Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Balázsáldás a Jézus Szíve Templomban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. február 05.

ImageSzent Balázs püspök ünnepén, valamint az azt követő vasárnapon szolgáltatja ki a Katolikus Egyház egyik legismertebb szentelményét, a balázsáldást. Szerkesztőségünk e napon ellátogatott a székesfehérvári Jézus Szíve Templomba, ahol Kiss János nagyprépost, püspöki tanácsos tartotta az esti misét.

 

Bertáné Pintér Katalin, a Székesfehérvári Egyházmegye sajtóreferense elmondta honlapunknak,hogy a IV. század elején az örményországi Szebasztéban vértanúként elhunyt orvos-püspököt már a VI. században a torokbaj elleni védőszentként tisztelték. Ezt őrzi a mai napig a balázsolás, amelynek során a papok két, Y alakban összekötött gyertyával áldást osztanak a híveknek, hogy ez védje meg őket „a torokbajtól és minden más bajtól”.

 

Image
.

A hagyomány szerint a börtönbe zárt püspököt megmentette egy gyermek életét, aki halszálkát nyelt. Ezért keleten és nyugaton már a VI. századtól kezdve kérik közbenjárását a torokbetegség ellen. Balázs püspököt 316-ban Liciniusz császár idejében lefejezték.

 

Image
.

Az ünnepéhez kötődő balázs-áldás a XVI. század óta terjedt el és a középkor óta a 14 segítő szent közé sorolják. A hívők emlékezete úgy tudja, hogy a szent püspök közvetlenül halála előtt ígéretet kapott Istentől, hogy mindazok, akik testi vagy lelki bajaikban, főleg torokfájásban az ő közbenjárását kérik biztos meghallgatást remélhetnek.

 

Image
.

Szent Balázs segítségül hívása a különböző betegségekben nagyon régi időkre nyúlik vissza. Az ún. balázsolás nyomait Németországban és Csehországban már a középkorban felleljük: A pap két, András-kereszt módjára összeillesztett gyertyát tart a hívők álla alá és megáldja őket e szavak kíséretében: "Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged az Isten a torokbajtól és minden más bajtól".

 

Image
.

 A XIV század közepén dühöngő rettenetes himlő- és pestisjárvány nagymértékben hozzájárult Szent Balázs tiszteletének általánossá válásához. Ez a szörnyű betegség ugyanis legtöbbször torokfájással és fulladási rohamokkal kezdődött.

 

Image
.

Valószínűleg innét kezdve számítják Szent Balázst a 14 segítő szent közé (Ákos, Balázs, Borbála, Cirjék, Dénes, Egyed, Erazmus, Eustachius, György, Katalin, Margit, Kristóf, Pantaleon, Vitus). Szent Balázst mindezek okán az orvosok, muzsikusok pártfogójaként tiszteljük.

Image
Fotó: Temesvári Márta

 
< Előző   Következő >