Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A Magyar Kultúra Napja Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2010. január 16.

ImageHagyományosan január 22-éhez, a Himnusz megszületéséhez kötődően ünneplik mindenütt a magyar kultúrát. A megye sok településén és az önkormányzat intézményeiben is így van ez. A Fejér Megyei Önkormányzat központi ünnepségére a hét elején, 18-án kerül sor. Helyszíne a Díszterem lesz, 11 órai kezdettel. A megynyitót dr. Balogh Ibolya, a közgyűlés elnöke, a köszöntőt L. Simon László, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke mondja el. Ezután kerül sor azok munkájának hivatalos elismerésére, akik 2009-ben kiemelkedően sokat tettek a magyar kultúra virágzásáért.

 

Az ünnepség műsorát a Perczel Mór Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Fejér Megyei Önkormányzat Prelúdium Alapfokú Művészetoktatási Intézménye diákjai adják.

Martonvásáron a helyi önkormányzati klubházban és könyvtárban "Mennyei poggyász" címmel nyelvemlékek, versek, írások és vallomások, nyelvtörők és mondókák hangzanak el a magyar nyelv életéből, Sudár Annamária és Szabó András előadóművészek tolmácsolásában. A programra január 18-án, 18 órakor kerül sor.

Bicskén január 20-án, 18 órakor kiállítás nyílik és előadás kezdődik. "Csángó élet - csángó ház" címmel a moldvai csángókról beszél az előadó László P. Sándor, grafikus, egyetemi adjunktus, aki egyben "Csángóföldről" című grafikai kiállítását is megnyitja. Vendége lesz Móser Zoltán fotóművész és író, de közreműködnek a Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei is. Mindenkit várnak, akit érdekel a moldvai csángó földrajz, a táj, a néptudat, a néplélek, a moldvai csángó mentalitás, a csángók és a bukovinaiak közti antropológiai, politikai, társadalmi különbségek, a moldvai csángó kert, a moldvai csángó lak- és utcakép, a moldvai csángó temetőkert és sok minden más... A kiállítás február 7-éig tekinthető meg a bicskei Petőfi Sándor Művelődési Központban.

Ercsiben az Eötvös József Művelődési Ház szeretettel hív minden irodalomkedvelőt, 2010. január 22-én, 16 órára a helyi művelődési házba, ahol a megjelentek könyvbemutatón, kiállításon és irodalmi esten vehetnek részt.

Image
.

A Fejér Megyei Művelődési Központ friss kiállítással tiszteleg az ünnep hetével kezdődően a neves napnak, megrendezi az "Apa és leánya" című - Várnai Gyula Munkácsy-díjas festőművész, és leánya Várnai Eszter műveit bemutató - tárlatát a Művészetek Háza Kiállítótermében. A megnyitó 2010. január 21-én, csütörtökön, 17.00 órakor lesz, és az anyag február 21-éig tekinthető meg.

 Végül, de nem utolsósorban Móron, január 22-én, 18 órától, a Radó Antal Könyvtárban és Művelődési Központban tartja Bobory Zoltán "Vonókéssel eleven fát" című irodalmi estjét. Az előadást a már hagyományos, éjszakába nyúló felolvasás követi.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >