Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Simon M. Veronika és a jó palócok
Simon M. Veronika és a jó palócok Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. január 08.

ImageBadiny Jós Ferencről készített festményt Simon M. Veronika. A művésznő a történetírót, sumerológust megjelenítő alkotást január 24-én (vasárnap), adja át a Palóc Társaság vezetőinek. Az ünnepségre a Budavárban, a Szentháromság téren kerül sor, azon belül is a Magyar Kultúra Alapítvány Székházában, a Társaság éves értékelő és díjkiosztó ünnepségén.

 

Enyedi Bélától megtudtuk, hogy Simon M. Veronika 2005-ben, a Krúdy Irodalmi Kör tagjaként került el Szécsénykovácsiba, Krúdy Gyula dédszüleinek lak- és nyughelyére, ahol Krúdy portréját adta át a helyi művelődési házban. Ekkor találkozott először Z. Urbán Aladárral, a Palóc Társaság elnökével.

 

Image
.
Image
.

Másodjára Ipolyságon volt módjuk személyesen beszélgetni, ahol 2008-ban, a Sajó Sándor év tiszteletére két Sajó portrét ajánlott fel a művésznő „adományként”: ebből egyet épp a Palóc Társaságnak! E festmény átadása után hívták meg a művésznőt Pozsony egyik legszebb galériájába, a Magyar Galériába, ahol Gróf Esterházy János portrét adományozott a Galériának, az Esterházy gyűjteménynek.

 

Image
.
Image
.

2009. márciusában Simon M. Veronikát és párját, Enyedi Béla zeneköltőt a Palóc Társaság beválasztotta tagjai sorába. A 2009. decemberi ipolysági városi ünnepségen, a Palóc Társaság és a Honismereti Múzeum ajánlására Simon M. Veronika megkapta az Ipolyság egyik díját is. Ezen a szép városi rendezvényen került először szóba Badiny Jós Ferenc neve. Az, hogy a történetíró megérdemelné, hogy az ő arcképével is azonosulhassanak az utódok.

 

Image
.
Image
.

Veronika ezt a felkérést kihívásnak vette, és a Badiny film segítségével elkészítette 2010-re Badiny Jós Ferenc portréját, amit Budapesten, a Budavárban, a Szentháromság téren, a Magyar Kultúra Alapítvány Székházában fog átadni a Palóc Társaságnak az éves értékelő és díjkiosztó ünnepségén.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >