Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Közel kétezer ember maradna munka nélkül Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. január 12.

ImageA közelmúltban olyan hírek láttak napvilágot, amely szerint be akarják zárni a Vérteshegyi Erőmű Zrt. Márkushegyi Bányaüzemét, ahol nagyon sok pusztavámi dolgozik. A bezárás oka nagy valószínűséggel az lehet, hogy a cégnek nincsen hosszútávú, garantált áramvásárlási szerződése, így csak a piacon tudják eladni az áramot. A gazdasági válság miatt pedig az utóbbi időben jelentős veszteségek halmozódtak fel. Ha az üzem bezárja kapuit, nemcsak a munkanélküliek száma növekszik meg Pusztavámon (is), hanem a településnek óriási iparűzési adó-bevételt kieséssel kell számolnia.

 

A Márkushegyi Bányaüzem a Vértes hegység nyugati előterében, Oroszlány város térségében, Pusztavám és Bokod falvak között helyezkedik el. A mintegy 400-500 méter mélységű, földalatti létesítmény eocénkorú barnaszén kitermelését végzi. A térség 1965-ben érte el termelése maximumát: 3.552.055 tonna szenet bányásztak ki. Napjainkig több, mint 130 millió tonna szenet termeltek a szénmedencében. Az üzem 1981. április 1-jén lépett termelésbe. Jelenleg ez hazánk egyetlen működő mélyművelésű szénbányája – de sajnos nem sokáig.

 

Image
.

Merkatz László, a pusztavámi polgármester ugyanis arról tájékoztatta a Fehérvári Híreket, hogy hónapok óta napirenden van az erőmű, de főleg a bánya tevékenységének a visszaszorítása, az üzem esetleges bezárása. A Vértesi Erőmű Zrt. dolgozói létszáma nemrég még meghaladta a 2.600 főt, s ezzel „a térségben a legtöbb munkahelyet nyújtó szervezeti egységnek” is nevezték, most viszont már csak kb. 1800-an dolgoznak a Márkushegyi Bányaüzemben.

„A 2010. évi költségvetés drasztikus hatásairól valószínűleg már minden település vezetője elmondta a véleményét, minket azonban emellett más problémák is érinteni fognak.” – mondta Merkatz László – „Méghozzá az, hogy olyan hírek terjednek, amelyek szerint az itt működő szénbányát – amely termelése folyamatosan csökken - hamarosan bezárják.”

 

Image
.

Ez óriási iparűzési adóbevétel-kiesést jelent majd az önkormányzatnak – s mellette azzal is számolni kell, hogy milyen nagy mértékben fog megnőni a munkanélküliség! A leépítéseket az említett cég már megkezdte. A bezárás pedig nemcsak Pusztavámot érinti majd, hanem Mórt is. Sőt, egy térségi problémáról beszélhetünk, hiszen ezen társaságnál Oroszlányból és a környékbeli falvakból is sokan dolgoznak, s jelentős adóbevétel-kiesés fog keletkezni Oroszlány, Bokod településeken is. ( Oroszlány távfűtését szintén a Vértesi Erőműből oldják meg, ez a város egyharmadát érinti közvetlenül ).

A vállalat óriási veszteségeket halmozott fel az utóbbi időben. S, hogy miért? A Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonában álló létesítménnyel a Horn-kormány idejében nem kötöttek hosszútávú garantált áramvásárlási szerződést, így ők csak a piacon tudják eladni az áramot. A gazdasági válságban a cégek kevesebbet termelnek, kevesebb áramot használnak, az áram piaci ára pedig leesett. Az erőmű már csak a nullszaldós szint alatt tud értékesíteni.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

„Politikai döntés kellene ahhoz, hogy végre rendezve legyen az erőmű sorsa, és ne hatványozódjanak a hozzá kapcsolódó problémák.” – véli Merkatz László.

E téma kapcsán megkerestük a Magyar Villamos Művek Zrt. kommunikációs osztályát is, ám nem voltak hajlandók nyilatkozni e témában...

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >