Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Újraélesztés, végtag-rögzítés és alpinista-bemutató Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. január 05.

ImageAlapszíntű újraélesztésből, valamint elsősegélynyújtásból tartott gyakorlati bemutatót a Perpetum Nemzetközi Speciális Kutató - Mentők Alapítvány Székesfehérváron - Csilléry Viktor mentőszakápoló vezetésével. A program során a jelenlévők gyakorolhattak egy Ambu-fantom bábun, s elsajátíthattak a helyes mellkaskompressziót, a befuvásos lélegeztetést, valamint egy légúti idegen test eltávolítását, és a stabil oldalfekvést.

 

Kipróbálhatták, milyen a súlyos traumás sérültek alapszintű ellátása, a végtagok rögzítése (például egy motoros sérültről való bukósisak levétele). A keringés leállásának esetére alkalmazták a BLS-t, azaz a Basic Life Support-ot - az Alapszintű Felnőtt Ujraélesztést. Bemutatták még a csecsemő, illetve a gyermek újraélesztést is. Az Alapítvány tájékoztatása szerint Mmindezek a protokollok egységes megjelenésben, a Perpetum saját kiadásában is elérhetőek lesznek majd.

 

Image
.

Az előbb felsoroltakat követően Molnár Robert alpinista bemutatta az alapvető alpin, és barlangtechnikai eszközöket, a kötelek és csomók elméleti és gyakorlati alkalmazását. Sőt, a hurokcsomók, kötélvégcsomók, biztosító kötések, ereszkedő-biztosító eszközök, maászóeszközök, beülő hevederek használatát is elsajátíthatták a jelenlévők.

„Csoportunk újabb három taggal bővült Dr. Berkényi Tamás állatorvos (a Vadmadár kórház vezetője), Gesztesi Béla (az Alpha-vet állatkórház képviseletében) és Lipót József (fotográfus) személyében.” – mondta honlapunknak az Alapítvány sajtóreferense, aki azt is elárulta, hogy újabb tréninget és képzést indítanak januárban: motorfűrészes fakidöntő tanfolyamot, búvár tanfolyamot és OKJ-s Újraélesztő tanfolyamot.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >