Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Felelősség a megyék helyzetéért
Felelősség a megyék helyzetéért Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2010. január 26.

Image"Egy különleges évben (és az idei, két választással ilyen) különösen fontos, hogy az emberek tisztán lássák, ki, mi vezetett a megyei önkormányzatok mai, siralmas helyzetéhez.W – fejtette ki sajtótájékoztatóján dr. Balogh Ibolya, közgyűlési elnök. - "Nem az önkormányzatok tehetnek arról, hogy sorban hírt kell adniuk csődveszélyes helyzetükről, intézményeik kényszerű takarékossági intézkedéseiről. A történet 2006-ban kezdődött az önkormányzatok ellenzéki vezetés alá kerülésével, és Lamperth Mónika szavaival: „Nem a Fidesz fogja osztani a pénzt”! "

 

És valóban, a kormány létrehozta a maga intézményeit, amelyekkel – mint például a regionális területfejlesztési tanácsokkal, benne az állami döntéshozókkal – megkezdte a megyék hatásköreit, döntési lehetőségeit elvonni. Ésszerűtlen, célszerűtlen ez a rendszer – folytatta az elnökasszony -, hiszen egy megye száz településének igényeit, lehetőségeit és adottságait is elég átlátni, nemhogy háromszázét mérni fel!

Ezzel együtt a saját bevételek megkurtítása is megkezdődött, például az illetékbeszedés átvételével, ami a visszaosztás után százmilliós kieséseket jelentett a megyéknek. Közben az állami normatívák csökkenő pályára álltak, némely területen – például a kulturálison is – elképesztő mértékben. Nagy erőfeszítésbe került eddig Fejérnek is, hogy ennek ellenére fenntartsa intézményei megfelelő működését!

 

Image
Fotó:Temesvári Márta

Mindeközben és mindezek hatására a kötelező feladatok ellátásában nemhogy a fejlesztésre, de még a minimális feladatellátásra sem elég már a pénz, és ez csakis kényszerű hitelfelvételekhez vezethetett. De eddig sem miniszter, sem helyettes, sem államtitkár vagy más döntéshozó nem volt rávehető arra, hogy itt, a helyszínen győződjön meg a körülményekről – tette hozzá Balogh Ibolya.

Jellemző az is – folytatta -, hogy sem az Alkotmánybírósághoz közel 1000 napja benyújtott törvényességi panaszunkra, sem a Szent György Kórház 11 milliárdos, elutasított pólusprogram pályázatával kapcsolatos kérdéseinkre nem kaptunk érdemi választ. A megyét 2006-ban 1,6 milliárd forint adóssággal és ingatlanvagyonának igen értékes, de már elkótyavetyélt darabjai nélkül vette át a közgyűlés – mondta az elnökasszony.

És hogyne nőtt volna az adósságállomány, ha csökkentek a bevételek és a normatívák, és ha például tavaly a kórház is 14 százalékkal alacsonyabb állami finanszírozásból (ez 1,4 milliárd forintos csökkenés) gazdálkodhatott?! Összesítve: idén az ország önkormányzatai egy lefelé mutató trend végén, körülbelül 400 milliárd forinttal kevesebb állami forrással számolhatnak, mint tavaly, és ebből nagyjából 700 millió forint elvonás érinti a megyét.

Lamperth Mónika szavai mutatták meg az irányt, amerre a kormány 2006-ban elindult, és amerre megy a mai napig is – fejezte be dr. Balogh Ibolya a tájékoztatót. - Ennek a következménye az, hogy ma az állammal szemben elkeseredett, tanácstalan önkormányzatok, rosszkedvű, bizalmukat vesztett tömegek sorakoznak fel. Drasztikus változtatások kellenek, majd az új érában – vagy akár már mostantól – összefogás a változásért, mert a globális válság közepette, és amikor minden, mindenre hatást gyakorol, csak ennek lehet számottevő eredménye!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >