Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Lelkésznek készült, most pedig szobrokat készít és verseket ír Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 01.

Image„Árnyék és fény között” – ezzel a címmel tartottak irodalmi délutánt a Székesfehérvári Evangélikus Gyülekezetben. Ennek során Szemerei Gábor megzenésített költeményeit hallhatták a hívek, méghozzá családja tolmácsolásában. A verseket felesége ültette át a kották világába, gyermekei pedig gitárral és énekkel támogatták a produkciót. Ezen kívül különleges – többnyire mobil – fafaragásait is bemutatta a közönségnek, amelyek igen nagy sikert arattak.

Különleges fafaragások díszítik a Székesfehérvári Evangélikus Gyülekezet imatermét. Szemerei Gábor alkotásai nemcsak precíz kidolgozottságuk, s többnyire miniatürizált mintázatuk miatt örvendenek oly’ nagy népszerűségnek, hanem mobilitásuk miatt is. Az egyik forog, a másik világít, s mindeközben megdöbbentő, varázslatos kép tárul a nézők elé.

A szobrok főként gyümölcsfából készültek, némelyiknél pedig hársfát és kőrist használt a művész az adott témától és az elképzelt mérettől függően. A tárlaton 30-35 munkát szemlélhetünk meg, mivel a többi mű jelenleg egy országos vándorkiállítás kollekcióját gazdagítja.

E gyönyörű szobrokat látva nem is gondolnánk, hogy Szemerei Gábor eredetileg lelkésznek készült. Egy betegség miatt azonban abba kellett hagynia a teológusi pályát. Egy ideig kereste önmagát, majd 7-8 évvel ezelőtt a fafaragás felé fordult. Hitétől vezérelve témái általában a Bibliában gyökereznek: megmintázta például a Jónást elnyelő Cetet, angyalkát pörög egy talpzaton, s farkast mintáz egy legelésző bárányka árnyéka, ha megnyomjuk a rá irányító „lámpaszem” gombját.

Az est különlegességét jelentette, hogy Szemerei Gábor legújabb verseit is bemutatta a közönségnek. Merthogy ő nemcsak a fafaragáshoz ért.

„A versektől mindig is féltem, mert úgy gondoltam, hogy azt csak a „nagy emberek" tudják művelni.” – mondja szerényen – „Aztán egyszer csak írni kezdtem a magam kedvére. A „szakértők” pedig azt mondták, hogy nem csinálom rosszul. Eleinte leginkább a szobraimhoz írtam, hogy a szöveg kiegészítse azokat, s így, kompletten többet nyújtsanak a látványnál. Ezekből a költeményekből eddig már három verseskötetem jelent meg, s a negyedik is nyomdában van.”

Egy ilyen kreatív, mozgalmas élethez szükség van megfelelő családi háttérre is. Szemerei Gábor szerettei pedig tökéletes partnernek bizonyulnak a munkához. Felesége például megzenésítette a hozzá legközelebb álló verseket, a gyermekek pedig csatlakoztak hozzá. Így az ötfős család sorra járja a gyülekezeteket, ahol a kiállítások megnyitóját énekszóval is gazdagítják.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >