 300%-al nőtt, a gazdáknak idén csaknem 100 000 forintot kell fizetniük érte.

A V 4-ek konferenciáján megállapodás született arról, hogy az uniós kompenzáció emelése esetén 2008-ban még tarthatja magát a régió mezőgazdasága, ugyanakkor a felek egyetértettek abban, hogy ennek elmaradása esetén 2009- ben a vásárlóknak, átlagosan akár 100% is többet kell fizetniük az alapvető élelmiszerekért.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >