Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Új megyetérkép született
Új megyetérkép született Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta, Csathó Barna   
2010. január 20.

ImageTöbb, mint egy évtizede, hogy a megye közigazgatási és közlekedési térképe utoljára „frissült”. Az új térkép most készült el, és be is mutatták a Megyeházán. Mint dr. Balogh Ibolya közgyűlési elnök az ünnepség elején elmondta: körülbelül egy éve kezdődött a megyei önkormányzat és a Stiefel Eurocart Kft. közös munkája azért, hogy az új térkép a lehető legpontosabb és leginformatívabb lehessen.

 

„A térkép politikától független, pontos és korrekt, nem hajlik semerre sem” – folytatta a megye első asszonya - „Szükséges is, hogy a fiatalok láthassák, hol élnek, átlássák szűkebb vagy tágabb környezetüket. Ahogy a megyei és a települési hivataloknak, intézményeknek, különféle szerveknek is fontos, hogy amikor a földrajzi vagy közigazgatási környezetükhöz kapcsolódó terveiket, elképzeléseiket egyeztetik, tudják, hogy ugyanazt nézik, látják.”

„Ez az új térkép egyértelműen jó dolog.” – fejezte be beszédét – „És szükséges is, hogy a politika harsogását elnyomja egy-egy pozitív hír.”

Igari Antal megyei főépítész bevallotta, hogy ő bizony térképbolond. Sőt, ezt vélhetően át is örökítette a fiára, neki tehát különös élvezet minden kartográfiai esemény. Mint mondta:

"Feltétlenül szükséges volt, hogy a megyei önkormányzat munkatársai adminisztratív adatokkal, területi minősítésekkel és egyéb információkkal segítsék a munkát. Így kerülhettek fel például a természetvédelmi területek határai, a különösen fontos műemléki objektumok, de ez járult hozzá ahhoz is, hogy a települések ne csupán beépített, hanem pontos közigazgatási határaikkal is szerepeljenek, vagy láthatóak legyenek a kistérségi határok is."

„Nincsenek persze illúzióim.” – fejezte be gondolatait Igari Antal, majd kifejtette, hogy tudja, hogy akár egy-két éven belül is jó néhány változást lehetne majd felvezetni erre a térképre, de ez az élet rendje. – „Mindenesetre most pontos, most jó. Használjuk hát elégedetten.”

Végezetül Hali Zsolt, a Stiefel Eurocart Kft. értékesítési vezetője elmondta: a jó térkép elkészítéséhez feltétlenül szükséges az érintettek közreműködése, így persze ők is a megyei önkormányzatot, a közútkezelőt, az Alba Volánt, olyan cégeket, szervezeteket kerestek meg tervükkel, akik sok érdemi segítséget tudnak adni a pontosításban. Igyekeztek olyan részleteket is feltüntetni – például befejezés előtt álló útberuházások nyomvonalát -, amelyek csak a közeljövőben materializálódnak, de fontosak lehetnek a használónak.

Ezek a térképek a cég marketingstratégiájának részét képezik, a komolyabb haszon nem ezeken van. Olyannyira nem, hogy például a megye minden öt főnél több személyt foglalkoztató cége ingyen is hozzájuthat, amennyiben kamarai tag, vagy ha nem az, jelentkezik érte a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  e-mail címen.

Igaz, az első ötezer példányon megyei cégek hirdetései is megjelennek körben. A tényleges üzlet (amellett persze, hogy a laminált, tehát feliratozható és tisztítható, alul-felül lécezett, falra akasztható nagy méretű térkép meg is rendelhető) mégis a kapcsolatfelvétel utáni egyéb, egyedi megrendelésekben, céges térképekben és hasonló munkákban van.

Így például a megye – az önkormányzati szakmai munka ellentételezéseként –, térítésmentesen kap ebből a térképből, amit aztán – ahogy dr. Balogh Ibolya is jelezte –, eljuttat minden települési önkormányzathoz, megyei intézményhez. De máris szóba került például Bicske és kistérsége külön feltérképezése, ahogy már Fehérvár vagy Dunaújváros friss, pontos térképét is megjelentették.

„Ezek a térképek inkább intézményi célokat szolgálnak.” – fejezte be – „És hogy leporelló kiadásban is megjelennek-e, az a kereskedőktől függ, akik bizony nem szívesen rendelnek új kiadásokat, míg a megelőzőeken túl nem adtak, még ha nem is a legfrissebbek. Egyébként pedig lehetőség van az elektronikus formátumok beszerzésére is, természetesen külön megállapodás és felhasználhatóság alapján.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >