Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Szent Sebestyén emlékmise Nyomtatás E-mail
Írta: Székesfehérvári Egyházmegye   
2010. január 21.

ImageA pestisjárványtól való megszabadulás emlékére Székesfehérvár lakossága 1739-ben Szent Sebestyén tiszteletére böjttel és körmenettel kapcsolatos, örök időkre szóló fogadalmat tett, amelyet ünnepélyesen okiratba foglaltak. E fogadalom értelmében építették 1739 és 1749 között a Szent Sebestyén-kápolnát (ma: Székesfehérvár-Felsõvárosi templom), amelyet 1800-1807 között nagyobb templommá bővítettek.

 

Szent Sebestyén a legnépszerűbb szentek közé tartozott. Mint segítőszenthez fordultak hozzá pestis és más – embereket vagy állatokat pusztító – járvány idején. Január 20-án ünnepeltük a szent mártírt, aki Diocletianus római császár keresztényüldözései során ezen a napon halt vértanúhalált.

 

Image
.

Image
.

A hétköznap ellenére ebben az évben is zsúfolásig megtelt templom mutatta, hogy a Felsővárosiak hagyományőrzése mindig is példaértékű volt. A szentmisén részt vettek városi és megyei vezetőink, az önkormányzat képviselői is. Spányi Antal megyés püspök homíliájában kiemelte Fehérvár vár lakossága Istenhez fordult a bajban, Istent keresték, Istentől reméltek menekvést.

 

Image
.

Image
.

Ő megsegítette őket, és a ragály elmúlt. Elődeink tudták, hogy ezért hálával tartoznak, fogadalmat tettek, és azt meg is tartották. Nekünk is fel kell ismernünk Istent, és nemcsak a bajban, hanem egész életünkben, a világban. Vele reményt és erőt kapunk, nélküle elkeseredés és félelem uralkodik. Az erőszak, a hazugság, az önzés vesz körül bennünket, harc a hatalomért.

 

Image
.

 

Image
.

Van bűn, de van erény is. Van, aki megkeseríti környezete életét, de van, aki segít, aki megpróbál felemelni, emberi példát mutatni. Van, aki a közöst akarja megszerezni, de van, aki a közösségért vállal munkát, áldozatot. Sokan dolgoznak önként, önzetlen szeretetből, például a karitász munkatársak, cigányokért, szegényekért, a természeti katasztrófa áldozataiért.

 

Image
.

Image
.

Van, aki hazugsággal és trükkök százaival akar hatalmat szerezni, megtartani, de sokan vannak, akik vágynak és remélnek egy tisztább, igazabb, emberibb világban, ahol hazugság nélkül, becsületben élhetünk, ahol a kimondott szó azt jelenti, amit érteni kell rajta, és nem mást. Van erő, mely a vágyak féktelen kiélését, szabadjára engedését hirdeti nyíltan vagy burkoltan, ezzel megalázva és kiszolgáltatva mindazokat, akik e szirénhangokra mozdulnak, és ezeket elfogadják, de van, aki éli a tiszta, fegyelemben – szeretetben, hűségben megélt családi életét, és boldog házastársával és gyermekeivel, akiket szeretetben fogad el, és nevel föl.

 

Image
.

Image
.

Van, aki sokat beszél az egyenlőségről, a kicsik védelméről, de mégis mindig az önzésről, az önsajnálatról, a másik semmibe vételéről szólnak tettei, maró gúnnyal, hazugsággal, becsapva másokat, de van, aki a másikat őszintén tudja tisztelni, ha nem is hagyja jóvá a gyalázatos bűnt és e világ törvényeivel is harcol azok ellen, mindnyájunkért. Van e világnak bőven, a pestisnél súlyosabb rákfenéje, de van erő is, mely képes kiemelni, új útra vinni.

 

Image
.

Image
.

Föl kell ismerni Istent, és nekünk erről a velünk lévő Istenről kell tanúságot tenni úgy, ahogy tanúságot tettek azok, akik e fogadalmi ünnepet elhatározták és megtartották. Tanúságtételünk megtartja a világot, új utat mutat, emberibb életet taníthat, boldogabb jövőt ígér és ad, ha kitartunk. A kereszténynek ez a feladata: új világról, Isten jelenlétéről tegyen tanúságot, mutassa meg a hit szerinti élet értékét és szépségét, a hitből fakadó remény erejét.

 

Image
.

Image
.

A mi életünk mutasson más rendet, más értéket, ha kell, építsünk új világot, a szeretet világát, hiszen van erőnk hozzá, csak higgyük el, és kezdjünk hozzá, összefogva, egyet akarva, közösen egy felé nézve, megosztás nélkül, Isten áldását kérve közös imában és csendes fohászban - kérte a püspök. Végezetül elmondta, milyen legyen a keresztények által teremetett új világ. Olyan, amiben az ember jól érzi magát, amiben rend és biztonság van, ahol az emberek egymásra is tekintettel vannak, ahol a korrupció helyett a tehetség és az igazság rendezi az élet dolgait.

 

Image
.

Image
.

Ahol a másikat megilleti a tisztelet, ahol mindenki képes családjáról becsületes munkával gondoskodni, ahol van jövőkép, és a fiatalok örömmel tudják gyermekeiket vállalni. Ahol az időseket nem riogatják, hanem bízhatnak a megszolgált tisztes öregkor megélésében, ahol a beteg megkapja a gyógyulás lehetőségét, és nem kell kiszolgáltatottnak éreznie magát.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

„Legyen ez az új világ egy igazságosabb és testvériesebb világ, győzzük le Isten segítségével a mai világ minden pestisét, és örömmel járjuk életünk útjait, Isten is dicsérve, egymást is tisztelve szeretve” - biztatott a főpásztor beszéde végén.

Kapcsolódó cikkeink:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=5031&Itemid=31

 http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2312&Itemid=34

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=682&Itemid=32

 

 
< Előző   Következő >