Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Büntetőfeljelentést tesz a Fidesz Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2010. január 27.

ImageA Fidesz ismételten büntetőfeljelentést tesz ezúttal ismeretlen tettes ellen, amiért a 2006-os országgyűlési választásokat megelőzően a kormány sorozatosan valótlan gazdasági adatokat közölt. "Annak ellenére, hogy a Fidesz 2006 elején több alkalommal is arra kérte a kormányt, hozza nyilvánosságra az államháztartás valós adatait, Veres János megtiltotta, s mindezt a Süddeutsche Zeitungban és később a Nap-keltében is elismerte, arra hivatkozva, azért nem engedte, mert rossz hangulatot keltett volna az országban." - fogalmazott Navracsics Tibor, a Fidesz elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

 

Hozzátette: a pénzügyminiszter a balatonőszödi frakcióülésen is szólt arról, nem engedhették az adatok nyilvánosságra kerülését. Ezzel kapcsolatosan a honatya arra hívta fel a figyelmet, Veres János feltehetőleg nem önszántából tett így, hanem az akkori miniszterelnök Gyurcsány Ferenc tudtával és beleegyezésével.

Balsai István és Áder János 2006 őszén egyszer már feljelentést tett az ügyben, ám beadványukat az ügyészség akkor elutasította. Kerestükben a fideszes képviselők arra hivatkoztak, hogy a kormányzati pénzügyi szakemberek és a politikai vezetés ugyan tisztában volt az ország valós költségvetési helyzetével, az országgyűlési választások miatt azonban nem a hiteles adatokat tették közzé.

 

Image
Fotó: Fidesz

Csakhogy a Fővárosi Bíróság nemrég hozott jogerős ítélete szerint a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) nyilvánosságra kellett hozni az Európai Uniónak elküldött, de a magyar nyilvánosság elől eddig eltitkolt adósság- és hiányszámokat, ezért a Fidesz elnöksége felkérte Balsai Istvánt, az elnöki stáb jogi igazgatóját, tegyen feljelentést ismeretlen tettes ellen közérdekű adattal visszaélés bűncselekménye miatt a 2006-os valós államháztartási adatok közzétételének letiltása kapcsán.

Ez nem személyes ügy, ez a demokrácia ügye - fűzte hozzá Navracsics Tibor, aki azt várja, a hatóságok vizsgálják ki, a kormány illetékesei valóban elkövették-e a visszaélést. Mint hangsúlyozta, azért teszik a feljelentést, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló cselekmény.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >