Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szakmai felkészítő a választásra
Szakmai felkészítő a választásra Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2010. február 05.

ImageA Fejér Megyei Területi Választási Iroda vezetője, dr. Varjú Mihály február 3-án a 2010. évi országgyűlés képviselők választását megelőzően Fejér megye települései helyi választási iroda vezetői részére választás szakmai felkészítőt tartott. A jegyzői értekezleten dr. Kara Pál, az újonnan megválasztott Fejér Megyei Területi Választási Bizottság elnöke köszöntötte a megjelent jegyzőket. Ennek során felhívta a jegyzők figyelmét a választások törvényes és szakszerű lebonyolítására.

 

- tekintettel arra, hogy az önkormányzatokra más területeken is igen nagy teher hárul.

Dr. Varjú Mihály megyei főjegyző előadásában tájékoztatást adott az országgyűlési képviselő-választások kapcsán a választójog alkotmányban rögzített szabályozásáról, a választás alapelveiről, az eljárási és anyagi jogi előírásait tartalmazó jogszabályokról, a választójogosultságról, valamint az egyéni és területi lista állítása, illetve az eredmény megállapítás szabályairól. Felhívta a jegyzők figyelmét a választások során a jogszabályok, határidők, határnapok betartására.

Tájékoztatta a jelenlévőket a választások határnapjairól, kiemelve az ajánláshoz, igazoláskéréshez kapcsolódó határidőket. Felhívta a figyelmet a szavazatszámláló bizottságokba történő delegálás fontosságára, szükségességére. Előadása végén az elmúlt év tapasztalatai alapján elemezte a felmerült vitás eseteket és az azokra alkalmazott megoldási javaslatokat.

 

Image
.

Unger József a TVI Vezető informatikai helyettese részletes tájékoztatást adott a választójogi törvény változásairól: az igazolással történő szavazás, külképviseleti szavazás szabályairól. Előadásában hangsúlyozta, hogy névjegyzék továbbvezetése – a korábbi EP választáshoz hasonlóan – csak egy kizárólag erre a célra kifejlesztett zárt rendszeren belül, gépi úton történhet. Felhívta a jegyzők figyelmét a képzések és oktatások fontosságára, mely minden HVI vezető számára kötelező, továbbá arra, hogy a szavazatszámláló bizottságok felkészítésére is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ismertette a 2010. évi országgyűlési képviselőválasztás előkészítését és lebonyolítását támogató informatikai rendszert.

Dr. Molnár Krisztián aljegyző, a Fejér Megyei Területi Választási Iroda Vezetőjének helyettese előadásában főként az ajánlással, a kampánycsenddel, illetve a szabálytalan ajánlással vagy más jogsértésekkel kapcsolatban adott tájékoztatást. Ismertette az ajánlószelvények gyűjtésének rendjét, a pontos kitöltés fontosságát. Előadásában hangsúlyozta az a legbiztosabb, ha az ajánlószelvényeket azokkal az adatokkal töltik ki, amelyekkel az értesítés megérkezett.

A választások pénzügyi tervezéséről, lebonyolításáról és elszámolásáról Galler Nándorné, a Fejér Megyei Területi Választási Iroda Vezetőjének pénzügyi helyettese tartott tájékoztatást. Elemezte a végrehajtásra kiadott önkormányzati miniszteri rendelet szabályait, felhívta a figyelmet az adatszolgáltatási kötelezettségekre.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >