Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Fájó vereség kétgólos előnyről
Fájó vereség kétgólos előnyről Nyomtatás E-mail
Írta: Andics Gábor   
2010. január 08.

ImageA Sapa Fehérvár AV19 szép gólokat lőve kétgólos előnyt épített fel a Villach SV ellen, ám az ellenfél rendezte sorait, és megfordította a találkozót. A gólhelyzetek kihasználásával ma hadilábon álltunk, ez pedig megpecsételte a sorsunkat. - A találkozót megelőzően Sárvári Lászlót, az Alba Volán SC ügyvezetőjét köszöntötték ünnepélyesen, aki immáron 35 éve dolgozik a sportklub vezetőjeként, ezzel minden bizonnyal rekordernek számít Magyarországon. Sofron István is elismerésben részesült, akit honlapunk olvasói az EBEL harmadik és negyedik körének legjobb Sapa Fehérvár-játékosának választottak.

 

Tapogatózó játékkal indult a mérkőzés, egy-egy helyzetet jegyezhettünk fel mindkét oldalon. Aztán a 8. percben megrázta magát a Sapa Fehérvár: Kovács lépett ki a védők között, majd egy szép csel után egy védő szorításában a kapuba lőtt (1-0). Hamar jöhetett volna az osztrák válasz, de Pinter közelről a kapu mellé bombázott. Egy kimaradt hazai emberelőny után Kóger emelt kapura jobbról, Nagy ért bele szemfülesen - éppen hogy fölé vágódott a pakk.

A 17. percben Palkovics vett elő egy trükkös megoldást a tarsolyából: a támadóharmadból hátrafele kivezette a korongot, a vendégek lementek cserére - Palkó gondolt egyet, megfordult, és máris szólóban vihette Prohaskára a játékszert. Fortin beérte, és óriásit csapott szélsőnk kezére - újabb kiállítás. Különösebb veszély néklkül lepergett a két perc, aztán a VSV kiegészülése után szinte azonnal Kovács ment el a bal oldalon, a korongot hátrahagyta a nagy lendülettel érkező Vas Jánosnak, aki megduplázta az előnyt (2-0). Ráadásul az utolsó percben ismét szabálytalankodtak a Sasok, így 5-4 ellen kezdhettük a második felvonást.

A második harmad elején kis híján gólt kaptunk a fórunkban, Ackeström veszített korongot, de végül nagy sprint után helyrehozta a hibáját. A másik oldalon Ladányi szép centerezésébe Vas Márton piszkált bele, alig ment fölé a pakk. A folytatásban véleményes kiállítás borzolta a kedélyeket, Nagy Gergő fejre irányuló támadásért 2+10 perces büntetést kapott. Kivédekeztük a két percet, majd immáron egyenlő létszámnál enyhe mezőnyfölényt harcoltunk ki. Érdekes volt, hogy mivel centert veszítettünk a fegyelmi idejére, három center szolgált ki rotálva négy szélsőpárt - a játék ezen periódusában minden cserére más-más támadótriót küldött jégre Jarmo Tolvanen.

A tavalyi svájci bajnoki döntő utolsó mérkőzésén ezzel a ritka húzással tudott nyerni a Davos, és nem sokon múlt, hogy a Sapa Fehérvár számára is kedvezően süljön el a taktika. Egy látványos Mihály-Palkovics akció és egy szintén tetszetős Ladányi-Martz-Sofron támadás is hatalmas gólhelyzetet eredményezett, a szerencse mentette meg a góltól a Villachot. Ismét érvényesült sajnos a közhely: amelyik csapat nem lövi be a helyzeteit, annak az ellenfele teszi ezt meg. Egy védelmi kihagyás nyomán Di Casmirro maradt egyedül Satosaarival szemben, és kíméletlenül be is varrta (2-1). Sofron hamar visszaállíthatta volna a kétgólos differenciát, de cselei után Prohaska volt a végállomás.

Egy újabb kivédekezett fehérvári emberhátrány után már-már úgy tűnt, hogy továbbra is vezetéssel mehetünk pihenőre, de Martin gyenge kék vonalas emelése olyan szerencsésen pattant meg kapusunk előtt, hogy Satosaari nem védhette a kísérletet (2-2). Visszajött tehát a meccsbe a vendégcsapat, de mivel a dudaszó pillanatában Pinter kisbüntetést kapott, így kedvező előjelekkel várhattuk a harmadik húsz percet. Persze azért a krónikához hozzátartozik, hogy a második harmad második felére visszaesett a csapat teljesítménye, így nagy kérdés volt a szünetben, hogy melyik arcát mutatja a Sapa Fehérvár a záró játékrészben.

Sajnos ezen az estén az emberelőnyök kihasználásával hadilábon álltunk, és nem volt kivétel a befejező harmad első két perce sem. Az ellenfelünknek ezzel szemben jobban feküdt az emberfór: amikor Bornhamart küldte ki Jelinek, felálltak, és gyors passzolgatás utáni keveredést követően Pinter hamar eszmélt a kapu torkában, és a kapuba emelt közvetlen közelről (2-3). Bőven lett volna idő kiegyenlíteni, pláne, hogy szinte folyamatosan négy percen át emberelőnyben lehettünk. Közepesen muzsikált a gépezet a fórokban, két-két gólhelyzetet tudtunk kialakítani. Prohaska kapus kulcsfontosságú bravúrokkal őrizte az eredményt. Tipikusan a "minden kifele pattan" szituációkra láttunk példákat.

A vendégek elsősorban ellentámadásokra rendezkedtek be a kiegészülésük után is, de energiáikat inkább az eredmény megőrzésére fordították. Túlzás lenne persze állítani, hogy hatalmas nyomás alatt lettek volna, inkább azt mondhatjuk, hogy görcsösen erőlködött az egyenlítésért a Sapa Fehérvár. Négy és fél perccel a vége előtt immáron hetedik emberelőnyünket kaptuk, ez elhozhatta volna a fordulópontot. ismét két helyzetet dolgoztunk ki, de nem tudtuk a kapuba gyötörni a pakkot.

A végére még lehozta kapusát Tolvanen mester, a hosszabbítást sajnos így sem sikerült kiharcolni. A mai estén a Sapa Fehérvár jól kezdett, ám utána visszaesett a csapat teljesítménye. Ekkor is voltak kecsegtető helyzeteink, a lélektanilag oly fontos újabb lőtt gól azonban nem született meg. Így több hónap után először pont nélkül maradtunk hazai pályán.

Folytatás vasárnap, ismét itthon, a Vienna Capitals ellen. Reméljük, sok néző előtt jobb hatásfokkal élünk majd a gólszerzési esélyeinkkel, és ennek révén újra ponttal, pontokkal gazdagodunk.

Mestermérleg, Jarmo Tolvanen:

A vereség mindig fájó, hazai pályán kétgólos vezetésről azonban különösen. Amikor egy találkozón belül hullámvölgybe kerül a csapat, egy lőtt góllal újra vissza lehet jönni lélektanilag - sajnos ma a helyzeteink ellenére nem tudtuk ezt a gólt bevinni. Bár kikaptunk, volt számos pozitívum is ma este, elsősorban az, hogy rengeteg gólszerzési esélyünk volt. Ez sport, a helyzetek néha bemennek, néha pedig nem. Most ilyen periódusban vagyunk. De félreértés ne essék, nem keresünk mentségeket. Azt gondolom, a baj az lenne, ha helyzetig se jutnánk. Ez igaz az egyenlő létszámos és az emberelőnyös szituációkra egyaránt. A befejezések terén nem vagyunk elég jók jelenleg, ebben kell előrelépnünk.

Mestermérleg, Johann Strömwall:

Nagyon elégedett vagyok. Mindkét csapat előtt rengeteg helyzet adódott, nyílt játék volt. Ma az emberhátrányos védekezésünknek és a kiemelkedő kapusteljesítményünknek köszönhetjük a győzelmet a jól játszó Sapa Fehérvár ellen.

Sapa Fehérvár AV19 - Villach SV 2-3 (2-0, 0-2, 0-1)
Székesfehérvár, 2800 néző, vezette: Jelinek, Erd, Smeibidlo.


Sapa Fehérvár: Satosaari - Tokaji, Alén, Palkovics, Martz, Mihály, Ackeström, Jobb, Vas J., Fekete, Kovács, Bornhammar, Horváth, Sofron, Vas M., Ladányi, Vaszjunyin, Benk, Peterdi, Nagy, Kóger. Vezetőedző: Jarmo Tolvanen.


Villach SV: Prohaska - Stewart, Unterluggauer, Raffl, Kasptiz, Lanzinger, Elick, Fortin, Di Casmirro, Pinter, McLeod, Martin, Pfeffer N. Petrik, Toff, Ban, Bacher, Platzer, Martint, B. Betrik. Vezetőedző: Johan Strömwall.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >